Marea Britanie ar trebui sa investeasca 26 de miliarde de lire sterline pe an intr-o economie cu emisii scazute de carbon pentru a reinvia prosperitatea, in loc sa planifice donatii fiscale care nu vor duce decat la o stagnare suplimentara, au sfatuit economistii de frunte. Investitiile in infrastructura energetica, transporturi, inovarea in noile tehnologii precum inteligenta artificiala si mediul natural ar stimula rapid economia Marii Britanii, arata cercetarea.

Investitiile publice la acest nivel ar putea genera aproximativ de doua ori mai multe investitii insotitoare din sectorul privat si s-ar plati rapid in productivitate mai mare, economii de eficienta, crestere economica si reduceri de carbon, potrivit unui articol important al lui Lord Stern, un fost economist-sef al Bancii Mondiale si colegii de la London School of Economics.

Planurile actuale ale guvernului de a inabusi investitiile, in schimb, ar duce la o „continuare a productivitatii stagnante si a cresterii economice slabe”.

Descoperirile sunt uimitor de similare cu angajamentele luate in mod repetat de Keir Starmer, liderul laburist, de a investi 28 de miliarde de lire sterline pe an intr-un „plan de prosperitate verde”. Aceste angajamente au fost atacate sustinut din partea conservatorilor si acum urmeaza sa fie revizuite de conducerea opozitiei in aceasta saptamana, deoarece se intelege ca unele figuri din cadrul partidului sunt in favoarea renuntarii angajamentului.

Autorii lucrarii LSE, intitulata Boosting Growth and Productivity in the UK Through Investments in the Sustainable Economy, publicata luni, au ajuns la concluziile lor in mod independent, examinand starea de bine a infrastructurii in prabusire a Regatului Unit, provocarile si beneficiile cu emisii scazute de carbon. investitii, mediul economic mai larg si concurenta internationala.

Dimitri Zenghelis, autorul principal al lucrarii, a declarat: „Acest lucru inseamna intr-adevar ca planurile de investitii ecologice de 28 de miliarde de lire sterline pe an ale Labour sunt de marimea potrivita, in concordanta cu investitia in schimbarea structurala asociata cu o tranzitie durabila si rezistenta”.

Dar el a remarcat ca investitiile necesare – echivalente cu o crestere a investitiilor publice de aproximativ 1% din PIB – au fost, de asemenea, similare cu cele sustinute de fostul premier Boris Johnson, cand detinea presedintia grupului G7 al natiunilor industrializate avansate.

Zenghelis a spus ca cercetarea sugereaza ca orice „margina fiscala” din cadrul finantelor publice, datorita performantei economice mai bune decat se astepta, ar fi mai bine alocata investitiilor decat reducerilor de taxe, pe care guvernul conservator le planuieste.

„Dovezile sugereaza ca [o astfel de crestere a investitiilor publice], dupa mai bine de un deceniu de subinvestitii, ofera Regatului Unit cele mai bune sanse de a ramane in, si, eventual, inaintea jocului global al inovatiei, eficientei si productivitatii”, a spus Zenghelis.

„Taxele mari constrang activitatea privata, dar dovezile arata ca in Marea Britanie constrangerea mult mai mare este infrastructura de baza deficitara si investitiile insuficiente in capitalul produs, uman, intangibil si natural.”

Shaun Spires, directorul executiv al thinktank-ului Green Alliance, care nu a fost implicat in raportul LSE, a declarat: „Marea Britanie a investit insuficient in ultimii 45 de ani. Consecintele sunt evidente peste tot in jurul nostru, in infrastructura defectuoasa, energie costisitoare si o lume naturala epuizata.

„Lord Stern si colegii sai au perfecta dreptate. Investitiile publice trebuie intensificate daca dorim sa atingem zero net, sa restabilim natura si sa concuram cu tarile din intreaga lume care investesc in industriile verzi ale viitorului. Este ceea ce cauta sectorul privat pentru a-i oferi incredere sa investeasca.”

Ed Miliband, secretarul de stat din umbra pentru securitate energetica si net zero, a declarat: „In timp ce conservatorii refuza sa investeasca in cea mai mare oportunitate economica a secolului 21, acum consilierii economici ai lui Jeremy Hunt spun ca au gresit. Marea Britanie are nevoie de investitii pentru a ne creste economia, pentru a reduce facturile la energie si pentru a asigura securitatea energetica pentru tara noastra.

„Planul de prosperitate verde al Muncii va scoate Marea Britanie din bucla condamnata a 14 ani de crestere scazuta si standarde de trai stagnante sub conservatorii, prin reconstruirea puterii industriei britanice cu puterea curata, proprie, pe care o controlam in aceasta tara.”

Un purtator de cuvant al guvernului a declarat: „Acest guvern se concentreaza pe deciziile pe termen lung pentru a ne consolida economia, motiv pentru care, in declaratia din toamna, am anuntat un pachet de investitii in afaceri care ar putea creste investitiile cu aproximativ 20 de miliarde de lire sterline pe an intr-un deceniu.

„Conducem lumea in transformarea industriei energetice catre energie mai curata si regenerabila, cu peste 80.000 de locuri de munca verzi sustinute sau in curs de dezvoltare din 2020, iar planurile noastre de a alimenta Marea Britanie vor atrage inca 100 de miliarde de lire sterline. investitii in industriile verzi ale viitorului.”