Catherine Edmonson iubeste o poveste buna. Acesta este motivul pentru care s-a specializat in istoria artei ca licenta si a continuat sa obtina masterul de la Institutul de Arta Sotheby’s din Londra. „De aceea pot sa petrec ore intregi la Templul Dendur al Muzeului Metropolitan, lasandu-mi imaginatia sa zboare”, rade ea.

Al ei este un sentiment comun. In fiecare zi, aproximativ 30.000 de oameni stau la coada pentru a vizita Luvru din Paris, cel mai vizitat muzeu de arta din lume. Ne place sa privim capodoperele, fiecare fiind o oportunitate de calatorie in timp, de a vedea lumea dintr-o alta perspectiva. Vrem sa stim ce i-a inspirat pe artisti si povestile dinamice din spatele momentelor de timp pe care le reprezinta fiecare panza.

Dar pentru fiecare piesa de arta, fie ca este agatata intr-o casa privata sau intr-un muzeu renumit, exista o alta poveste pe care colectionarii de arta ar trebui sa stie. Aceasta este povestea provenientei sau istoria proprietatii unei opere de arta. Provenienta incepe cand a fost creata prima opera de arta si continua cu fiecare proprietar. Fiecare schimb creeaza o alta veriga in lant.

Timp de aproape un deceniu, Edmonson a lucrat la Christie’s New York gestionand evaluari si vanzari in departamentul Trusts and Estates. Acum consultant de arta si instructor de istoria artei, ea ajuta clientii sa navigheze pe piata licitatiilor inainte de a cumpara sau de a vinde opere de arta. „Intelegerea provenientei unei piese este o mare parte din asta”, spune ea. „Pentru colectionari, este diferenta dintre achizitionarea unei piese de arta care valoreaza putin sau mult.”

Deci, ce este provenienta in arta?

Evaluarea artei este o arta in sine – nu o stiinta, spune Edmonson. „Nu este ca si cum ai vinde o Honda Civic sau un BMW, unde poti verifica Kelly Bluebook si toata lumea este, in general, de acord cu valoarea.”

O multime de factori, de la starea la istoria expozitiei, contribuie la valoarea unei opere de arta.

Provenienta este o piesa importanta a acestui puzzle. Probabil ca este cel mai important, deoarece dezvaluie informatii precum primul proprietar; daca sau cum acel proprietar a fost inrudit cu artistul; prin cate maini a trecut arta. Provenienta poate include o colectie de scrisori, fotografii sau decupaje din ziare despre un schimb.

Cand provenienta este bine documentata, cumparatorii – si evaluatorii – se simt mai increzatori ca o piesa este autentica si ca atribuirea ei este corecta.

Anthony Barzilay Freund, directorul editorial si directorul de arta plastica la 1stDibs, explica ca provenienta a jucat, de asemenea, un rol esential in statutul social de secole.

„Proventa a fost importanta atata timp cat arta a fost considerata un simbol de statut. Chiar inainte de a exista o piata oficiala de arta, razboaiele ar fi purtate, tarile cucerite si comorile trimise acasa ca simboluri nu doar ale primatului invingatorului, ci si al insusirii lor de eleganta, eruditia si realizarile culturii invinse”, spune Freund. „Pe masura ce s-a dezvoltat o clasa burgheza, cei proaspat bogati ar cumpara comori cu o provenienta regala sau aristocratica, ca o modalitate de a-si afirma propriul loc in fruntea ordinului social.

Pentru curatori si istorici, provenienta este fascinanta, deoarece dezvaluie ceea ce societatea a apreciat intr-o perioada de timp. „Obiectele pe care oamenii le pretuiesc transmit notiuni de identitate culturala pe masura ce aceasta se schimba in timp si actioneaza ca amintiri ale umanitatii noastre colective”, scrie Molly Boarati, curator asociat al Muzeului de Arta Nasher de la Universitatea Duke, in articolul sau, De ce conteaza provenienta ?

Dincolo de intrebarea a cui viata are o opera de arta atinsa, Boarati adauga „si a cui a ingreunat-o? Cine a avut puterea in fiecare transfer si de ce? Si exact a cui identitate culturala transmite lucrarea?”

Acestea sunt povestile despre care Boarati considera ca muzeele au obligatia sa le spuna, astfel incat generatiile actuale si viitoare sa aiba o intelegere mai completa a modului in care factori precum bogatia generationala si sistemele de putere influenteaza valoarea artei.

Galeriile si istoricii de arta iau in serios aceste intrebari. Cand cerceteaza provenienta unei opere de arta, respecta standardele privind insusirea ilegala a obiectelor in timpul erei naziste, care au fost stabilite de Asociatia Americana a Muzeelor ​​si Asociatia Directorilor de Muzee de Arta in 1998. De asemenea, adera la Standardele privind materialul arheologic si arta antica, care au fost stabilite in 2008. Aceste standarde sunt importante, mai ales atunci cand exista lacune in lantul de proprietate sau o lipsa de documentatie.

Ce inseamna asta pentru tine, ca cumparator? Asigurati-va ca efectuati cercetari si consultati un expert pentru a confirma ca oferta vanzatorilor de provenienta este legitima si verificabila.

Cum sa aflati despre provenienta artei dvs

Daca sunteti curios despre provenienta unei opere de arta, aveti cateva optiuni. La o galerie de arta, personalul este dornic sa educe. La o licitatie, puteti verifica catalogul.

Casele de licitatii regionale au rareori resursele necesare pentru a produce cataloage online extinse, dar cumparatorii ar trebui totusi sa se intrebe despre provenienta, indeamna Edmonson. „Specialistii au o adancime uimitoare de cunostinte si sunt dornici sa-si impartaseasca experienta.”

Marile case de licitatii, precum Christie’s si Sotheby’s, publica online informatii despre provenienta. Potrivit lui Edmonson, ceea ce nu este listat este la fel de important ca ceea ce este.

Ca exemplu, ea indica o pictura in ulei de Jacob Grimmer, listata in catalogul lui Christie. Se intituleaza Luna ianuarie, cu semnul Varsator si are urmatoarea provenienta:

„Deci stim ca Fourcroy a achizitionat tabloul in Franta din Colectia De Vaulx”, explica Edmonson. „Chateau de Vaulx, o casa grandioasa din zona rurala franceza Burgundia, era legata de familia Damas. O familie importanta de Burgundia, inclusiv o ramura numita Damas de Vaulx, au fost domni din Vaulx intre 1471 si 1793.”

Potrivit lui Edmonson, putem presupune ca imaginea lui Grimmer a fost acolo de secole, dar nu putem fi siguri. „De asemenea, vedem ca imaginea a fost atribuita unui alt artist pana in anii 1970”, adauga ea. „Savantii confera si dezbat adesea atributiile. Adesea, ei sunt de acord, dar nu intotdeauna!”

Unii colectionari se indreapta, de asemenea, catre lumea tehnologiei pentru a ajuta la verificarea originii operelor lor de arta. Art Recognition, o companie de tehnologie cu sediul in Zurich, foloseste inteligenta artificiala pentru autentificarea artei si detectarea falsurilor de arta.” Aceasta tehnologie analizeaza o multitudine de atribute vizuale, inclusiv pensulele, paleta de culori, textura si compozitia pentru a identifica modele complexe si asemanari intre opera de arta in curs de examinare si piesele autentificate”, spune Carina Popovici, director executiv
si co-fondator al Art Recognition.

La pachet? Schimbarea unei atribuiri poate ridica sau reduce valoarea unui tablou, asa ca, daca achizitionati o piesa de investitie, merita intotdeauna sa intrebati un expert.

Cum poti crea provenienta cu colectia ta de arta

Desi s-ar putea sa nu exerciti niciodata puterea lui Ambrose Vollard, galeristul unor artisti acum celebri precum Cezanne si Picasso, poti si ar trebui sa-ti asumi riscuri asupra artistilor emergenti a caror arta o iubesti. „Vollard a fost batjocorit pentru ca sprijina cubismul”, spune Edmonson. „Dar vedem cum s-a schimbat asta in ultimul secol!

In plus, precum sprijinirea fermierilor locali la o piata de bord, cumpararea de la artisti locali incurajeaza creativitatea in comunitatile noastre. „Cumpara ceea ce iti place. Atunci poti fi primul dintr-un lant de provenienta care se va intinde in viitor, ca si cum ai planta un copac, chiar daca nu vei sta niciodata la umbra lui, dar nepotii tai o vor face.”