La debutul fiecarei luni, mi-am creat obiceiul de a consulta Calendarul Ecologic, pentru a verifica daca sunt marcate evenimente de mediu. Pentru luna mai, am constatat ca sunt prevazute mai multe date, cu semnificatii importante pentru domeniul ecologic: 10 mai – Ziua Pasarilor si a Arborilor, 15 mai – Ziua Internationala de Actiune pentru Clima, 22 mai – Ziua Internationala a Diversitatii Biologice si 24 mai – Ziua Europarcurilor. Iata patru evenimente care ar trebui sa ne apropie mai mult de natura.

Macar in aceste zile aniversare sa ne aducem aminte ca trebuie sa fim mai buni si mai respectuosi fata de mediu si sa nu mai trecem ignoranti sau grabiti pe langa problemele acestuia. Pentru ca toate cele patru evenimente merita atentia cuvenita, ma voi opri deocamdata doar la primul sarbatorit in luna mai – Ziua Pasarilor si a Arborilor. Dedicata aniversarii pasarilor si arborilor, aceasta zi a fost creata de catre iubitorii de natura implicati direct in serviciile de protectie si conservare a mediului, care au dorit sa faca public faptul ca a ne intoarce la natura si a fi mai generosi cu aceasta nu reprezinta un efort prea mare din parte noastra.

Rolul si rostul Zilei Pasarilor si a Arborelui este mai mult de natura educativ-informativa, de trezire a dorintei oamenilor de a fi mereu n armonie cu natura. Ocrotind pasarile si arborii, realizam, implicit, conservarea habitatelor. A sadi un copac sau a plasa casute pentru pasari sunt lucruri foarte simple pentru noi, dar importante pentru mentinerea echilibrului ecologic. A nu distruge padurile, a nu le defrisa masiv ne ajuta la mentinerea unei mediu mai curat si a unei vieti mai sanatoase.

Exista destule persoane si institutii preocupate de marcarea Zilei Pasarilor si a Arborilor, de la cei mai mici (care sunt si cei mai inventivi) si pana la cei mai mari, care apeleaza la sensibilitatea si dragostea romnului pentru natura. Fie ca este vorba de excursii n natura, de expozitii de desene si fotografii cu tematica sau de recitaluri de versuri, de ntruniri, simpozioane si conferinte, aceasta zi nu trece neobservata. nsa amploarea unor astfel de manifestari nu este aceea pe care si-ar dori-o iubitorii de mediu. Nu exista, nici la acest moment, o deschidere foarte larga fata de criza mediului sau o dorinta evidenta de sprijin pentru atenuarea daunelor produse componentelor de mediu.

De asemenea, oamenii nu sunt bine informati cu privire la problemele de mediu, n general, cu att mai putin referitor la zilele n care acesta trebuie sarbatorit. Sa ne notam in calendarul personal si ziua de 10 mai, ca o zi n care, macar o data pe an, sa fim mai atenti fata de arbori si pasari. Sa nvatam sa fim mai buni cu mediul si sa-l sarbatorim de fiecare data asa cum se cuvine, pentru ca merita.

La multi ani de Ziua Pasarilor si a Arborilor!