O zi la spa poate deveni o evadare din realitate, o pauza placuta de la rutina si un moment de pura relaxare cu efect antistres asupra organismului: iata toate beneficiile spa-ului

Proprietatile benefice ale bailor termale

Din cele mai vechi timpuri, proprietatile care au facut izvoarele termale pretioase si cunoscute au fost folosite pentru tratarea bolilor de piele, a problemelor gastrointestinale si renale, precum si a tulburarilor sistemului musculo-scheletic. Nu ceda lenei si invata sa profiti de beneficiul autentic al spa-ului : alternanta intre cald si rece. Jeturile de apa la diferite temperaturi impreuna cu saunele si hamamurile urmate de dusuri cu gheata sunt benefice pentru:

  • circulatie
  • tonifica tesuturile
  • promoveaza detoxifierea, cu efecte pozitive asupra pielii si a sistemului imunitar.

Mai mult, datorita stimularii, nivelurile de stres sunt scazute, iar organismul dizolva orice tensiune cu un val de endorfine.

Ape termale pentru bunastarea organismului

Datorita principiului hidrostatic, atunci cand suntem scufundati in apa, care are o densitate de aproximativ 1200 de ori mai mare decat aerul, organismul primeste un impuls de jos in sus: din acest motiv presiunea arteriala este scazuta si circulatia sanguina este reactivata.

Primesti un masaj natural intens benefic, capabil sa implice intregul organism. Pana la urma, un procent variabil din corpul uman, intre 60% si 85%, este alcatuit dintr-un ingredient fundamental: apa.

Intr-o cada cu hidromasaj unde temperatura depaseste 32°C, porii se dilata, iar pielea elimina toxinele, recastigand puritatea si vitalitatea. O mangaiere regeneranta care invadeaza mintea din corp, pentru ca daca beneficiile pentru organism sunt multe, spa-urile au un impact profund si la nivel psihologic.

Apele termale ca remediu antistres

O cercetare efectuata la Universitatea din Graz a aratat ca 20 de minute de activitate termica sunt suficiente pentru a asista la o scadere a presiunii si a batailor inimii impreuna cu o scadere a valorilor cortizolului, un hormon legat de stres.

Cand corpul intalneste o relaxare care poate actiona in profunzime, mintea este eliberata de griji si ganduri.

Cateva curiozitati si putina istorie

Stabilele termale nu sunt o idee „moderna”, deoarece apele termale sunt exploatate in acest fel de secole.

Stiati ca in Budapesta exista peste 130 de izvoare termale ? Din anul 1500 in Ungaria, baile au fost efectuate alternativ in rezervoare de apa calda si rece: astazi aproximativ 70 de milioane de litri de apa hidrominerala curg in fabricile acestui oras in fiecare zi. Imperiul Roman a transformat izvoarele naturale in moda baii termale, o practica care imbina terapia si ingrijirea de sine, capacitatea de a aprecia placerile vietii, intalnirea cu ceilalti.

In Ungaria exista aproximativ 300 de tipuri diferite de ape termale pentru 1.300 de izvoare inregistrate: unele asezari sunt cladiri istorice construite pe ruine romane in perioada otomana, intre 1500 si sfarsitul anului 1600, altele se regasesc in linistea plina de liniste a naturii.

In anii 1920, orasele balneare au devenit centre de cultura, divertisment si locuri de vindecare, intalnire, savurare a vietii artistice. Szechenyi, care in anii care au dus la primul razboi mondial, a devenit cel mai mare spa din Europa, se afla in parcul Varosliget. Aici glumele copiilor care se joaca in apa coexista cu intimitatea indragostitilor si a prietenilor de o viata joaca dame scufundate in apa termala fierbinte.

De secole, scufundarea in apa a reprezentat un ritual social, al caruia astazi mai mult ca oricand putem redescoperi importanta, de a ne dezbraca de roluri si de a ne recastiga stapanirea timpului. Acest material invizibil, atat de pretios si a carui importanta o uitam adesea, devine descoperirea unui alt ritm, in care sa recastigam posesia.