Fabricile din Marea Britanie au intrat in noul an reducand productia si investitiile, semn ca tensiunile in crestere din Marea Rosie dauneaza capacitatii producatorilor de a pune capat aproape un an de contractie. Proprietarii de fabrici au raportat cresteri ale preturilor de import si intarzieri ale exporturilor care i-au fortat sa reduca productia in ianuarie pentru a 11-a luna consecutiv, potrivit unui sondaj de top in afaceri.

Cu toate acestea, sectorul dominant al serviciilor din Marea Britanie sa extins cu mai mult decat se astepta, imbunatatind perspectivele generale pentru economia britanica.

Investitorii au reactionat la sondaj impingand lira sterline mai sus, in asteptarea ca ratele dobanzilor sa ramana mai ridicate pentru mai mult timp.

Comitetul de politica monetara al Bancii Angliei se intruneste joi saptamana viitoare si exista perspectiva ca ar putea semnala ca presiunile inflationiste din cauza cresterii mai puternice justifica o amanare a primei reduceri a ratelor dobanzilor.

Lira sterline a urcat la 1,27 USD, iar contractele futures ale ratei dobanzii au aratat ca investitorii au continuat sa se astepte la reduceri de patru sfert de punct in 2024, dar cu mai putina convingere decat mai devreme in cursul zilei.

Chris Williamson, economist-sef de afaceri al S&P Global Market Intelligence, care a intocmit indicele managerilor de achizitii (PMI), a declarat: „Activitatea si increderea in afaceri sunt determinate in parte de speranta unei cresteri economice mai rapide in 2024, la randul lor legate de perspectiva. a scaderii inflatiei si a ratelor dobanzilor proportional mai scazute.

„Cu toate acestea, puterea surprinzatoare a cresterii din ianuarie, care a depasit prognozele, poate descuraja Banca Angliei sa reduca ratele dobanzilor de indata ce multi se asteapta, mai ales ca intreruperile aprovizionarii in Marea Rosie reaprind inflatia in sectorul de productie.”

Cifra preliminara pentru PMI compozit S&P Global/CIPS UK, care cuprinde atat companiile de servicii, cat si companiile de productie, a crescut la 52,5 in ianuarie, cel mai ridicat nivel din ultimele sapte luni si in crestere fata de cifra finala de 52,1 din decembrie. O citire peste 50 indica expansiune.

Economistii chestionati de Reuters au prognozat o crestere putin mai mica, pana la 52,2.

O crestere a indicelui serviciilor la 53,8 a compensat o cifra de 47,3 pentru sectorul de productie si o scadere de trei luni la 44,9 pentru productia de productie.

Un sondaj separat al grupului de lobby de afaceri, CBI, a aratat miercuri ca producatorii au fost pe picior din spate in 2024, totalul comenzilor noi scazand in cel mai rapid ritm din iulie 2020, dupa ce soldul indicelui a scazut de la +2 in octombrie la -13 in trei luni pana in ianuarie.

Costurile de transport au scazut considerabil de la inceputul lunii decembrie, potrivit indicelui Baltic Dry, care urmareste costul transportului de marfuri uscate in vrac si este un indicator economic de varf. Cu toate acestea, aceasta a crescut brusc in ultimele saptamani dupa atacurile rebelilor Houthi asupra navelor portacontainere care trec prin Marea Rosie.

Vanzarile la export au ramas un punct slab, a spus Williamson, cu o scadere sustinuta in sectorul de productie, compensand cresterea modesta a economiei serviciilor.

Sondajul S&P a constatat ca scaderea inflatiei in Marea Britanie si o reducere a costurilor de imprumut au adus companiile de servicii intr-o dispozitie mai buna si mai dispuse sa angajeze personal.

Redresarea sectorului serviciilor din Marea Britanie contrasteaza cu slabiciunea din zona euro, unde PMI compozit de 47,9 a ramas in teritoriu negativ in ianuarie si a fost fractionat sub previziunile analistilor.

„Problema pentru Banca Angliei este ca si inflatia se dovedeste lipicioasa, iar PMI evidentiaza perturbarea din Marea Rosie”, a declarat James Smith, economist la firma de servicii financiare ING. „Datele de astazi se adauga la cazul ca Banca Angliei sa astepte putin mai mult inainte de a reduce ratele. Ne asteptam la o reducere in august.”