Scriitorii de fictiune istorica au adus o contributie semnificativa la literatura si la intelegerea noastra a lumii in care traim. Munca lor aduce la viata trecutul intr-un mod in care manualele si orele de istorie nu pot si ne ajuta sa intelegem evenimentele si oamenii care au modelat. lumea noastra.

Scriitorii de fictiune istorica fac acest lucru imbinand acuratetea istorica cu imaginatia creativa. Ei cerceteaza perioada de timp despre care scriu in detaliu si folosesc aceasta cercetare pentru a crea personaje si decoruri realiste si credibile. Cu toate acestea, ei isi iau si libertati creative, adaugand propriile lor perspective si interpretari la inregistrarea istorica.

Acest amestec de acuratete istorica si imaginatie creativa este ceea ce face fictiunea istorica atat de captivanta. Le permite cititorilor sa faca un pas inapoi in timp si sa experimenteze singuri istoria. De asemenea, ne ajuta sa intelegem trecutul intr-un mod nou si chiar ne poate ajuta sa vedem paralele intre trecut si prezent.

Pe langa contributia lor la literatura, scriitorii de fictiune istorica joaca, de asemenea, un rol important in intelegerea noastra a lumii in care traim. Aducand la viata trecutul, ei ne ajuta sa intelegem evenimentele si oamenii care ne-au modelat lumea. Aceasta intelegere ne poate ajuta sa luam decizii mai bune in prezent si, de asemenea, ne poate ajuta sa evitam sa repetam ​​greselile trecutului.

Unii dintre cei mai cunoscuti scriitori de fictiune istorica includ urmatorii douazeci:

Sir Walter Scott (1771 – 1832)

Sir Walter Scott (1771-1832) a fost un romancier, poet si istoric scotian care este adesea citat ca inventatorul romanului istoric. Romanele sale, precum Ivanhoe (1819) si Rob Roy (1817), au adus la viata trecutul intr-un mod care nu mai fusese niciodata facut pana acum. Romanele lui Scott nu au fost insa doar romane istorice. Au fost, de asemenea, lucrari de comentariu social si au ajutat la modelarea modului in care oamenii au inteles trecutul. Lucrarea lui Scott a avut o influenta profunda asupra dezvoltarii romanului istoric si continua sa fie citita si bucurata de oameni din intreaga lume.

James Fenimore Cooper (1789 – 1851)

Sigur, iata o biografie de 100 de cuvinte a lui James Fenimore Cooper ca romancier istoric:

James Fenimore Cooper (1789-1851) a fost un romancier american, cel mai bine cunoscut pentru romanele sale istorice plasate la granita americana. Cele mai faimoase lucrari ale sale includ The Last of the Mohicans (1826), The Pioneers (1823) si The Pathfinder (1840). Romanele lui Cooper au fost laudate pentru portretizarea lor realista a culturii native americane si pentru reprezentarea exacta a frontierei americane. A fost, de asemenea, un scriitor prolific de povesti maritime, iar lucrarile sale despre Marina SUA au fost bine primite in randul istoricilor navali.

Cooper s-a nascut in Burlington, New Jersey si a crescut in Cooperstown, New York. A urmat Universitatea Yale timp de trei ani, dar nu a absolvit. Dupa ce a parasit Yale, Cooper a lucrat ca marinar si topograf. A inceput sa scrie romane la inceputul anilor 1820, iar primul sau roman, Spionul , a fost un succes critic si comercial. Cooper a scris peste 30 de romane si este considerat unul dintre cei mai importanti romancieri americani ai secolului al XIX-lea.

Charles Dickens (1812 – 1870)

Charles Dickens (1812-1870) a fost un maestru al fictiunii istorice. Cele mai cunoscute doua romane istorice ale sale, A Tale of Two Cities (1859) si David Copperfield (1850), sunt plasate la inceputul secolului al XIX-lea si ofera portrete vii si detaliate ale vietii din acea epoca. Romanele istorice ale lui Dickens nu sunt doar povesti distractive; sunt, de asemenea, comentarii sociale puternice care exploreaza temele saraciei, inegalitatii si nedreptatii sociale.

Romanele istorice ale lui Dickens au fost influentate de munca altor romancieri istorici, precum Sir Walter Scott si Edward Bulwer-Lytton. Cu toate acestea, romanele lui Dickens sunt unice prin capacitatea lor de a combina acuratetea istorica cu propriul brand distinctiv de umor, patos si comentariu social al lui Dickens.

Romanele istorice ale lui Dickens continua sa fie citite si sa se bucure de cititori astazi. Ele sunt o dovada a geniului lui Dickens ca romancier si a capacitatii sale de a surprinde experienta umana in toata complexitatea ei.

Lev Tolstoi (1828 – 1910)

Lev Tolstoi (1828-1910) este cunoscut mai ales pentru cele doua romane istorice epice, Razboi si pace (1865-1869) si Anna Karenina (1875-77). Aceste romane sunt considerate capodopere ale fictiunii istorice si ofera o vedere panoramica si cuprinzatoare asupra societatii ruse din secolul al XIX-lea.

Romanele istorice ale lui Tolstoi se remarca prin atentia acordata detaliilor si prin portretizarea realista a evenimentelor istorice. A petrecut ani de zile cercetand evenimentele pe care le-a descris in romanele sale si chiar a intervievat cativa dintre oamenii care le-au trait. Aceasta atentie la detalii confera romanelor sale un sentiment de autenticitate care este rar in fictiunea istorica.

Pe langa acuratetea lor istorica, romanele lui Tolstoi exploreaza si teme filozofice complexe, cum ar fi natura liberului arbitru, sensul vietii si relatia dintre individ si societate. Aceste teme au facut ca romanele sale sa ramana clasice ale literaturii mondiale.

Pearl S. Buck (1892 – 1973)

Pearl S. Buck (1892-1973) a fost o scriitoare americana care a castigat Premiul Nobel pentru Literatura in 1938. Este cunoscuta in special pentru romanele sale despre China, pe care le-a scris pe baza propriilor experiente de crestere in tara. Romanele istorice ale lui Buck se remarca prin reprezentarea exacta a culturii si istoriei chineze. De asemenea, ofera perspective asupra vietilor femeilor si copiilor din China si exploreaza adesea teme de dreptate sociala si egalitate.

Unele dintre cele mai faimoase romane istorice ale lui Buck includ The Good Earth (1931), Sons (1932) si A House Divided (1935). Aceste romane spun povestea familiei Wang, o familie de tarani din China, pe parcursul mai multor decenii. Ele ofera un portret viu al vietii chineze de la inceputul secolului al XX-lea si au fost traduse in peste 30 de limbi.

Romanele istorice ale lui Buck au fost laudate pentru realismul lor, pentru cunostintele lor despre cultura chineza si pentru povestirea lor puternica. Au contribuit la introducerea culturii chineze unui public mai larg si au adus o contributie de durata in domeniul fictiunii istorice.

Robert Graves (1895 – 1985)

Robert Graves (1895-1985) este cel mai bine cunoscut pentru romanele sale istorice, printre care I, Claudius (1934) si Claudius the God (1934). Romanele istorice ale lui Graves sunt remarcate pentru amestecul lor de acuratete istorica si imaginatie literara. A primit premiul James Tait Black Memorial atat pentru eu, Claudius, cat si pentru Claudius the God . Romanele istorice ale lui Graves se caracterizeaza prin descrierile lor vii ale vietii romane, personajele lor complexe si cunostintele lor asupra conditiei umane.

Graham Greene (1904 – 1991)

Graham Greene a fost un prolific romancier britanic care a fost nominalizat de doua ori pentru Premiul Nobel pentru Literatura. Opera sa a explorat adesea probleme politice ale lumii moderne, adesea printr-o lentila istorica. Credinta sa catolica i-a influentat puternic opera, cum ar fi romanul Puterea si gloria, care a fost numit de revista Time drept unul dintre cele mai bune sute de romane in limba engleza scrise din 1923. A fost laudat pentru personajele sale complexe, suspans. complotul si explorarea acesteia a temelor credintei, vinovatiei si mantuirii.

The Power and the Glory este plasat in Mexic in anii 1930, o perioada in care guvernul ataca catolicismul. Romanul urmareste un barbat cunoscut doar ca „preotul whisky”, in timp ce calatoreste prin tara ca fugar. Bantuit de trecutul sau pacatos, preotul este nevoit sa aleaga intre siguranta tacerii si a face ceea ce trebuie.

Mary Renault (1905 – 1983)

Mary Renault (1905-1983) a fost o scriitoare istorica engleza, cunoscuta mai ales pentru lucrarile sale plasate in Grecia si Egipt antic. Romanele ei au fost laudate pentru acuratetea lor istorica, portretele lor sensibile ale relatiilor homosexuale si recreatiile lor vii ale lumii antice. Cele mai faimoase lucrari Renault includ „Ultimul vinului” (1956), Regele trebuie sa moara (1958), Taurul din mare (1962), Focul din rai (1970), Baiatul persan (1972) si Jocurile funerare . (1981).

Romanele Renault au fost inovatoare pentru vremea lor, deoarece descriu relatiile homosexuale intr-o lumina pozitiva. Munca ei a fost, de asemenea, laudata pentru acuratetea istorica, deoarece a facut cercetari ample asupra lumii antice inainte de a-si scrie romanele. Romanele Renault au fost traduse in multe limbi si au fost adaptate in filme si emisiuni de televiziune. Este considerata unul dintre cei mai importanti romancieri istorici ai secolului al XX-lea.

Rumer Godden (1907 – 1998)

Rumer Godden (1907-1998) a fost o autoare engleza care a scris peste 60 de romane, dintre care multe au loc in India, unde si-a petrecut o mare parte din copilarie. Romanele ei istorice, precum Black Narcissus (1939) si The River (1946), sunt cunoscute pentru descrierile lor bogate ale timpului si locului, precum si pentru portretele lor sensibile ale relatiilor umane. Opera lui Godden a fost tradusa in peste 20 de limbi si a fost adaptata in filme, emisiuni de televiziune si balete. Ea a fost distinsa cu OBE in 1993 pentru serviciile oferite literaturii.

Howard Fast (1914 – 2003)

Howard Fast (1914-2003) a fost un romancier istoric american care a scris peste 60 de romane, inclusiv Citizen Tom Paine (1943), Freedom Road (1944) si Spartacus (1951). Romanele sale erau cunoscute pentru caracterizarea lor puternica, atentia acordata detaliilor istorice si concentrarea lor pe temele libertatii si justitiei sociale. Fast a fost o figura controversata, iar munca sa a fost inclusa pe lista neagra in timpul erei McCarthy. Cu toate acestea, a ramas un autor popular, iar romanele sale au fost traduse in peste 75 de limbi. Romanul sau din 1982, Max , este plasat la inceputul secolului, in primele zile ale industriei cinematografice.

Madeleine L’Engle (1918 – 2007)

Madeleine L’Engle (1918-2007) a fost o autoare americana care a scris mult in genurile science fiction, fantasy si literatura pentru copii. Este cunoscuta in special pentru romanul sau, castigator al medaliei Newbery, A Wrinkle in Time (1962), dar a scris si mai multe romane istorice, printre care The Other Side of the Sun (1957) si A House Like a Lion (1968).

Romanele istorice ale lui L’Engle sunt plasate intr-o varietate de perioade de timp, de la Egiptul antic pana la Razboiul Civil American. Ele prezinta adesea personaje feminine puternice si exploreaza teme de curaj, credinta si familie. Romanele istorice ale lui L’Engle au fost laudate pentru descrierile lor vii, atentia acordata detaliilor istorice si cunostintele lor asupra conditiei umane.

Desi L’Engle nu este la fel de cunoscuta ca o romanciera istorica precum este pentru munca sa de science-fiction si fantasy, romanele ei istorice sunt inca bine privite atat de critici, cat si de cititori. Ele ofera o perspectiva unica asupra istoriei si o privire in mintea unuia dintre cei mai importanti autori pentru copii ai secolului al XX-lea.

L. Doctorow (1931 – 2015)

L. Doctorow a fost un romancier american care este cel mai bine cunoscut pentru fictiunea sa istorica. Romanele sale imbina adesea faptele istorice cu personaje si evenimente fictive, creand o tapiserie bogata si complexa a istoriei americane. Unele dintre cele mai cunoscute romane istorice ale sale includ Ragtime (1975), Billy Bathgate (1989) si The March (2005). Romanele lui Doctorow au fost laudate pentru povestirile lor imaginative, pentru cunostintele lor despre societatea americana si pentru utilizarea magistrala a limbajului. A primit premiul National Book Critics Circle, Premiul PEN/Faulkner si Medalia Nationala pentru Stiinte Umaniste.

Toni Morrison (1931 – 2019)

Toni Morrison (1931-2019) a fost un romancier american care a scris pe larg despre experienta afro-americana. Ea este cel mai bine cunoscuta pentru romanele sale istorice, care includ Song of Solomon (1977), Loved (1987) si Jazz (1992). Romanele istorice ale lui Morrison se caracterizeaza prin utilizarea bogata a limbajului, personajele lor complexe si explorarea temelor de rasa, identitate si istorie.

Romanele istorice ale lui Morrison nu sunt strict fictiune istorica in sensul traditional. Ei nu povestesc pur si simplu evenimente istorice, ci mai degraba folosesc istoria ca punct de plecare pentru explorarea unor teme mai mari. De exemplu, Cantarea lui Solomon spune povestea unui tanar de culoare care calatoreste din sud in nord in cautarea identitatii sale. Cadrul istoric al romanului este Marea Migratie, dar Morrison foloseste acest cadru pentru a explora temele mai mari ale rasei, identitatii si visului american.

Romanele istorice ale lui Morrison au fost laudate pentru meritele lor literare si comentariile lor sociale. Au castigat numeroase premii, inclusiv Premiul Pulitzer si ea a fost distinsa cu Premiul Nobel pentru literatura. Opera lui Morrison a avut un impact profund asupra literaturii americane si este considerata una dintre cele mai importante scriitoare ale secolului al XX-lea.

Isabel Allende (1942 -)

Isabel Allende este o autoare chiliano-americana care a scris peste 20 de romane, dintre care multe sunt fictiune istorica. Primul ei roman istoric, Casa spiritelor (1982), a fost un succes critic si comercial si a fost tradus in peste 35 de limbi. Printre celelalte romane istorice ale lui Allende se numara Fiica norocului (1999), Ines of My Soul (2006), A Long Petal of the Sea (2019) si Violeta (2022).

Romanele istorice ale lui Allende sunt cunoscute pentru personajele lor feminine puternice, descrierile lor vii ale evenimentelor istorice si amestecul lor de realism si realism magic. Munca ei a fost laudata pentru intelegerea ei asupra conditiei umane si celebrarea puterii spiritului uman.

Romanele istorice ale lui Allende au fost bucurate de cititorii din intreaga lume. Au castigat numeroase premii, inclusiv Premiul National de Carte si Premiul Gabriela Mistral. Allende a primit medalia prezidentiala a libertatii si este membru al Academiei Americane de Arte si Litere.

Margaret George (1943 -)

Margaret George este o autoare de fictiune istorica care este cunoscuta pentru biografiile ei meticulos cercetate ale personajelor istorice celebre. Primul ei roman, Autobiografia lui Henric al VIII-lea , a fost publicat in 1980 si este considerat inca una dintre cele mai populare portrete fictive ale regelui englez. George a scris si romane despre alte femei notabile din istorie si mit, inclusiv Maria Magdalena, Regina Elisabeta I si Elena din Troia.

In 1997, George a publicat Memoriile Cleopatrei , care spune povestea vietii Cleopatrei a VII-a, ultimul faraon al Egiptului. Cartea relateaza viata timpurie a Cleopatrei, celebrele ei romane cu Iulius Cezar si Marcu Antoniu si moartea ei. The Memoirs of Cleopatra a fost apreciata de critici la lansare si a fost adaptata intr-o miniserie in 1999.

Romanele lui George sunt cunoscute pentru acuratetea lor istorica si pentru portretele lor vii ale personajelor. Are un dar pentru a aduce la viata personaje istorice, iar romanele ei sunt atat distractive, cat si informative.

Ken Follett (1949 – )

Ken Follett s-a nascut in Cardiff, Tara Galilor, in 1949 si a vandut peste 160 de milioane de exemplare ale cartilor sale in intreaga lume. Romanele lui Follett sunt cunoscute pentru amploarea lor epica, intrigile lor complexe si atentia lor meticuloasa la detaliile istorice.

Cele mai faimoase romane ale lui Follett includ The Pillars of the Earth (1989), World Without End (2007) si Fall of Giants (2010). Toate aceste romane spun povesti de dragoste, razboi si intrigi politice, pe fundalul unor evenimente istorice majore.

Munca lui Follett a fost laudata de critici pentru acuratetea sa istorica, intrigile sale pline de suspans si personajele sale memorabile. Este unul dintre cei mai populari romancieri istorici din lume, iar cartile sale au fost traduse in peste 30 de limbi.

Hilary Mantel (1952-2022)

Hilary Mantel a fost un autor apreciat care a publicat din anii 1980. Seria ei Thomas Cromwell este cea mai faimoasa lucrare a ei si urmareste ascensiunea si caderea lui Cromwell, consilier al regelui Henric al VIII-lea si arhitect al Reformei engleze. Prima carte din serie, Wolf Hall , a fost publicata in 2009 si relateaza ascensiunea lui Cromwell la putere la curtea lui Henry. Atat Wolf Hall , cat si continuarea sa, Bring Up the Bodies , au fost distinse cu Booker Prize, facand pe Mantel singura femeie care a castigat premiul de doua ori. Ultima carte din serie, The Mirror & the Light , a fost lansata in 2020.

Lucrarea lui Mantel a fost laudata pentru caracterizarea si detaliile sale istorice.

Philippa Gregory (1954 -)

Philippa Gregory este o scriitoare istorica engleza care publica din 1987. Ea este cunoscuta in special pentru romanele sale plasate in perioada Tudor, precum The Other Boleyn Girl si The White Queen . Romanele ei au fost traduse in peste 30 de limbi si s-au vandut in peste 20 de milioane de exemplare in intreaga lume.

Gregory este absolvent al Universitatii din Sussex si detine un doctorat in literatura secolului al XVIII-lea la Universitatea din Edinburgh. Este membru al Societatii Regale de Literatura si a fost distinsa cu Premiul pentru Contributie remarcabila la fictiunea istorica de catre Asociatia Scriitorilor Istoric.

Romanele lui Gregory au fost laudate pentru acuratetea lor istorica si caracterizarea lor puternica. Ea a fost criticata de unii pentru tendinta ei de a senzationaliza evenimentele istorice, dar romanele ei raman populare printre cititorii din intreaga lume.

Lindsey Davis (1959 -)

Lindsey Davis este o scriitoare istorica engleza, cunoscuta cel mai bine pentru seria sa Falco de povesti istorice cu crime, plasate in Roma antica si imperiul acesteia. S-a nascut in Birmingham, Anglia, in 1949, si a studiat literatura engleza la Universitatea Oxford. Dupa ce a lucrat ca functionar public timp de 13 ani, a inceput sa scrie fictiune istorica in 1985. Primul ei roman, Porcii de argint , a fost publicat in 1989 si a prezentat personajul lui Marcus Didius Falco, un informator si anchetator roman. De atunci, Davis a scris peste 20 de romane Falco, precum si o serie de alte romane istorice plasate in Roma antica. Munca ei a fost laudata pentru acuratetea istorica, umorul si personajele bine dezvoltate. Ea a primit premiul Cartier Diamond Dagger, cea mai mare onoare pentru fictiunea politista istorica.

Sarah Waters (1966 -)

Sarah Waters este o scriitoare galeza care s-a nascut in 1966. Este cunoscuta in special pentru romanele ei istorice, care prezinta adesea protagonisti lesbiene. Primul ei roman, Tipping the Velvet , a fost publicat in 1998 si a castigat premiul Betty Trask. Printre alte romane ale ei se numara Affinity, Fingersmith, The Night Watch si The Little Stranger .

Romanele lui Waters sunt laudate pentru caracterizarea lor puternica, setarile lor atmosferice si explorarea identitatii lesbiene. Ea a fost comparata cu alti romancieri istorici, cum ar fi Hilary Mantel.

Lucrarea lui Waters a fost adaptata pentru film si televiziune. Tipping the Velvet a fost adaptat intr-o miniserie de televiziune BBC in 2002, iar Fingersmith a fost adaptat intr-un film in 2005. The Night Watch a fost adaptat intr-o miniserie de televiziune BBC in 2011.

Waters este membru al Societatii Regale de Literatura si a castigat numeroase premii pentru munca ei, inclusiv South Bank Show Award for Literature, Somerset Maugham Award si Stonewall Writer of the Year Award.

Si aceasta este lista noastra cu cei mai buni 20 de scriitori de fictiune istorica. Ce parere aveti despre acestea – orice surprize sau autori de fictiune istorica care nu sunt pe aceasta lista, despre care credeti ca ar trebui sa intre in top 20?