Franta gazduieste multe personalitati literare mari si una dintre ele este Victor Hugo ! Un poet , romancier, scriitor si dramaturg francez din epoca romantismului, care a devenit in cele din urma senator.

Este considerat pe scara larga drept una dintre cele mai importante figuri din literatura franceza, lucrarile sale lasand un impact de durata asupra lumii prozei si poeziei.

A scris romane apreciate la nivel international, precum „Les Miserables” si „Cocosatul de la Notre-Dame”, precum si nenumarate alte poezii si piese de teatru.

Poezia sa este o explorare frumoasa si puternica a temelor variate precum dragostea, pierderea, rascumpararea, razboiul si frumusetea naturii.

Daca sunteti un fan al operei sale sau doriti doar sa vedeti unele dintre cele mai faimoase poezii ale sale, atunci v-am abordat in aceasta postare.

Va voi impartasi 10 dintre cele mai faimoase poezii ale lui Victor Hugo pe care ar trebui sa le cititi/sa stiti. Si pe masura ce va adanciti in lucrarile lui, va veti da seama cum ele continua sa rezoneze cu lumea de astazi.

Cele mai faimoase 10 poezii de Victor Hugo

Prin poezia sa, Hugo a exprimat emotiile cele mai profunde si totusi umane, cum ar fi bucuriile iubirii, durerea pierderii, frumusetea naturii si realitatile dure ale vietii. Ceea ce i-a facut sa fie identificati a fost faptul ca a scris din propriile sale experiente.

De la bantuitorul Demain, des l’aube pana la epicul L’Annee Terrible , fiecare poezie ofera o privire unica asupra geniului creativ al uneia dintre figurile literare renumite ale Frantei si a perceptiei sale asupra subiectelor din jurul lui.

Asadar, fara alte prelungiri, iata cele mai cunoscute poezii ale lui Victor Hugo!

1. Maine in zori (1856)

Una dintre cele mai faimoase poezii ale lui Victor Hugo,  Demain, des l’aube , a fost publicata in colectia sa  Les Contemplations  in 1856.

Poezia larg antologizata este o reflectie sincera asupra durerii si pierderii, care a fost inspirata de moartea fiicei sale Leopoldine, care s-a inecat in raul Sena impreuna cu sotul ei, cand aceasta avea doar 19 ani.

In poem, Hugo descrie o calatorie pe care planuieste sa o faca pentru a vizita mormantul fiicei sale „maine, in zori”. El se gandeste la frumusetea linistita a diminetii si la solemnitatea misiunii sale, reflectand, de asemenea, asupra inevitabilitatii mortii. 

Demain, des l’aube  este un poem frumos scris si profund emotionant, care surprinde intensitatea durerii si puterea iubirii de a transcende moartea.

Pana in prezent, este inca dintre cele mai faimoase poezii franceze din toate timpurile!

2. L’Expiation (Expiarea) (1853)

L’Expiation , publicat in 1853, este un lung poem narativ al lui Victor Hugo care relateaza infrangerea lui Napoleon I in diferite razboaie.

Incepe cu retragerea armatei lui Napoleon in urma invaziei fara succes a Rusiei in 1812.

Atacarea Rusiei in timpul iernii a fost o idee proasta in sine. In plus, rusii aveau o strategie, adica Napoleon nu avea sanse de castig.

Rusii au continuat sa se retraga pe masura ce armata lui Napoleon a avansat, indepartandu-i pe acesta din urma de proviziile lor.

Cand armata franceza a ajuns in sfarsit la Moscova, si-au dat seama ca era abandonata, lipsita de rezerve.

In momentul in care armata franceza s-a retras, mai multi soldati si-au pierdut viata, mancarea si imbracamintea erau rare, iar iarna era aspra.

Dar poemul nu se opreste la infrangerea lui Napoleon in Rusia! Este impartit in mai multe parti care povestesc infrangerea lui la Waterloo in 1815 in Belgia, al doilea exil in Sfanta Elena si mai tarziu moartea sa in 1821 si memoria sa.

3. Mormantul spus trandafirului (1837)

Dintre poeziile filozofice ale lui Victor Hugo,  Mormantul Dit a la Rose  este una dintre cele mai emotionante.

In aceasta poezie frumoasa, Hugo personifica un trandafir si un mormant in timp ce isi imagineaza o conversatie intre cei doi.

Unul reprezinta viata, frumusetea si dragostea (trandafir), in timp ce celalalt reprezinta moartea si finalitatea (mormantul).

In prima strofa, ambii subiecti isi pun reciproc o intrebare, iar in a doua strofa isi ofera raspunsurile respective.

Acest scurt poem exploreaza temele dragostei si mortalitatii si arata contrastul dintre cele doua obiecte neinsufletite.

4. Soare apus (1831)

A doua dintre celebrele poezii ale lui Victor Hugo despre contrastul dintre viata si moarte este Soleils Couchants.

Este un set de sase poezii scrise individual si apoi grupate in colectia sa din 1831 de Les Feuilles d’automne .

Poeziile scurte si emotionante evidentiaza efemeritatea vietii, asa cum este simbolizata de apusul soarelui.

In poem, Hugo descrie frumusetea apusurilor la care a fost martor la Vanves si Montrouge si reflecta asupra trecerii timpului si asupra inevitabilitatii mortii.

El povesteste cum trecerea timpului are un efect pozitiv asupra Naturii, adica reinnoieste viata si ofera vitalitate in timp ce, pentru umanitate, are un impact negativ aducand imbatranirea si moartea.

5. Les Djinns (Djinnul) (1829)

Urmatorul pe aceasta lista de poezii Victor Hugo este Les Djinns , publicat in colectia sa Les Orientales (1829).

Poezia a fost inspirata din mitologia si folclorul Orientului Mijlociu si spune povestea unui grup de djinni care coboara intr-un oras pustiu si fac ravagii.

Structura inovatoare a poeziei are fiecare vers compus din catrene, impartite mai departe in doua jumatati de versuri si cu silabe diferite.

Hugo foloseste o mare varietate de cuvinte onomatopeice, cum ar fi cuvintele care imita sunetele pe care le descriu, pentru a crea un sentiment de haos si confuzie pe masura ce djinnii se deplaseaza prin oras.

6. Plein ciel (Cerul plin) (1859)

Aproape toate poeziile lui Victor Hugo au avut teme de baza, iar Plein Ciel exploreaza conceptele de vastitate a universului, cuceriri ale omului si eventual fatalitate.

Cand toata lumea era concentrata pe dirijabile, care la acea vreme era un balon propulsat de o masina cu abur, Hugo si-a pus pe hartie gandurile cu privire la subiect.

Poezia lunga este impartita in trei sectiuni, fiecare explorand o tema diferita. Prima vorbeste despre vastitatea universului si despre modul in care dirijabilul navigheaza prin cer.

Al doilea vorbeste despre inventiile omului si despre progresul stiintei. In timp ce ultimul descrie dirijabilul ca fiind rau si in cele din urma vorbeste despre soarta umanitatii.

7. The Conscience (Consciousness) (1859)

La Conscience descrie perspectiva lui Cain, o figura biblica care si-a ucis fratele Abel din gelozie.

Cain este chinuit de constiinta lui, care ii aminteste de fapta lui cumplita si il duce la disperare.

El incearca sa se ascunda de „ochiul lui Dumnezeu”, o metafora probabila a constiintei sale, dar isi da seama ca nu poate scapa de consecintele actiunilor sale.

Poemul este o explorare puternica a vinovatiei, a remuscarii si a puterii constiintei.

Cain este infatisat ca o figura tragica care nu poate scapa de greutatea constiintei sale, sugerand ca actiunile noastre au consecinte de care nu putem scapa.

8. Dupa batalie (1859)

Una dintre cele mai faimoase poezii ale lui Victor Hugo care se bazeaza pe razboi este  Apres la Bataille , o parte a primei serii din  colectia La Legende des siecles  .

In poem, Hugo scrie in onoarea tatalui sau, generalul Joseph Leopold Sigisbert Hugo, care a servit in armata lui Napoleon.

Batalia despre care se vorbeste este Razboiul Peninsular, unde francezii au luptat impotriva trupelor spaniole, portugheze si britanice.

Hugo descrie compasiunea tatalui sau fata de un barbat din partea opusa. Dupa razboi, tatal sau aude un barbat care cere ajutor si, desi barbatii sunt pe parti opuse, acesta ii ofera de baut acestuia din urma.

Barbatul ingrat inca incearca sa se razbune, dar tatal lui Hugo ii intinde simpatia pana la capat.

9. A ma fille (Catre fiica mea)

La fel ca Demain, des l’aube, un alt poem pe care Victor Hugo i-a dedicat fiicei sale Leopoldine a fost  A ma fille.

Poezia este scrisa ca o scrisoare catre ea, exprimand durerea profunda si sentimentul de pierdere al lui Hugo, in timp ce este filozofic.

In ea, Hugo descrie cum este viata si cum ar trebui sa o abordam. Este scris de parca si-ar invata fiica cum sa navigheze in viata. 

A ma fille  este o poezie profund emotionala si personala care reflecta dragostea lui Hugo pentru fiica sa si pragmatismul lui in acelasi timp.

El reflecta asupra fragilitatii vietii, asupra inevitabilitatii mortii si asupra ideii ca fiica lui traieste in viata de apoi.

10. Anul cumplit (1872)

Publicat in 1872, L’Annee Terrible reflecta asupra mai multor probleme din anii precedenti, dintre care unul a fost ca Hugo si-a pierdut fiul, Charles.

Poezia are trei parti, fiecare explorand teme diferite. Prima sectiune se concentreaza pe razboiul dintre Franta si Prusia, care a avut ca rezultat infrangerea Frantei si capturarea lui Napoleon al III-lea.

Poezia descrie violenta si distrugerea razboiului, precum si suferinta poporului francez.

Al doilea se concentreaza asupra Comunei din Paris, un guvern socialist care a preluat pentru scurt timp controlul Parisului in 1871, inainte de a fi suprimat brutal de armata franceza.

A treia si ultima parte reflecta asupra consecintelor conflictelor si asupra nevoii de vindecare si reconciliere.