Un roman istoric este un roman care spune o poveste plasata in trecut. Este o categorie foarte larga, deoarece povestile plasate in trecut se pot incadra in genurile thriller, detectiv, crime, science fiction, mister, suspans, horror si, de fapt, toate genurile. De exemplu, romanul lui Ian McEwan al celui de-al Doilea Razboi Mondial, Atonement , este atat un roman istoric, cat si unul de razboi. Este si un roman speculativ. Toate acestea arata cat de simplist si ridicol este clasificarea operelor literare de fictiune.

Cu toate acestea, este adesea util sa vorbim despre romane din punct de vedere al genurilor. Romanele istorice imbina realitate si fictiune, folosind evenimente si figuri istorice ca fundal pentru personaje si intrigi fictive. Scopul romanelor istorice este de a distra si de a informa cititorii despre o anumita perioada de timp sau eveniment. Ele pot fi, de asemenea, folosite pentru a explora teme si idei istorice.

Romanele istorice exista de secole si au fost scrise de unii dintre cei mai faimosi autori din lume, printre care Sir Walter Scott, Leo Tolstoi si Charles Dickens. Aceste romane au jucat un rol important in modelarea intelegerii noastre asupra trecutului si continua sa fie populare si astazi.

Iata douazeci de romane istorice in care sa va puneti dintii daca doriti sa intrati in acele masini literare a timpului:

Povestea lui Genji (c. 1008) de Murasaki Shikibu are loc in Japonia in perioada Heian. Urmeaza un print care este fiul unui imparat. Romanul este o explorare complexa si nuantata a iubirii, pierderii si conditiei umane. Este considerata una dintre cele mai mari opere ale literaturii japoneze si a avut o influenta profunda asupra culturii japoneze.

Romance of the Three Kingdoms (1330-1370) de Luo Guanzhong are loc in China in perioada celor Trei Regate. Acesta spune povestea luptei pentru putere dintre trei stapani: Cao Cao, Liu Bei si Sun Quan. Este o epopee vasta care cronicizeaza ascensiunea si caderea imperiilor si ofera o privire fascinanta asupra istoriei politice si militare a Chinei. Romanul este considerat una dintre cele mai mari opere ale literaturii chineze.

Contele de Monte Cristo (1844) de Alexandre Dumas spune povestea lui Edmond Dantes, un tanar francez care este inchis pe fals pentru tradare. Dupa 14 ani de inchisoare, Dantes scapa si isi propune sa se razbune pe cei care i-au gresit. Romanul este cunoscut pentru intriga sa complexa, personajele sale vii si amploarea sa istorica. Este o poveste clasica despre razbunare, rascumparare si puterea iubirii.

A Tale of Two Cities (1859) de Charles Dickens are loc la Londra si Paris in timpul Revolutiei Franceze. Romanul spune povestea lui Charles Darnay, un aristocrat francez care este acuzat in mod fals de tradare si condamnat la moarte. Romanul lui Dickens este o explorare puternica si emotionanta a temelor dreptatii, milei si mantuirii. Este povestea a doua familii, Manette si Darnay, care sunt prinsi in framantarile Revolutiei. Scrisul lui Dickens este atat expansiv, cat si intim si ofera un portret viu al Revolutiei Franceze si al impactului acesteia asupra oamenilor obisnuiti.

Les Miserables (1862) de Victor Hugo este plasat in Franta in timpul erei napoleoniene si a monarhiei iulie. Acesta spune povestea lui Jean Valjean, un fost condamnat care se lupta sa se rascumpere intr-o societate care este adesea cruda si nedreapta. Les Miserables este o explorare a dreptatii sociale, a mantuirii si a naturii binelui si raului. Este o epopee, o acuzare puternica a sistemului penal francez si o celebrare a spiritului uman.

Razboi si pace (1869) de Lev Tolstoi are loc in Rusia in timpul razboaielor napoleoniene. Acesta spune povestea a cinci familii aristocratice in timp ce traiesc razboiul si consecintele acestuia. Razboi si pace este un roman vast si complex care exploreaza o gama larga de teme, inclusiv razboi, dragoste, familie si soarta.

The Scarlet Pimpernel (1905) de baronesa Orczy are loc in Anglia in timpul Revolutiei Franceze. Protagonistul sau este Sir Percy Blakeney, un aristocrat britanic care se infatiseaza in lumina lunii in rolul lui Scarlet Pimpernel, un erou mascat care ii salveaza pe aristocratii francezi din ghilotina. Romanul lui Orczy este o poveste de aventura palpitanta, care ofera si o privire asupra evenimentelor tulburi ale Revolutiei Franceze.

I Claudius (1934) de Robert Graves este un roman istoric plasat la Roma in timpul secolului I d.Hr. Imparatul Claudius, un om balbait, schiopatand a fost odata considerat un idiot, dar care este adesea subestimat de dusmanii sai. Romanul exploreaza temele puterii, familiei si destinului. Este un roman inteligent si perspicace care ofera o privire din culise asupra Imperiului Roman.

Gone With the Wind (1936) de Margaret Mitchell este plasat in timpul razboiului civil american. Protagonista este Scarlett O’Hara, o frumoasa din sud care se lupta sa supravietuiasca razboiului si sa-si refaca viata. Gone With the Wind exploreaza teme despre iubire, pierdere si rezistenta spiritului uman. A fost atat laudat, cat si criticat pentru portretizarea rasei si a genului.

The Grapes of Wrath (1939) de John Steinbeck este plasat in timpul Marii Depresiuni. Romanul urmareste familia Joad in timp ce migreaza din Oklahoma in California in cautarea unei vieti mai bune. Strugurii maniei este un roman puternic si emotionant care exploreaza costul uman al saraciei si dificultatilor economice.

Things Fall Apart (1958) de Chinua Achebe este plasat in Nigeria in perioada coloniala si exploreaza ciocnirea culturilor dintre igbo si britanici. Okonkwo, un om puternic si respectat din tribul Igbo din Nigeria, este fortat sa se confrunte cu sosirea guvernului colonial britanic. Romanul lui Achebe este un clasic al literaturii africane si o acuzare puternica a colonialismului.

To Kill a Mockingbird (1960) de Harper Lee are loc in sudul Americii in timpul erei Jim Crow. Romanul spune povestea lui Atticus Finch, un avocat care apara un barbat de culoare impotriva acuzatiilor false de viol. To Kill a Mockingbird este un clasic al literaturii americane care exploreaza teme de rasism, curaj si importanta de a lupta pentru ceea ce este corect.

O suta de ani de singuratate (1967) de Gabriel Garcia Marquez este un roman magic realist care are loc in orasul fictiv Macondo. Romanul se intinde pe peste 100 de ani, a familiei Buendia. O suta de ani de singuratate este un roman complex si multistrat care exploreaza teme de familie, istorie si locul individului in lume.

The Joy Luck Club (1989) de Amy Tan relateaza povestea a patru familii chino-americane din San Francisco. Romanul este plasat pe fundalul Legii de excludere a Chinei din 1882 si exploreaza temele familiei, culturii si identitatii. Este un portret puternic si emotionant al experientei chinezo-americane.

Ramasitele zilei (1989) de Kazuo Ishiguro are loc in Anglia in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Un majordom, Stevens, reflecta asupra vietii si carierei sale la Darlington Hall, o mare mosie de tara. Romanul este o meditatie asupra naturii serviciului, a loialitatii si a trecutului.

Memoirs of a Geisha (1997) de Arthur Golden are loc in Japonia la inceputul secolului al XX-lea. Acesta spune povestea lui Sayuri, o tanara care este vanduta in lumea gheiselor. Romanul este o poveste despre maturitate care exploreaza temele identitatii, traditiei, culturii si puterii iubirii.

The God of Small Things (1997) de Arundhati Roy spune povestea a doi tineri gemeni, Estha si Rahel, si experientele lor de casta, clasa si familie in Kerala, India, in anii 1960. Romanul lui Roy este o explorare a schimbarile sociale si politice care aveau loc in India la acea vreme. Scrisul ei este liric si evocator si surprinde frumusetea si complexitatea Indiei din anii 1960.

Atonement (2001) Romanul lui Ian McEwan al Doilea Razboi Mondial spune povestea lui Briony Tallis, o tanara care face o acuzatie falsa care are consecinte devastatoare. Romanul este o explorare puternica a naturii vinovatiei, a memoriei, a mantuirii si a puterii cuvintelor.

Half of a Yellow Sun (2006) de Chimamanda Ngozi Adichie se refera la doua familii nigeriene in timpul razboiului din Biafran din 1967-1970. Romanul este plasat pe fundalul Razboiului Civil din Nigeria si exploreaza temele razboiului, dragostei si pierderii. Este o poveste frumos scrisa si sfasietoare despre costul uman al razboiului.

Wolf Hall (2009) de Hilary Mantel Wolf Hall, plasat in Anglia in timpul secolului al XVI-lea, este o biografie fictionala a lui Thomas Cromwell, un barbat de nastere de jos care se ridica pentru a deveni una dintre cele mai puternice figuri din regat in timpul domniei regelui. Henric al VIII-lea. Romanul exploreaza temele puterii, ambitiei si tradarii. Este un roman bine cercetat si captivant, care ofera perspective asupra curtii Tudor si o perspectiva unica asupra unei perioade tulburi din istoria Angliei.

Si aceasta este lista noastra cu cele mai bune 20 de romane de fictiune istorica. Ce parere aveti despre acestea – orice surpriza sau orice roman de fictiune istorica care nu este pe aceasta lista si care credeti ca ar trebui sa intre in top 20?