Europa, un continent bogat in varietatea sa de limbi, a avut de-a lungul veacurilor mii de barbati si femei care ar putea, fara exagerare, sa fie numiti „mari scriitori”. Cei mai buni autori francezi constituie o proportie semnificativa din acest grup.

Selectarea a zece scriitori francezi este un exercitiu provocator, asa ca este corect sa mentionam cativa dintre autorii care ar fi putut la fel de usor sa figureze pe lista. Vom spune ca sunt mentiuni de onoare. Acestia sunt:, Anais Nin, Stendhal, Simone de Beauvoir; George Sand, Honore de Balzac si Jules Verne. Ce lista este in sine!

Iata alegerea noastra a primilor zece scriitori francezi, prezentate in ordinea datelor.

Voltaire, 1694 – 1778

Voltaire - unul dintre cei mai buni autori francezi

„Voltaire” este numele de plume al filosofului, istoricului, eseistului si romancierului francez, Francois-Marie Arouet, care a fost unul dintre principalii initiatori ai Iluminismului francez. A fost, de asemenea, poet, dramaturg si om de stiinta.

A fost un celebru laic, un critic al Bisericii si un sustinator al separarii Bisericii si Statului. A lua o astfel de pozitie si a sustine libertatea de exprimare l-a plasat cu cateva secole inaintea timpului sau. Una dintre realizarile sale a fost ca a depasit granitele Frantei si a devenit un scriitor faimos la nivel international, influentand ganditorii din toata Europa.

Pe langa scrierile sale despre toate domeniile imaginabile, inclusiv rasa, sclavia, economie, a scris o serie de piese de teatru si aproximativ cincizeci de romane, inclusiv cea mai faimoasa si de durata a sa, Candice .

Victor Hugo, 1802 – 1885

Victor Hugo

Victor Marie Hugo a fost un prolific romancier, poet si dramaturg care s-a bucurat de o cariera literara de 60 de ani de succes, cu o mostenire de lucrari de durata.

Toata lumea a auzit de romanele lui Victor Hugo, care sunt printre cele mai faimoase dintre toate romanele europene. The Hunchback of Notre Dame si Les Miserables , de exemplu, au fost filmate de mai multe ori si adaptate pentru scena ca piese de teatru si musical.

Charles Baudelaire, 1821 – 1867

Charles Baudelairehttps://xn--adevrul-c4a.ro/wp-content/uploads/2023/09/9.jpghttps://xn--adevrul-c4a.ro/wp-content/uploads/2023/09/9.jpg

Charles Baudelaire a fost eseist, critic de arta, traducator si, mai ales, poet. A fost foarte influent si a fost unul dintre poetii care au vestit epoca moderna in poezia occidentala. Lucrarea sa cea mai admirata, influenta si celebra este o carte de poezie lirica: Les Fleurs du mal (Florile raului).

Poeti celebri precum Verlaine, Rimbaud, Mallarme, Ezra Pound si TS Eliot au fost influentati de poezia sa originala, imagista, care a avut loc intr-o metropola urbana si atat de diferita de poezia care a fost inaintea lor.

Gustave Flaubert, 1821 – 1880

Gustave Flaubert

Gustave Flaubert a fost unul dintre cei mai influenti dintre toti scriitorii francezi prin faptul ca romanul sau , Madame Bovary , a fost ceva aproape in intregime nou in fictiune si a intors directia fictiunii, scriitor dupa scriitor in mai multe tari, inclusiv in Statele Unite, ia urmat exemplul. in realismul literar. A scris mai multe romane, precum si un numar mare de povestiri.

Emile Zola, 1840 – 1902

Emile Zola,

Emile Eduard Charles Antoine Zola a fost un romancier, dramaturg si jurnalist si o figura centrala in scoala literara a naturalismului si in dezvoltarea naturalismului teatral. A fost un activist juridic si politic si un agent in exonerarea ofiterului de armata condamnat, Alfred Dreyfus. A fost nominalizat, dar nu a castigat, niciunul dintre primele doua premii Nobel pentru literatura in 1901 si 1902.

Guy de Maupassant, 1850 – 1893

Guy de Maupassant

Henri Rene Albert Guy de Maupassant a fost numit „parintele nuvelei moderne” si, intr-adevar, cu povestile sale minunate, inspirate de modelul sau literar, Gustave Flaubert, ar putea fi nuvelistul preferat al tuturor. Cu influenta sa, nuvela a luat o noua intorsatura si acea influenta a continuat prin istoria literara, cu scriitori precum Sherwood Anderson si Ernest Hemingway, pana la nuvela asa cum o cunoastem astazi.

Forma de nuvela pe care a dezvoltat-o ​​este caracterizata de povesti care au un stil economic si rezultate aparent fara efort, adesea o intorsatura, precum povestile lui O Henry. Multe dintre ele sunt plasate in razboiul franco-prusac, prezentand cetatenii nevinovati prinsi in el. Ele descriu inutilitatea razboiului.

Marcel Proust, 1871 – 1922

Marcel Proust

Valentin Louis Georges Eugene Marcel Proust a fost romancier, eseist si critic. Reputatia sa de unul dintre cei mai influenti scriitori din secolul al XX-lea se bazeaza pe lucrarea sa monumentala de fictiune in sapte parti, A la recherche du temps perdue ( In cautarea timpului pierdut ) .

Proust a lucrat ca critic in prima parte a vietii sale de adult, scriind si povestiri si eseuri, iar apoi, la varsta de 38 de ani, a inceput sa scrie In cautarea timpului pierdut, cele sapte parti fiind publicate pe masura ce fiecare era terminata . Asta a continuat mult dupa moartea sa, deoarece pana atunci nu terminase de revizuit ultimele trei. Este o intreprindere masiva, insumand aproximativ 3.200 de pagini si cu peste 2.000 de caractere.

Unele dintre cele mai importante nume literare ale vremii au fost uimite de lucrare. Somerset Maugham a numit-o „cea mai mare fictiune de pana acum”, iar Graham Greene a scris ca Proust a fost „cel mai mare romancier al secolului al XX-lea”.

Colette, 1873 – 1954

Sidonie-Gabriella Colette

Sidonie-Gabriella Colette, cunoscuta pur si simplu sub numele de Colette, a fost nominalizata la Premiul Nobel pentru Literatura in 1948. A fost, de asemenea, jurnalist, actor si celebru artist mimic. Povestile ei au o atractie deosebita prin faptul ca, cu proza ​​ei extrem de senzuala, isi plaseaza cititorii ferm in lumea personajelor sale. Rezultatul este o experienta intensa de simpatie cu durerea si bucuria iubirii pe care le simt personajele ei. Cea mai durabila lucrare a ei este romanul, Gigi , care a fost transformat intr-unul dintre cele mai cunoscute filme muzicale ale secolului XX.

Jean-Paul Sartre, 1905 – 1980

Jean Paul Sartre

Sartre a fost unul dintre acei scriitori care au jucat la cel mai inalt nivel in mai multe domenii ale literaturii: a fost filozof, romancier, dramaturg, critic literar, biograf si scenarist. El a fost o figura majora in toate aceste domenii si una dintre figurile principale in fenomenologie si existentialism si, de asemenea, unul dintre cele mai proeminente nume din filosofia franceza a secolului XX. A fost, de asemenea, un activist marxist si politic. A fost autorul unuia dintre cele mai cunoscute romane din secolul 20 – No Exit .

Albert Camus, 1913 – 1960

Albert Camus

Pe langa faptul ca este un scriitor foarte bun din punct de vedere tehnic, Camus face aceasta lista datorita romanului sau The Stranger (L’Etranger), care este un text de fictiune revolutionar, si a celorlalte romane ale sale, inclusiv Ciuma , Mitul lui Sisif , Caderea si The Reb e l . A fost, de asemenea, filosof si jurnalist. S-a nascut si a crescut in Algeria si mai tarziu a trait in Franta. Desi a murit tanar, a castigat Premiul Nobel pentru Literatura in 1957, cel mai tanar scriitor care a castigat vreodata acest premiu.