Cu totii am intalnit (sau suntem aproape de) o persoana razbunatoare. Daca exista ceva care defineste acesti indivizi, este absenta empatiei si lipsa de reglare emotionala. Cum ii putem gestiona?

Oamenii razbunatori urmeaza legea straveche a razbunarii: „ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”.

Altii cauta un truc grabit pentru a-si indrepta furia asupra vinovatului greselii lor si, astfel, sa gaseasca un sentiment de usurare sau reparare.

Inselaciune, tradare, dezamagire, atacuri fizice sau morale… Sunt multe motive pentru care cineva poate simti acel impuls plin de furie si durere. Totusi, aceasta perceptie a infractiunii suferite pleaca intotdeauna de la o dimensiune foarte specifica: pierderea integritatii cuiva.

Persoana care vrea sa se razbune doreste sa provoace acelasi prejudiciu suferit

Nu in toate cazurile se realizeaza seninatatea sau simtul dreptatii. A provoca altora aceeasi durere pe care ei ne-au provocat-o ne plaseaza in multe cazuri la aceeasi inaltime morala.

Cu toate acestea, ceea ce ne impiedica sa cadem in acest comportament este controlul impulsurilor, etica si reglarea emotionala. Fara aceste dimensiuni am fi animale intr-o jungla de asfalt.

Profilul oamenilor razbunatori

Problema apare atunci cand avem de-a face cu oameni razbunatori in viata reala. In viata noastra de zi cu zi, aceste comportamente nu sunt intotdeauna de inteles.

Caracteristici care definesc oamenii razbunatori

O trasatura psihologica care diferentiaza oamenii razbunatori de cei care stiu sa ierte

O cercetare efectuata la Universitatea din Oklahoma arata ca cele mai razbunatoare profiluri au o tulburare de personalitate narcisista.

Ego-urile lor sunt atat de sensibile incat orice ii jigneste si nu ezita sa caute razbunare.

Gelozie, nesigurante si ganduri negative. Oamenii razbunatori sunt razbunatori din cauza nesigurantelor si a stimei de sine scazute. Uneori, doar a vedea succesul altora creeaza frustrare si dorinta de a rani.

Lipsa de empatie si dificultatea de a gestiona emotiile. O alta variabila care defineste acest profil este incapacitatea de a gestiona emotii precum furia. Cand se infurie, nu ezita sa-i atace pe altii ca pe un mecanism cathartic.

Manifestare de putere si sadism. Acesta este un aspect mai intunecat si mai deranjant. Uneori, oamenii razbunatori efectueaza acte daunatoare pentru simpla placere de a rani si, de asemenea, pentru a-si impune puterea asupra altora.

Cum sa te descurci cu oamenii razbunatori?

Citand cuvintele lui Confucius, inainte de a te lansa in calatoria razbunarii, sapa doua morminte.

Cum ne putem apara de acesti indivizi tulburi?

Cei care sunt miscati de instinctul de resentimente si sunt obsedati de ranire arata un potential risc de care trebuie sa ne protejam. In acest sens, este indicat sa te indepartezi ori de cate ori este posibil.

Nu merita sa le facem fata, deoarece lipsa lor de empatie ne va intensifica disconfortul si disperarea.

Oamenii razbunati sunt niste figuri periculoase de care este cel mai bine sa nu te inconjori. Dupa cum spunea Albert Einstein, oamenii slabi se razbuna. Oamenii puternici iarta. Oamenii inteligenti ignora. Sa tinem cont de asta.