Temperaturile ridicate pot aduce probleme de sanatate celor mai buni prieteni ai nostri, asa ca trebuie sa fim atenti la semnele pe care ni le spun expertii si sa luam cateva precautii speciale.

In cazul animalelor de companie, temperaturile ridicate pot provoca boli, asa ca trebuie sa avem grija sa evitam suferinta in aceasta perioada, si mai ales in perioada verii care se apropie.

In acest sens, expertii avertizeaza ca trebuie sa fim deosebit de atenti la locul in care se afla cainii si pisicile nostri in zilele cu temperaturi extreme. Nu le putem lasa niciodata expuse la soare direct sau in locuri inchise cu ventilatie proasta, deoarece nu vor putea regla temperatura. In plus, este important ca acestia sa aiba acces constant la apa.

Ce probleme de sanatate ar putea avea?

Temperaturile ridicate nu numai ca aduc probleme de sanatate asociate cu insolatia, dar in acest timp se inregistreaza si o crestere a ectoparazitilor.

Capusele si puricii sunt paraziti externi care pot aduce complicatii majore, precum ehrlichioza canina, care se transmite cainelui prin capusa.

Din acest motiv, expertii recomanda consultarea cu medicul veterinar al animalului de companie cu privire la tratamentele pentru prevenirea raspandirii ectoparazitilor, mai ales in lunile cele mai calduroase si intotdeauna sub supravegherea unor profesionisti calificati.

Este important sa luam in considerare inaltimea, greutatea si rasa atunci cand aplicam tratamente preventive pentru purici si capuse. Nu este niciodata bine sa decideti singur ce produs sa aplicati, deoarece expunem animalul la o posibila imagine alergica sau la complicatii majore.

In cazul pisicilor, una dintre complicatiile care apare in aceste luni ale anului este cresterea varsaturilor produse de peleche si toaletare. In cazul in care tiparele de varsaturi sunt repetate sau au sangerare, proprietarul ar trebui sa consulte imediat un medic veterinar.

Ca regula generala, expertii subliniaza ca trebuie sa fim atenti pentru a detecta daca animalutul nu este foarte activ sau are o temperatura corporala ridicata. Cand credem ca ceva nu este in regula, cel mai bine este sa verificam gingiile si pielea urechilor pentru a exclude ca acestea sunt rosii. In cazul in care sunt, ne-am putea confrunta cu un insolat.

Hidratare, hidratare, hidratare

Este esential ca cainii sau pisicile noastre sa aiba acces constant, gratuit si nelimitat la apa proaspata. In multe cazuri, oamenii le servesc farfurii gigantice cu apa dimineata pentru intreaga zi, dar trebuie sa luam in considerare ca ziua se va incalzi si nu va fi placut pentru animalul de companie.

Plimbare de dupa-amiaza

Este important ca in zilele caniculare sa adaptam rutina de mers a animalelor noastre pentru a evita razele UV. Insolatia apare si la caini si pisici, in special la cei cu blana mai deschisa. Cel mai bun moment pentru a iesi este dupa-amiaza si cel mai rau la pranz.