Ca un mare iubitor de carti care detine prea multe titluri, am inceput sa numesc hoarda mea de carti o  colectie si sa o tratez ca atare. Imi reimaginez si imi rotesc in mod constant depozitul pentru a afisa diferite titluri bazate pe culoare si design.

De-a lungul anilor, colectia mea de carti s-a transformat in mai mult decat o simpla biblioteca din care sa scoti. Mai degraba, a devenit o sursa de inspiratie pentru design interior si o iesire pentru energia creativa. Cand vine vorba de carti de styling in decorul casei tale, posibilitatile sunt nesfarsite (nu, nu trebuie sa fii limitat de un raft). Daca sunteti ca mine si doriti sa va reimprospatati spatiul de stocare pentru carti, cititi mai departe pentru cateva metode neconventionale de a depozita carti si de a va ridica decorul casei.

Modalitati creative de a stoca carti

Indiferent daca le stivuiti, le aliniati sau le expuneti ca pe arta, exista atat de multe moduri de a stoca carti fara un raft. Iata cateva dintre preferatele noastre:

1. Stivuiti carti pe caruciorul dvs. de bar

Un carucior de bar poate fi folosit in aproape orice camera pentru a tine bibelourile si articolele din sticla preferate, precum si cateva sticle de vinuri sau lichioruri preferate. Dar doar pentru ca carucioarele de bar sunt destinate articolelor de bar nu inseamna ca nu poti amesteca si potrivi cu unele dintre cartile tale preferate. Umpleti raftul de jos cu teancuri de carti, o planta de casa si poate o lampa mica pentru a va crea propria biblioteca portabila.

2. Amesteca cartile cu arta

Imi place sa afisez titlurile mele preferate in fata si in centru, ca piesele de arta care sunt, mai degraba decat sa le ascund ca un depozit. Pentru a elibera unele bunuri imobiliare de prim rang pe biblioteca, mutati copertile de carti mai placute din punct de vedere estetic pe un pervaz cu imagini sau pe rafturi plutitoare. Apoi adaugati cateva printuri inramate pentru a crea o galerie uimitoare de arta mixta. Vei face loc pe rafturile tale si vei crea un punct focal nou si interesant.

3. Afisati-va cartile pe (sau mai jos) un pervaz

Nu exista practic nimic mai bun decat un colt de lectura confortabil, cu exceptia unui colt de lectura langa o fereastra cu multa lumina naturala. De ce sa nu scoateti preventiv unele dintre titlurile tale preferate de pe raft si sa le afisezi chiar langa locul tau ideal de lectura? Punctul focal natural pe care il creeaza fereastra nu numai ca va expune cartile tale preferate, dar le va tine si la indemana atunci cand esti gata pentru o sesiune de lectura improvizata. 

4. Folositi o credenza sau un bufet pentru depozitarea cartilor pe ecran

Ganditi-va la o credenza ca la un raft de carti mai functional si mai placut din punct de vedere estetic. Puteti folosi una ca o consola media sub un televizor, pentru spatiu suplimentar de stocare in spatele unei canapele sau ca masa de bufet improvizata cand oaspetii trec. Aranjarea unui amestec de carti de masa de cafea si romane preferate printre celelalte articole este o modalitate minunata de a crea intrigi estetice si de a lega camerele impreuna. In plus, cartile tale vor adauga putin mai mult interes decat cablurile de internet obisnuite sau ustensilele de bucatarie care se gasesc de obicei in consolele media si bufete.

5. Profita de locurile de depozitare greu accesibile

Cu totii avem acele rafturi inalte sau spatii incomode in casele noastre, care adesea stau goale. Daca aveti spatiu nefolosit deasupra dulapurilor de bucatarie sau in partea de sus a unei unitati de rafturi inalte, aceste zone sunt perfecte pentru depozitarea articolelor pe care nu trebuie sa le accesati in fiecare zi. Si, din moment ce de obicei cititi o singura carte odata, restul cartilor tale se potrivesc cu aceasta carte. Sau daca sunteti ca mine si, dintr-un capriciu, ati achizitionat una sau doua carti de masa de cafea de dimensiuni incomode, folositi-le pentru a crea intrigi vizuale intr-un spatiu care altfel este gol sau fad.

6. Afisati carti pe semineu

Mantelele sunt o modalitate fantastica de a afisa lucrari de arta, vaze, lumanari, plante, ceasuri, etc. Daca aveti un suvenir decorativ, cel mai bun pariu pentru a-l afisa vizibil in casa dvs. este sa il asezati pe un semineu. Cartile de pe un semineu ar putea sa nu para atat de  revolutionare, dar daca se intampla sa ai un semineu si o multime de carti frumoase pe care ai vrea sa le expui, de ce sa nu le arati in punctul focal al intregii case? Presarati cateva obiecte decorative pentru a face teancurile dvs. de carti sa arate ca un decor intentionat in loc de depozitare temporara.

7. Pastrati cartile in semineu

Nu, acesta nu este un indemn infiorator sau un indiciu ca aveti prea multe carti. Daca traiesti intr-o casa cu un semineu defunct, s-ar putea sa ai o oportunitate geniala de a-ti expune cartile. Mai ales daca semineul tau este deja ocupat de un televizor, oglinda decorativa, tablou mare sau accente de decor, ridic o alternativa: vatra. Adesea vezi seminee defuncte (sau seminee care nu sunt folosite niciodata) pline cu candelabre elegante sau stive de busteni, dar acest spatiu poate fi folosit mai creativ (si functional). Aranjati cartile in teancuri intentionate, opuse si includeti unul sau doua articole de decor pentru un aspect unic. 

8. Stivuiti-le vertical

Nu este nevoie de mobilier aici – cartile pot crea intrigi vizuale si pe podea. Stivuiti cartile preferate sub un pervaz sau de-a lungul unei plinte pentru a introduce un element de design neasteptat in camera de zi, birou, hol sau intrare. Indreptati tepii spre exterior pentru a crea haos colorat sau intoarceti toti tepii spre interior pentru a crea stive mai coezive vizual. Veti simti imediat ca energia creativa a camerei tale se schimba, iar cartile tale preferate vor fi mai aproape de apucat atunci cand inspiratia va veni.

9. Foloseste o scara decorativa

Scarile sunt o modalitate distractiva si interesanta de a incorpora ceva neasteptat vizual intr-o camera. Ele creeaza inaltime, iar ramele lor sunt adesea suficient de discrete pentru a nu diminua obiectele de decor pe care le expuneti. Plasati cartile peste o scara pentru a incorpora culoarea si textura in camera dvs. si oferiti o intorsatura unica stocarii, astfel incat sa fie expuse, dar si organizate.

10. Stivuiti sub o banca

La fel ca un semineu, bancile sunt locuri utile pentru dezordinea intentionata, deoarece pot aduce uniformitate articolelor cu multa variatie. In cazul cartilor, acea variatie poate fi inaltimea, grosimea, culoarea sau textura. Daca aveti o banca pe hol sau la picioarele patului, luati in considerare utilizarea spatiului de sub ea pentru a aranja fie teancuri de carti la diferite inaltimi, fie o afisare orizontala de coti de carti interesante. Acest loc neasteptat va crea atractie vizuala si va tine eficient cartile in acelasi timp. Aceasta idee functioneaza si sub mesele de consola!