Pisicile sunt animale extrem de inteligente. Au capacitatea sa se ataseze de oameni si le comunica acestora nevoile si dorintele lor. Sunt „setate” sa gandeasca din nastere

Proprietarii de pisici ma vor aproba cand afirm ca micile feline sunt cu adevarat destepte. Au, ce-i drept, multe dorinte. Unii posesori povestesc despre siretenie, mofturi si o nesfarsita pofta de mancare cand se refera la pisicile lor. Din multe puncte de vedere, imaginea este corecta, dar sunt mult mai multe de spus despre ele. Felinele noastre au personalitate – si asta poate insemna ca nu ezita sa ceara orice si-ar dori, fie ca e vorba de mancare, de joaca sau de nevoia de a fi lasata in pace. Stim cu totii cum ne atrag atentia cu voce tare si clara, cand miauna la nesfarsit. Pisica poate, de asemenea, sa se invarteasca in jurul stapanului cand el merge, sa i se impleteasca printre picioare, chiar daca asta presupune anumite riscuri pentru ea, doar ca sa -i atraga atentia. Insista sa stea in brate sau pe genunchi sau ti se freaca de sosete pana obtine ce vrea. Toate astea sunt semne ca pisica iti spune „sunt aici, da-mi si mie atentie!”

Se ataseaza daca li se ofera sansa

Exista mituri care afirma ca, dintre toate animalele de companie, cainii sunt cei mai buni prieteni ai omului. Se crede ca pisicile sunt capricioase si ca, de fapt, ele nu sunt dedicate, cu adevarat, nimanui. Intr-un fel asa este, ne folosesc pentru a-si atinge obiectivele. Asta e valabil, in special, la pisicile foarte inteligente. Micile feline pot insa sa dezvolte atasament pentru stapanii lor daca le e data aceasta sansa. Vor raspunde in egala masura dragostei pe care o primesc. Nu sunt schimbatoare asa cum umbla vorba. Proaspetii proprietari ai unei pisici trebuie sa vrea sa stie mai multe despre animal, la fel de mult cum ar vrea sa stie despre orice persoana recent cunoscuta care le-ar calca pragul casei. E usor sa intelegi pisicuta daca dai atentie dorintelor si afinitatilor ei: cand si unde ii place sa doarma; daca e tipul „fitos” (e foarte selectiva cu mancarea sau cu oamenii); cand si daca ii place sa fie imbratisata sau luata in brate. Toate aceste amanunte definesc pisica. Prin atentia pe care le-o acordam, le ajutam sa-si formeze legatura afectiva cu noi si ne vom da seama cat de inteligente sunt in realitate.

Gandeste inainte de a actiona

Am urmarit cu interes cat de multa atentie pare ca acorda pisicile lumii inconjuratoare. O pisica desteapta isi va folosi simturile ascutite pentru a se opri, a cerceta, inainte de a actiona. E clar ca se gandeste la ce si cum ar fi bine sa faca. De asemenea, este receptiva la stimuli cum ar fi televizorul sau radioul. Chiar si pisicile fara stapan stiu ca trebuie sa verifice strada inainte de a traversa, fara sa le arate nimeni asta, din instinct. Pisica foarte inteligenta stie cum sa-si manipuleze stapanul. Ea invata sa-i recunoasca pasul, fuge inaintea lui sa-l intampine cand vine acasa, apoi face cativa pasi inapoi ca sa nu fie lovita cu usa care va fi deschisa. Pisica raspunde si recunoaste vocile membrilor familiei. Este capabila sa invete rutina si sa ceara sa fie respectata. S-a demonstrat ca pisica are memorie foarte buna chiar si pe termen lung, retinand evenimente razlete la fel de bine ca pe cele obisnuite. Intamplarile povestite de posesorii de pisici atesta ca in familia pisicilor razbunarea are un rol important.