Pentru cei care sufera de insomnie, evitarea anumitor alimente de consumat seara este esentiala atat pentru silueta, cat si pentru minte. Sa aflam 6 alimente pe care sa nu le consumam la cina pentru a dormi mai bine.

Desi micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, cea din care tragem toata energia necesara desfasurarii tuturor activitatilor (munca, familie, sport, timp liber etc.), cina este cea mai greu de compus. Alegerea corecta a produselor alimentare este de fapt importanta pentru un somn bun. Calitatea somnului este de fapt influentata de alimente si de ingredientele active pe care le contin. In plus, trebuie remarcat si continutul de gaz saturat si puterea calorica. Sa dormi bine si sa nu te ingrasi sunt cheia bunastarii.

Carne rosie

Carne rosie ca o masa de seara, trebuie evitata sau eliminata mai ales de acele persoane care sufera deja de insomnie. De fapt, acest tip de carne contine un aminoacid, tirozina , care actioneaza ca un stimulent mental perturband cursul normal al ritmului somn-veghe. Proteinele care trebuie preferate la cina sunt, asadar, cele derivate din carne alba (cum ar fi pui, curcan si iepure) si in special din peste. Amintiti-va, de asemenea, ca o masa calda favorizeaza digestia si relaxarea intregului organism, pregatindu-l pentru un somn bun.

Fructe uscate

Migdalele, nucile, alunele si fisticul sunt alimente capabile sa accelereze metabolismul, iar din acest motiv consumul lor este adesea asociat cu dietele de slabire. Nucile includ, de asemenea, beneficii substantiale, dintre care majoritatea sunt atribuite continutului de acizi grasi nesaturati, grasimi vegetale „bune“ care ajuta la reglarea nivelului de colesterol din sange.

Lemn dulce

Lemnul dulce este o radacina care inca din cele mai vechi timpuri a fost folosit in scopuri terapeutice. Contine glicirizina, o substanta activa din punct de vedere chimic cu proprietati antiinflamatoare, gastroprotectoare, expectorante, antivirale si antioxidante. Cu toate acestea, avand abilitati diuretice remarcabile si actionand pozitiv asupra reglarii tensiunii arteriale, este un aliment care nu trebuie luat seara inainte de a merge la culcare. Nu numai pentru ca, ar trebui sa te ridici din pat de mai multe ori pentru a face pipi, ci si pentru ca, provocand cresterea tensiunii arteriale , provoaca o crestere a functiei inimii si, prin urmare, in general, o stare de activitate mai mare fizica si mentala.

Alimente dospite

Dintre mancarurile dospite, cele mai inculpate sunt painea si pizza, si pentru ca sunt pentru cultura noastra, usor de consumat, in special pentru o seara cu prietenii. Drojdia continuta in aceste alimente poate provoca leziuni florei bacteriene intestinale si, din acest motiv, interfereaza cu cursul normal al digestiei, tulburand nu numai linistea ta nocturna, dar provocand aparitia unei umflaturi abdominale enervante care continua pana in ziua urmatoare.

Alcool

Alcoolul, la fel ca ciocolata, ceai si cafea este, de asemenea, un aliment care are un efect negativ asupra naturii ciclice a somnului. Desi initial pare sa aiba efectul opus, de a provoca somnolenta, este de fapt responsabil pentru fragmentarea fazei REM. Prin urmare, daca vrei sa dormi „linistit”, incearca sa metabolizezi tot alcoolul consumat. Pentru o cantitate moderata (cea recomandata), egala cu cateva pahare de vin, timpul necesar este de minim 60-80 de minute.