Cele patru puncte de contact ale masinii cu asfaltul trebuie sa prezinte o stare optima de utilizare, atat in ​​ceea ce priveste presiunile, cat si modelul benzii de rulare. Potrivit unui studiu realizat de Continental, doua treimi dintre soferi nu cunosc adancimea corecta a anvelopei.

Functionarea sa ideala are loc intre patru si opt milimetri. Si, desi legislatia prevede un minim de 1,6 milimetri , specialistii recomanda sa nu coboare in niciun caz cei doi milimetri, moment in care soferii ar trebui sa ia in considerare inlocuirea acestuia.

Pentru a sti daca necesitatea este urgenta exista o metoda rapida si usoara. Tot ce trebuie sa faceti este sa puneti un euro in pozitie verticala pe banda de rulare: daca marginea aurie a monedei este acoperita de cauciuc, inseamna ca anvelopa este inca utilizabila.

Cu o banda de rulare in stare proasta, distantele de franare si riscul de hidroplanare in caz de ploaie cresc exponential, pe langa penalizarea aderentei vehiculului in toate circumstantele. Sub cei 1,6 milimetri obligatorii, o anvelopa care ruleaza pe umed cu 90 km/h pierde aproape complet contactul cu asfaltul, iar daca se intampla acest lucru vehiculul scapa de sub control. Cand anvelopele au deja ceva uzura, este convenabil sa luati acel euro si sa verificati ca sunt inca in stare sa circule in siguranta.

In cazul in care exista vreo indoiala, toti producatorii de anvelope incorporeaza martori care sunt vizibili cand se atinge adancimea minima. Cu toate acestea, este mult mai bine sa nu va grabiti atat de mult pentru a evita o sperietura. Exista, de asemenea, instrumente foarte precise care pot ajuta la aceasta sarcina, dar trucul cu moneda functioneaza intotdeauna.

Pe de alta parte, nu trebuie doar sa te uiti la model. O anvelopa poate fi in stare proasta chiar daca isi mentine adancimea, intrucat in ​​timp cauciucul se deterioreaza, mai ales daca vehiculul este parcat pe strada o perioada lunga de timp. Daca pe partile laterale se vad simptome de fisuri, acestea trebuie inlocuite de urgenta.

Presiunea anvelopelor, esentiala

Intr-o trecere in revista a starii capacelor rotilor, trebuie luate in considerare si alte aspecte, precum presiunea (un factor foarte variabil, deoarece anvelopele o pierd treptat) si starea generala de conservare.

Presiunea este, pur si simplu, aerul pe care anvelopele il poarta inauntru si care da consistenta compusului. Acesta trebuie sa fie cel indicat de producatori, care efectueaza studii exhaustive pentru a determina parametrii cei mai potriviti pentru fiecare tip de utilizare. In general, poate fi gasit in manualul de utilizare sau in vehiculul propriu-zis: pe tocul usii sau pe capacul de acces la rezervorul de combustibil.

Evident ca presiunea nu poate fi aceeasi cu vehiculul ocupat doar de doua persoane decat cu o incarcatura completa cu cinci pasageri si multe bagaje, la fel cum pot exista variatii intre nevoile rotilor din fata si din spate. In orice caz, este un fapt relevant: conform studiilor Michelin, o anvelopa cu o presiune mai mica decat cea recomandata de 20% dureaza cu 20% mai putin.

Din noiembrie 2014, toate masinile noi vandute in Uniunea Europeana includ un senzor de presiune, dar multi soferi nu au unul. Daca acesta este cazul dvs., ar trebui sa masurati intotdeauna presiunea cu cauciucuri reci, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa parcurgeti mai mult de cativa kilometri pentru a ajunge la benzinarie. Daca distanta este mai mare, asteptati doar cateva minute pentru ca temperatura sa scada.