Bine, deci este posibil ca beneficiile studierii logicii sa nu apara atat de repede, dar exista intr-adevar motive intemeiate pentru a lua o clasa de logica sau pentru a o studia singur folosind o carte sau o resursa online, chiar daca nu esti specialist in filosofie.

Logica simbolica este distractiva

A studia logica simbolica de baza este ca si cum a invata o noua limba, desi una cu un vocabular mic si doar cateva reguli de gramatica. Inveti sa faci tot felul de lucruri cu aceste simboluri noi: foloseste-le pentru a analiza logica propozitiilor obisnuite, a testa argumente pentru validitate si a construi dovezi pentru argumente complexe pentru care validitatea nu este evidenta. Exercitiile care te ajuta sa devii abil la aceste lucruri sunt ca niste puzzle-uri, asa ca daca iti place Futoshiki sau sudoku, probabil ca iti va placea logica. 

A sti daca un argument este valid este o abilitate valoroasa

Logica este in esenta studiul rationamentului sau al argumentarii. Folosim ratiunea tot timpul pentru a trage concluzii care ne sunt utile. Daca masina noastra nu porneste, consideram ca bateria poate fi descarcata, asa ca testam bateria. Daca bateria nu este descarcata, atunci deducem ca problema trebuie sa fie in alta parte, poate cu motorul de pornire – asa ca verificam motorul de pornire si asa mai departe. Rationamentul aici este simplu, dar uneori lanturile de rationament pot deveni destul de complexe. Sa ne antrenam sa construim argumente eficiente si sa le identificam pe cele slabe este o abilitate care este utila in aproape orice domeniu de activitate, precum si in viata de zi cu zi. Ne ajuta sa ne indreptam in directia adevarului si departe de minciuna.

Logica buna este un instrument eficient de persuasiune

Arta persuasiunii se numeste retorica. Retorica, ca si logica, era o parte esentiala a curriculumului de arte liberale. Din pacate, in general, niciunul nu mai este necesar, iar retorica a facut loc Compozitiei 101. Retorica poate cuprinde aproape orice mijloace de persuasiune – cu exceptia mituirii, santajului sau violentei fizice. Include, de exemplu, apeluri la emotie, imagini provocatoare sau jocuri de cuvinte inteligente. Nu exista nicio indoiala ca toate acestea pot fi persuasive; cu toate acestea, la fel poate si rationamentul convingator. Nu spunem ca un argument bun va castiga intotdeauna ziua in fata retoricii inteligente. La urma urmei, fiintele umane nu sunt vulcanieni ca domnul Spock. Pe termen lung, insa, argumentele bune ies de obicei pe primul loc.

Logica este o disciplina fundamentala

Logica este fundamentala pentru orice domeniu care foloseste argumente. Are legaturi deosebit de stranse cu matematica, informatica si filozofie. Atat logica aristotelica, cat si logica simbolica moderna sunt corpuri impresionante de cunostinte care constituie realizari intelectuale majore.

Logica te ajuta sa descoperi falsiile si te face un cetatean mai bun

Gandirea falsa – sub forma de propaganda, exagerare, directionare gresita si chiar minciuni absolute – abunda in cultura noastra. Politicienii, expertii, agentii de publicitate si purtatorii de cuvant ai corporatiilor ataca barbatii de paie, apeleaza la opinia majoritatii, promoveaza heringii rosii sau se opun unei opinii pur si simplu pentru ca nu le place persoana care o detine. Familiarizarea cu erorile comune de acest fel va ajuta sa va faceti un cititor, ascultator si ganditor mai critic.

Tehnicile dubioase de persuasiune, cum ar fi „criticarea” punctelor de vedere ale unui candidat, aratand o imagine nemagulitoare a acestora, folosite candva cel mai des in campaniile electorale, au devenit norma stirilor si retelelor sociale. Aceste tactici sunt, fara indoiala, uneori eficiente, totusi, acesta nu este un motiv pentru a le prefera unui argument clar si solid. Dimpotriva, aceasta tendinta de a crede tot ce auzi este motivul pentru care nevoia de gandire logica este mai cruciala ca niciodata.