Cei mai mari CEO urmaresc indeaproape tensiunile din Marea Rosie, avertizand ca acest tip de volatilitate pentru lanturile de aprovizionare este probabil sa ramana aici. Rebelii Houthi din Yemen au atacat navele comerciale care calatoresc in Marea Rosie din noiembrie. Gruparea militanta, care are legaturi cu Iranul si simpatizeaza cu cauza palestiniana, sustine ca atacurile sunt ca raspuns la razboiul care se desfasoara in Fasia Gaza.

Statele Unite si Marea Britanie au lansat o serie de lovituri menite sa stopeze atacurile si sa protejeze navele comerciale. Cu toate acestea, tensiunile sunt atat de mari incat mai multe nave de marfa si-au oprit tranzitul prin regiune si, in schimb, muta marfuri prin Capul Bunei Sperante din Africa. Deturnarea adauga aproximativ 10 zile, ceea ce face mai lunga si mai costisitoare mutarea articolelor din Asia in Europa si invers.

Jesper Brodin, CEO-ul Ingka Group, a declarat pentru CNBC saptamana aceasta la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elvetia: „In ultimii ani am fost obisnuiti, cred, sa traim vremuri mai tulburi si, desigur, este regretabil sa vedem ca avem o alta tulburare in lume”.

Intrebat daca aceasta volatilitate este noua normalitate, el a spus: „As spune asa, in ultimii ani am acceptat faptul ca lumea este mai dinamica si mai turbulenta”.

Ingka Group opereaza unele dintre magazinele IKEA, iar Brodin a spus ca in prezent, spre deosebire de perioada pandemiei de Covid-19, stocurile „sunt pline, deci suntem intr-o forma buna”.

Lanturile de aprovizionare au fost perturbate masiv in timpul pandemiei si revenirea ulterioara, avand in vedere restrictiile si inchiderea frontierelor. Desi s-a inregistrat o revenire in sector, conflictele recente, schimbarile climatice si un tablou geopolitic complex de ansamblu duc la rate de transport mai mari si la o regandire a eficientei anumitor procese.

Tobias Meyer, CEO-ul DHL, a impartasit ingrijorarile cu privire la noua normalitate pentru lanturile de aprovizionare.

„Ceea ce avem sunt intreruperi continue”, a spus el. “Avem o problema in Canalul Panama, avem o problema in Marea Rosie. Si acestea sunt lucrurile care se acumuleaza si exista o anumita ingrijorare in jurul asta”.

„Vom vedea o volatilitate continua”, a declarat el pentru CNBC miercuri de la Davos.

El a adaugat ca in cursul anilor 2024 si 2025 lumea va continua sa observe volatilitate „pentru ca sursele de perturbare sunt doar foarte active”.

Volatilitatea lanturilor de aprovizionare ar putea insemna preturi mai mari pentru consumatori si mai multe batai de cap pentru bancherii centrali, care abordeaza inflatia ridicata din 2022.

„Situatia geopolitica nu este una foarte buna”, a declarat Thomas Jordan, guvernatorul bancii centrale elvetiene, miercuri pentru CNBC.

„Daca ai o escaladare in Orientul Mijlociu, sau in Europa de Est… asta ar putea avea cu usurinta un impact asupra preturilor la energie, asupra sentimentului general din economie, asta ar putea avea un impact asupra ratei de schimb asupra inflatiei etc. Si apoi trebuie sa vedem cum putem reactiona in cel mai bun mod posibil”, a spus el.

„Avem o abordare de management al riscului in politica noastra monetara, vom lua in considerare aceste riscuri si apoi vom gasi cea mai buna modalitate de a reactiona la aceste evolutii”, a adaugat el.