Din momentul in care oamenii au inceput sa creeze arta, au fost fascinati de reprezentarea formei umane, rezultand nenumarate capodopere in genul portretului. Artalistic a parcurs istoria artei si a selectat ceea ce credem ca sunt cinci dintre cele mai faimoase portrete pictate din toate timpurile.

Pictura: cele mai cunoscute portrete din istoria artei

1. Leonardo da Vinci – Mona Lisa , 1503-1506: cel mai faimos portret din pictura

8ydj.jpg

Leonardo da Vinci a fost un inventator, om de stiinta, scriitor italian si un artist talentat si influent. Pictata intre 1503 si 1506, Mona Lisa este o capodopera care reprezinta o femeie cu un peisaj in spate care arata un exemplu excelent de perspectiva atmosferica, pe masura ce fundalul se diminueaza incet in ceata, dand profunzime si dimensiune picturii. Femeia se uita la privitor, zambind intr-un mod misterios. Adevarata ei identitate a fost mult timp o enigma.

In 2005, cercetatorii germani au descoperit Codex Manesse, cea mai cuprinzatoare sursa de poezie din Minnesang in limba germana medie, care ne ofera primul indiciu despre cine ar putea fi femeia. Ea este identificata ca Lisa del Giocondo, o femeie nobila din Florenta. Portretul ar fi fost comandat la cererea sotului ei care era negustor.

Pictura a fost furata in 1911. A fost gasita si acum face parte din colectia permanenta a Muzeului Luvru din Paris. Cu toate acestea, exista nenumarate reproduceri ale Mona Lisa in muzeele din intreaga lume.

2. Johannes Vermeer – Fata cu un cercel de perle , 1665

vvjq.jpg

Artistul olandez Johannes Vermeer si-a creat cea mai faimoasa opera de arta – Fata cu cercel de perle – in 1665. Identitatea tinerei femei descrise in tablou ramane un mister. Multi istorici de arta cred ca ea este fiica cea mare a pictorului, Maria Vermeer. In timpul vietii sale, Vermeer a creat 36 de picturi, dintre care multe erau picturi de gen, infatisand scene din viata de zi cu zi.

Compozitia acestui ulei pe panza este izbitoare datorita modului in care Vermeer a surprins privirea nobila, cristalina a subiectului. Spre deosebire de multe dintre picturile sale, femeia nu se concentreaza pe o treaba zilnica, spatiul in care se afla este intunecat, captivand privirea privitorului. Acest decor intim, impreuna cu privirea ei enigmatica si turbanul exotic i-au determinat pe unii istorici de arta sa compare acest celebru portret pictat cu Mona Lisa .

3. Gustav Klimt – Portretul Adelei Bloch-Bauer I, 1907

qycq.jpg

Sarutul si Portretul Adelei Bloch-Bauer I sunt, fara indoiala, cele mai faimoase picturi ale simbolistului austriac Gustav Klimt. Acest portret celebru a fost pictat in 1907. A facut parte din colectia de la Osterreichische Galerie Belvedere din Viena timp de cativa ani. In cele din urma, a fost returnat familiei Bloch-Bauer in 2006, familia a vandut piesa cateva luni mai tarziu pentru 135 de milioane de dolari.

Acest portret celebru o infatiseaza pe Adele Bloch-Bauer, o femeie bogata din Viena. Compozitia sa subtila si frumoasa prezinta tehnicile ornamentale rafinate si complicate utilizate in timpul miscarii Art Nouveau germane. De mentionat ca Klimt a fost membru al Secesiunii Vienei, un grup de artisti care s-a desprins de tehnicile traditionale de pictura folosite in acea perioada.

Acest ulei pe panza a fost unic datorita stilului de semnatura al lui Klimt, care s-a bazat in mare masura pe foita de aur pentru a crea un efect care semana cu mozaicurile bizantine.

4. Pablo Picasso – Portretul lui Gertrude Stein, 1905-1906

0ekl.jpg

Pablo Picasso a inceput sa picteze acest celebru Portret al lui Gertrude Stein in 1905 si l-a finalizat in 1906.

Gertrude Stein a fost o figura influenta in timpul miscarii de avangarda artistica care a avut loc la inceputul secolului al XX-lea. Stein a fost un scriitor si colectionar de arta care a fost, de asemenea, asociat cu miscarea modernista, deoarece a introdus mai multi artisti si scriitori influenti, inclusiv F. Scott Fitzgerald si Ernest Hemingway si artistii Henri Matisse si Pablo Picasso.

Acest tablou surprinde increderea in sine a acestei femei independente. Stein a fost o femeie self-made si a fost unul dintre cei mai importanti sustinatori financiari ai lui Picasso la inceputul carierei sale.

Aceasta piesa a fost creata in perioada roz a artistului si poate fi vazuta ca un omagiu adus lui Gertrude Stein. Stein a declarat in cartea ei intitulata Picasso:  „Am fost si sunt inca multumit de portretul meu. Pentru mine ma reprezinta si este singura reproducere a mea care cred ca inca mi se potriveste.”

5. Grant Wood – American Gothic, 1930

42po.jpg

American Gothic este unul dintre cele mai faimoase portrete pictate de Grant Wood si multi cred ca este una dintre cele mai faimoase piese de arta moderna americana.

Wood a creat acest tablou in 1930. Se crede ca fermierul si femeia infatisata sunt sora mai mica a artistului, Nan Wood Graham si dentistul sau, dr. Byron McKeeby.

Wood si-a dorit ca scena sa fie a unui tata si a unei fiice, insa natura misterioasa a picturii lasa relatia dintre perechi deschisa interpretarii: « Tehnica nu constituie arta. Nici nu este o calitate romantica vaga, neclara, cunoscuta sub numele de „frumusete”, indepartata de realitatile vietii de zi cu zi. Profunzimea si intensitatea experientei unui artist sunt prima importanta in arta.»

Cumparati si vindeti arta contemporana online cu Artalistic

Iata-o, selectia Artalistic a celor mai faimoase portrete pictate din istoria artei. Desigur, istoria este plina de alte capodopere in portret. Puteti chiar sa descoperiti unul dintre site-ul nostru web al unui artist contemporan emergent, care va acumula valoare!

Artalistic este o galerie virtuala specializata in cumpararea si vanzarea de arta online. Catalogul nostru cuprinde mii de piese de arta contemporana, inclusiv o gama larga de medii, de la pictura, sculptura si fotografie pana la desen si chiar printuri in editie limitata semnate. Colectia noastra cuprinde piese atat ale artistilor consacrati, cat si ale artistilor emergenti.

Artalistic este unul dintre cele mai importante site-uri web pentru cumpararea si vanzarea de arta contemporana online. Simtiti-va liber sa ne contactati, fie ca sunteti un colectionar de arta amator sau cu experienta mare sau un artist care doreste sa alcatuiasca un portofoliu de arta de vanzare. Echipa noastra de experti pasionati este pregatita sa raspunda la toate intrebarile dumneavoastra si sa va ajute sa gasiti piesa perfecta care sa se potriveasca bugetului si gusturilor dumneavoastra personale. Ne vedem in curand pentru cele mai recente stiri din lumea artei!