Jetoanele non-fungibile (NFT) sunt obiecte virtuale care au aparut recent in lumea artei si provin din industria criptografica. Sunt din ce in ce mai frecvente in industria muzicii si a jocurilor video si atrag o atentie din ce in ce mai mare din partea colectionarilor. Aceste noi opere de arta digitale sunt achizitionate la preturi vertiginoase, iar vanzarile lor cresc exponential. Artalistic, una dintre cele mai importante galerii online, va ofera o lista cu cele mai scumpe 10 opere de arta NFT vandute vreodata. (Ilustratie: Beeple – Ocean Front)

Ce sunt jetoanele nefungibile?

Intr-un articol recent, am discutat despre NFT, tehnologia Blockchain si modul in care unii analisti prezic ca ar putea revolutiona in cele din urma piata de arta contemporana.

NFT-urile sunt obiecte digitale care pot fi create folosind diverse medii digitale, inclusiv: videoclipuri, lucrari de arta, articole, imagini, muzica sau chiar un meme. Sunt active digitale care exista complet in universul digital, ceea ce inseamna ca arta NFT nu poate fi atinsa, dar o poti detine.

Totusi, spre deosebire de criptomonede, NFT-urile nu sunt interschimbabile sau fungibile: nu pot fi schimbate cu alte active digitale, iar valoarea lor depinde de originalitatea lor, de raritatea lor si de pretul criptomonedelor.

NFT-urile au coduri unice de identificare pe care le cumparati si platiti online cu criptomonede: Bitcoin, Ethereum etc.

Pana in prezent, peste 3 miliarde de produse NFT au fost vandute pentru un total de aproape 30 de miliarde de dolari. Unele dintre ele s-au vandut pentru sume record.

Cele mai scumpe 10 opere de arta NFT vandute pana in prezent

1. Beeple – Everyday: primele cinci mii de zile – 69 de milioane de dolari

fsrr.jpg

Piesa Everyday: the first five thousand days de Beeple este cea mai scumpa lucrare de arta NFT din lume . Numele real al lui Beeple este Mike Winkelmann. Acest american de 40 de ani a folosit o colectie de imagini asamblate pe parcursul a 5.000 de zile consecutive pentru a crea aceasta arta NFT . Autentificata si protejata de un Blockchain, aceasta piesa a fost scoasa la licitatie pentru o suma incredibila de peste 69 de milioane de dolari in cadrul unei vanzari la Christie’s. A fost cumparat de un milionar indian pe nume Vignesh Sundaresan.

2. CryptoPunk 7523 : 11,8 milioane de dolari

c2vb.jpg

CryptoPunk 7523 este cea mai scumpa lucrare de arta NFT din colectia de CryptoPunks de Matt Hall si John Watkinson. Acest duo inventiv digital a creat o duzina de lucrari de arta virtuale. Acest CryptoPunk iese in evidenta fata de ceilalti Punks din colectie pentru ca poarta o masca chirurgicala, un semn distinctiv al erei actuale Covid-19. Aceasta opera de arta NFT a fost achizitionata pentru 11,8 miliarde de dolari de catre antreprenorul israelian Shalom Meckenzie.

3. CryptoPunk 7804 : 7,56 milioane de dolari

43z7.jpg

CryptoPunk 7804 este a doua piesa din aceasta colectie a duo-ului mentionat mai sus. Acest CryptoPunk a fost vandut la licitatie pentru 7,56 milioane de dolari. A fost achizitionat de CEO-ul celebrei companii de software de design Figma, Dylan Field.

4. CryptoPunk 3100 : 7,51 milioane de dolari

ihvm.jpg

Acest CryptoPunk creat recent prezinta o silueta care poarta o bentita. Aceasta piesa digitala a stabilit preturi record ca fiind una dintre cele mai scumpe opere de arta NFT din lume; s-a vandut cu 7,51 milioane de dolari in martie 2021.

5. Beeple – Crossroad : 6,6 milioane de dolari

5c7m.jpg

Beeple loveste din nou cu videoclipul sau de 10 secunde intitulat Crossroad . Videoclipul prezinta cadavrul unui Donald Trump posibil decedat, graffitat cu mesaje negative. Aceasta piesa politica, de actualitate si reactionara a fost creata pentru ultimele alegeri organizate in Statele Unite in 2020 si vanduta cu 6,6 milioane de dolari.

6. Beeple – Ocean Front : 6 milioane de dolari

ghng.jpg

Piesa lui Beeple Ocean Front isi propune sa vorbeasca despre provocarea schimbarilor climatice cu care se confrunta lumea in prezent. Acest NFT a fost vandut la licitatie pe Nifty Gateway pentru 6 milioane de dolari. A fost achizitionat de Justin Sun, fondatorul si directorul Fundatiei Tron. Beeple si-a anuntat vanzarea pe mana sa de Twitter, mentionand angajamentul sau de a dona incasarile catre organizatii de caritate pentru a lupta impotriva incalzirii globale.

7. Cod sursa World Wide Web : 5,43 milioane de dolari

kp9j.jpg

This Changes Everything este o copie reproiectata a codului sursa de pe site-ul lui Tim Berners-Le. Berners-Le a inventat World Wide Web la inceputul anilor 1990. Aceasta opera de arta NFT s-a vandut cu 5,43 milioane de dolari.

8. CryptoPunk 7252 : 5,3 milioane de dolari

1p81.jpg

CryptoPunk 7252 , un token din colectia de 9 extraterestri CryptoPunks a lui Hall si Watkinson, se afla si el in aceasta lista de top 10.

9. XCopy – A Coin for the Free Man : 5,3 milioane de dolari

qpmb.jpg

XCopy este un artist londonez destul de nebulos a carui lucrare este identificabila datorita esteticii sale oarecum haotice, distructive, care va poate aminti de ecranul care apare cand computerul are un virus. XCopy este in prezent unul dintre cei mai cunoscuti creatori digitali, NFT-urile sale sunt vandute cu milioane de dolari.

10. Edward Snowden – Stay free : 5,27 milioane de dolari

8spw.jpg

Ultima piesa de arta digitala care a intrat pe lista noastra cu cele mai scumpe opere de arta NFT din lume este piesa Stay Free creata de informaticianul si denuntatorul american Edward Snowden. Este un autoportret facut din paginile unei decizii a curtii de apel americane care a decis ca programul de supraveghere in masa expus de Snowden a incalcat legea americana.

Vinde arta online cu Artalistic

Iata, lista Artalistic cu cele mai scumpe opere de arta NFT din lume a fost compilata la inceputul anului 2022. Artalistic nu prezinta lucrari de arta NFT in galeriile sale online. Cu toate acestea, nu ezitati sa rasfoiti celelalte colectii ale noastre ingrijite cu grija, oferind o gama larga de medii, inclusiv: pictura, sculptura, fotografie si desen.

Indiferent daca sunteti nou in investitii in arta, un artist care doreste sa construiasca un portofoliu, un dealer de arta sau un colectionar experimentat, nu ezitati sa contactati echipa noastra de experti cu orice intrebari pe care le-ati putea avea sau pentru a obtine ajutor pentru a gasi piesa perfecta care sa se potriveasca. bugetul si gustul dvs. personal.