Elementele si principiile artei si designului sunt fundamentul limbajului pe care il folosim pentru a vorbi despre arta. Elementele de arta sunt instrumentele vizuale pe care artistul le foloseste pentru a crea o compozitie. Acestea sunt linia, forma, culoarea, valoarea, forma, textura si spatiul.

Principiile artei reprezinta modul in care artistul foloseste elementele artei pentru a crea un efect si pentru a ajuta la transmiterea intentiei artistului. Principiile artei si designului sunt echilibrul, contrastul, accentul, miscarea, modelul, ritmul si unitatea/varietatea. Utilizarea acestor principii poate ajuta la determinarea daca o pictura are succes si daca pictura este sau nu terminata .

Artistul decide ce principii de arta doreste sa foloseasca intr-o pictura. In timp ce un artist ar putea sa nu foloseasca toate principiile designului intr-o singura piesa, principiile sunt impletite si utilizarea unuia va depinde adesea de alta. De exemplu, atunci cand creeaza accent, artistul ar putea folosi si contrastul sau invers. In general, este de acord ca o pictura de succes este unificata, avand in acelasi timp o anumita varietate creata de zone de contrast si  accent ; este echilibrat vizual ; si misca  privirea privitorului in jurul compozitiei. Astfel, un principiu al artei poate influenta efectul si impactul altuia. 

Cele 7 principii ale art

Echilibrul se refera la greutatea vizuala a elementelor compozitiei. Este un sentiment ca pictura se simte stabila si „se simte corect”. Dezechilibrul provoaca un sentiment de disconfort la privitor.

Echilibrul poate fi atins in 3 moduri diferite: 

  1. Simetria , in care ambele parti ale unei compozitii au aceleasi elemente in aceeasi pozitie, ca intr-o imagine in oglinda, sau cele doua parti ale unei fete.
  2. Asimetrie , in care compozitia este echilibrata datorita contrastului cu oricare dintre elementele artei. De exemplu, un cerc mare pe o parte a unei compozitii poate fi echilibrat de un patrat mic pe cealalta parte
  3. Simetria radiala, in care elementele sunt distantate egal in jurul unui punct central, ca in spitele care ies din butucul unei anvelope de bicicleta.

Consultati articolul, Echilibrul , pentru cateva exemple vizuale despre modul in care elementele artei pot fi folosite pentru a obtine echilibrul.

Contrastul este diferenta dintre elementele de arta dintr-o compozitie, astfel incat fiecare element devine mai puternic in raport cu celalalt. Cand sunt plasate unul langa altul, elementele contrastante atrag atentia privitorului. Zonele de contrast sunt printre primele locuri in care este atras privirea privitorului. Contrastul poate fi realizat prin juxtapuneri ale oricaruia dintre elementele artei. Spatiul negativ/pozitiv este un exemplu de contrast. Culorile complementare plasate una langa alta reprezinta un exemplu de contrast. Notan este un exemplu de contrast. 

Accentul  este atunci cand artistul creeaza o zona a compozitiei care este vizual dominanta si capteaza atentia privitorului. Acest lucru este adesea realizat prin contrast.

Miscarea este rezultatul utilizarii elementelor de arta astfel incat sa miste privirea privitorului in jurul si in interiorul imaginii. Un sentiment de miscare poate fi creat prin linii diagonale sau curbate, reale sau implicite, prin margini, prin iluzia spatiului, prin repetare, prin marcarea energetica. 

Modelul este repetarea uniforma a oricaruia dintre elementele artei sau a oricarei combinatii a acestora. Orice poate fi transformat intr-un tipar prin repetare. Unele modele clasice sunt spirale, grile, tesaturi. Pentru exemple de diferite tipuri de modele, consultati Glosarul Artlandia de design de modele . O practica populara de desen este Zentangurile in care un contur abstract sau reprezentativ este impartit in diferite zone, fiecare dintre ele contine un model unic.

Ritmul  este creat de miscarea implicata prin repetarea elementelor de arta intr-un mod neuniform, dar organizat. Are legatura cu ritmul in muzica. Spre deosebire de tipar, care cere consecventa, ritmul se bazeaza pe varietate.

Unitate/Varietate  

Doriti ca pictura dvs. sa se simta unificata astfel incat toate elementele sa se potriveasca confortabil. Prea multa unitate creeaza monotonie, prea multa varietate creeaza haos. Ai nevoie de ambele. In mod ideal, doriti zone de interes in compozitia dvs. impreuna cu locuri in care ochiul dvs. sa se odihneasca.