Biletele sunt rezervate, bagajele sunt impachetate si sunteti gata sa plecati pentru un timp atat de necesar. Dar inainte de a va incarca valiza in masina si de a incuia, trebuie sa faceti mai intai cateva lucruri. Fie ca porniti pe drum pentru o excursie in tara sau ca urcati intr-un avion catre o zona indepartata, trebuie sa va asigurati ca casa dvs. este in ordine (atat la propriu, cat si la figurat) inainte de a pleca.

Aceasta lista de verificare a vacantei prezinta toate detaliile de care ati putea uita in entuziasmul de dinainte de calatorie. Inainte de a intra in modul complet de vacanta, asigurati-va ca ati eliminat mai intai aceste lucruri de ultim moment de pe lista dvs. de lucruri de facut.

1. Curatati-va frigiderul si scoateti gunoiul.

Mancarea thailandeza ramasa nu va mirosi chiar atat de gustos peste o saptamana. Inainte de calatorie, incearca sa mananci cat mai mult posibil din hrana perisabila. Pentru orice a mai ramas, arunca orice va fi expirat pana te intorci. Apoi scoate gunoiul ca sa nu urmeze locul in timp ce esti plecat.

2. Reglati termostatul cu cateva grade.

Nu este nevoie sa explodezi AC daca nimeni nu va fi prin preajma sa-l simta. Cresteti temperatura termostatului cu cateva grade, astfel incat acesta sa nu functioneze inutil cand sunteti plecat. De asemenea, puteti tine sub control costurile de racire inchizand perdelele sau jaluzelele inainte de a pleca. Cu toate acestea, nu opriti complet sistemul HVAC sau riscati sa va intoarceti acasa la o sauna (sau sa provocati probleme mai mari de intretinere).

3. Eliberati spatiu de stocare pe telefonul dvs.

In timp ce faci poze cu toate aventurile tale fabuloase, nu vrei sa fii lovit de acea notificare „stocare plina”. Daca te afli aproape de capacitatea spatiului de stocare al telefonului, ia-ti timp pentru a sterge fotografiile vechi sau aplicatiile pe care nu le folosesti niciodata pentru a elibera spatiu. Dupa ce bifati acest lucru din lista de verificare a vacantei, va puteti simti liber sa faceti cate fotografii si videoclipuri doriti. 

4. Captura de ecran informatii importante de calatorie.

Nimic nu-mi pune anxietatea in viteza ca sa stau la coada la un aeroport international incercand sa-mi incarc cartea de imbarcare folosind WiFi-ul public prost. Au disparut vremurile in care tipariai copii fizice ale tuturor informatiilor tale de calatorie, dar poti totusi sa te asiguri ca informatiile sunt usor accesibile. Ma asigur intotdeauna ca salvez capturi de ecran cu toate detaliile importante (pentru zboruri, bilete de tren, Airbnbs etc.) pe telefonul meu, astfel incat sa nu fiu lasat sa ma amestec in cazul in care apar probleme de conexiune. Daca aveti un iPhone, puteti adauga si cartea de imbarcare in portofelul Apple, pe care il puteti accesa chiar si fara WiFi sau serviciu celular.

5. Informati banca dumneavoastra despre planurile dumneavoastra de calatorie.

Mai ales daca plecati din tara, este important sa va avertizati banca sau compania cardului de credit cu privire la planurile dvs. de calatorie. In acest fel, cand incepi sa-ti treci cardul in toata Europa, ei vor sti ca tu esti, in loc de un hot, care a pus mana pe informatiile tale. Daca uitati sa faceti acest lucru din timp, banca va poate pune cardul in asteptare pana cand poate verifica ca sunteti dvs. Si acesta este ultimul lucru pe care ti-l doresti in mijlocul cumparaturilor tale de vacanta.

6. Da o cheie de rezerva cuiva din apropiere.

Aceasta etapa a listei de verificare pentru vacanta este optionala, dar ma simt intotdeauna mai bine daca cineva in care am incredere are o cheie de rezerva in pastrarea sa in timp ce calatoresc. Este evident esential daca aveti nevoie de cineva care sa va ude plantele sau sa va hraneasca pisica in timp ce sunteti plecat, dar poate fi si la indemana daca este livrat un pachet pe care nu doriti sa ramaneti pe jos. Si daca se intampla o urgenta casnica in timp ce esti plecat – sau se intampla sa iti pierzi cheile in timpul calatoriei – stii ca cineva te sprijina.

7. Impartaseste-ti itinerariul cu cineva drag.

Indiferent daca este un membru al familiei sau un prieten apropiat, asigura-te ca cineva este familiarizat cu detaliile calatoriei tale. Aceasta include destinatiile pe care intentionati sa le vizitati si cand va asteptati sa va intoarceti. Desigur, sperati ca nu trebuie sa foloseasca niciodata aceste informatii, dar in cazul in care ceva nu merge bine in timpul calatoriei dvs., este important ca cineva sa stie unde va aflati.