Acum toti petrecem mult timp pe retelele sociale, dar de unde stii cand este prea mult?

In fiecare zi petrecem ore intregi pe mobil, computer sau tableta: tehnologia ne-a facut mereu disponibili si mereu conectati, iar retelele sociale, Facebook, Twitter si Instagram colecteaza majoritatea activitatilor noastre online. Puterea retelelor sociale este de netagaduit: ne tin in legatura cu oamenii din viata noastra si ne prezinta altii noi, ne fac sa descoperim stiri, ne ofera divertisment, ne permit sa impartasim diverse aspecte ale vietii noastre si haideti. Nu uitati ca datorita intalnirilor online retelele de socializare au oferit o multime de posibilitati noi si pentru ceea ce priveste viata de cuplu.

Alaturi de acesti factori, exista insa si altii complet negativi. Din ce in ce mai des vorbim de „dependenta”, pentru a indica toata acea serie de probleme care au aparut odata cu dezvoltarea retelelor de socializare. Fara sa ajungem sa vorbim despre dependenta reala, trebuie sa recunoastem ca retelele sociale absorb din ce in ce mai mult timp si energie, nu intotdeauna cu un real profit.

Dar de unde stii cand exagerezi? Iata cateva „simptome” la care sa fii atent si la care sa reflectezi.

Obsesia distribuitii

Tuturor le place sa impartaseasca momente din viata de zi cu zi sau anumite evenimente si datorita retelelor sociale aceasta posibilitate s-a extins exponential. Problema apare, insa, atunci cand dorinta de a-i face pe altii sa stie ce faci, unde esti, ce mananci si cu cine devine o obsesie.

Nu mai este o placere sporadica, ci o nevoie. Vorbim in acest sens de dependenta atunci cand simti nevoia sa ramai conectat si sa actualizezi din ce in ce mai mult continutul personal al paginii tale cu fiecare noua conexiune pentru a obtine acelasi sentiment de implinire. O satisfactie mai degraba efemera.

Verificarea profilurilor altora

Nu este suficient doar sa-ti scrii si sa-ti publici gandurile sau fotografiile, ci trebuie sa stii si sa urmaresti ce se intampla in jur, de multe ori comentand si exprimand opinii pe paginile prietenilor pentru a simti ca participi intr-un grup, la o conversatie sau orice eveniment in care ai vrea sa fii implicat. Impartasirea este frumoasa, dar acea modalitate sociala nu este un substitut pentru cea reala: dimpotriva, este foarte adesea iluzorie. Asa ca, din cand in cand, incercati sa reflectati la asta: a comenta o fotografie pe retelele de socializare nu este ca si cum ai face un telefon sau ai merge la o cafea cu un prieten.

Controlul continuu al notificarilor

Exista oameni care dezactiveaza notificarile de pe telefoanele mobile pentru a nu fi deranjati la serviciu sau distrasi in momentele nepotrivite.

Fara a ajunge la aceste extreme, s-ar putea sa fie suficient sa lasi telefonul in geanta in timp ce esti angajat in altceva: in general, cei care au comunicari care sunt cu adevarat importante pentru noi vor efectua cel putin un apel telefonic, deci nu este nevoie sa monitorizati constant telefonul.

Clopotelul de alarma in acest caz consta in dezvoltarea necesitatii de a verifica in permanenta daca se primesc notificari, deoarece, daca da, se simte multumit de contraprestatia primita. In schimb, sentimentul va fi unul de nedumerire si dezamagire. Intr-un fel, primirea de comentarii, aprecieri sau solicitari de prietenie satisface o nevoie de atentie. Facebook, ca toate celelalte retele sociale, este o vitrina in care toata lumea vrea sa apara.