Dupa ce ne achizitionam un bun, trebuie sa ni-l si asiguram. Nu numai ca ne obliga si legea, dar este indicat sa apelam la asigurari pentru ca unele accidente nu se intampla din cauza noastra. Din ce in ce mai multi tineri se urca la volan aflati sub influenta bauturilor alcoolice sau chiar a stupefiantelor.

Cand vine vorba de locuinta noastra, nu ar trebui sa ne zgarcim tocmai in momentul cand incheiem o polita de asigurare.

Brokeri de asigurari gasim la tot pasul, insa trebuie sa fim atenti ce alegem. Sa tinem cont de faptul ca nu avem cum sa evitam calamitatile naturale. Mai nou, daca nu incheiem o asigurare pentru locuinta noastra, statul ne poate amenda cu pana la 500 de lei.

De exemplu, daca alegeti sa incheiati o asigurare pentru casa la BCR Asigurari, produsul lor numit “ Casa Plus” va o ofera si asistenta tehnica in caz de accident neprevazut.

Riscurile pe care le acoperiti sunt: caderea unor corpuri, acte de vandalism, inundare, explozie, incendiu, prabusirea unor aparate de zbor.

Cu totii punem pret pe ceea ce facem, iar daca noua sau celor dragi noua ni se intampla ceva, suntem extrem de afectati. Avem nevoie de siguranta si protectie minima.

Prima forma de asigurare care a aparut inca din Antichitate, pe vremea cand oamenii puneau accentul pe comertul pe mare, ocean a fost cea de asigurare maritima.

Tinand cont ca nu doar marfurile transportate erau expuse unor riscuri, ci si navele care asigurau transporturile, au aparut doua tipuri de asigurari maritime: CARGO, CASCO.

Cele CASCO au fost concepute pentru a proteja navele, ambarcatiunile, instalatiile din porturile maritime.

Deasemenea, cand incheiau o asigurare maritima, asiguratii puteau sa faca o cerere separata pentru riscurile speciale care se puteau intampla, de exemplu incendierea cerealelor.

Mai pe scurt, aceste asigurari protejeaza in mare parte navele de riscuri precum: coliziune, esuare, furtuna, naufragiul. Rolul lor este acela de a asigura navele de evenimente ce pot aparea si nu de evenimente care trebuie sa se produca.

Este evident ca daca v-ati incheiat o asigurare maritima, nu va garanteaza cu nimic ca marfa va ajunge la timp in port, iar taxele de vama din cealalta tara nu se vor majora.

In cazul unei asigurari maritime CARGO, cea care este asigurata este marfa. Acest timp de asigurare maritima are in vedere distrugerile bunurilor materiate (in totalitate sau in parte), confiscarea bunurilor de catre cei care au invadat nava. Ar trebui luate in considerare si alte riscuri care ar putea fi cauzate prin izbucnirea unui rabzoi sau a unei greve.

Compania la care incheiem asigurari este foarte importanta. Dupa cum spuneam, oferta este una generoasa. Cel mai bine ar fi sa alegem o companie de renume, care stim ca exista pe piata de multi ani. Si nu sunt tocmai putine, ii gasim pe la toate colturile. Daca doriti una cu capital integral romanesc, faceti-va asigurari la ABC Asigurari Reasigurari, daca nu, incercati la ING Asigurari sau chiar la AXA. Ultimele doua mentionate au reusit in ultimii ani sa iasa foarte mult in fata, fiind printre companiile cu cele mai multe asigurari incheiate.

La moda se pare ca sunt accidentele de masini. Ce se acopera in cazul unor asigurari tip RCA? In primul rand vatamarile corporale, sau in cel mai trist caz, decesul, apoi pagubele materiale (aici intra incapacitatea de a mai utiliza autovehicolul dupa accident). Iar daca situatia cere prezentarea in fata instantei competente, cheltuilelile de judecata sunt acoperite prin aceasta asigurare.

Pretul unei asigurari variaza in functie de perioada contractata, de tipul masinii. Este bine sa incheiati RCA-ul si CASCO-ul la aceeasi companie pentru ca puteti sa aveti parte de anumite beneficii precum acoperirea riscului, in caz de furt extrem.

Ne putem incheia polite de asigurari si daca stam in chirie. Mai rare sunt cazurile cand am auzit chiriasi sa faca asta, oricum e bine de stiut ca firmele au si astfel de produse. Aceste asigurari sunt menite sa acopere eventualele cheltuieli provocate, de exemplu, cand musafirii nostri pe care i-am invitat la o petrecere in apartementul in care locuim cu chirie ne darama un perete fals sau ne strica instalatia la baie. Ce bine ca vin cei de la BCR si ne schimba doza de la dus. Acelasi lucru poate sa faca si proprietarul imobilului care da spre inchiriere apartamentul.

In plus, majoritatea companiilor de asigurari vin cu produse de economisire pentru copii. Fie ca se numesc asigurari de viata pentru cei mici sau burse de studii, parintii pot alege sa inceapa sa economiseaca inca de cand se naste copilul. Durata contractata variaza de la companie la companie, insa copilul trebuie sa aiba sub 14 ani. In general, toate clauzele prevad ca beneficiarul nu va putea ridica banii decat dupa implinirea varstei de 18 ani.