Cine nu își dorește o piele strălucitoare și sănătoasă? Dacă ți se pare un obiectiv greu de atins, îți spunem că secretul cel mai important se numește exfoliere. Pe măsură ce timpul trece, celulele moarte se adună la suprafața tenului, iar efectul este o piele ternă și îmbătrânită.  Folosirea periodică a unei măști exfoliante va menține pielea mai curată și va permite cremelor hidratante și serurilor să pătrundă mai adânc, în timp ce fondul de ten se va așeza mult mai bine pe tenul curat. 

Exfolierea ajută la eliminare celulelor moarte ale pielii dar și a impurităților și a resturilor de machiaj, dezvăluind la final o piele netedă și moale. Atunci când este făcută corect, exfolierea oferă o piele impecabilă, dar atunci când nu este realizată corect, poate irita pielea. 

Există două metode de a exfolia pielea, astfel: 

  1. Exfolierea fizică – este cea mai des întâlnită și funcționează prin îndepărtarea mecanică a celulelor moarte. Exfolierea fizică se poate face cu un scrub, cu o perie sonică, cu măști sau alte cosmetice exfoliante. Practic, orice are o textură puțin abrazivă, dar blândă, poate fi utilizat pentru a curăța fața. 
  2. Exfolianții chimici – deși sunt mai complicat de utilizat, pot fi mai blânzi decât scruburile. Exfolianții chimici dizolvă sebumul care ține la un loc celulele moarte, făcându-le să cadă și dezvăluind o piele mai strălucitoare și mai proaspătă. Cele trei tipuri de exfoliante chimice des întâlnite sunt acidul alfa hidroxi – AHA, acidul beta-hidroxi – BHA și retinoizii. 

Iată care sunt cele mai importante sfaturi pe care trebuie să le respecți pentru o exfoliere de calitate: 

  1. Folosește produsele potrivite

Fiecare tip de piele are nevoie de un anumit tip de produse, iar exfoliantele nu fac excepție. Dacă ai pielea mai sensibilă, ar trebui să alegi opțiuni mai blânde pentru exfoliere, cum ar fi utilizarea unui produs cu o concentrație mai mică de AHA sau BHA. În special pentru pielea uscată, este recomandată exfolierea chimică în favoarea celei fizice. 

  1. Utilizează produsele corect

Chiar dacă ai ales produsele potrivite, atunci când le folosești incorect, poți obține rezultate slabe. Ca regulă generală, folosește o cantitate mică de produs și aplic-o pe pielea curățată folosind mișcări circulare mici și blânde. Un produs exfoliant fizic poate fi clătit de pe piele după un minut sau două. Pentru un exfoliant chimic urmează cu strictețe recomandările și în niciun caz nu depăși timpul de acțiune. 

  1. Exfoliază sub duș

Este cea mai bună metodă pentru exfolierea pielii, mai ales după ce te-ai spălat cu apă caldă sau chiar fierbinte. Datorită căldurii, pielea se înmoaie și eliberează uleiurile naturale ale corpului, deschizând în același timp porii. Acest lucru ajută la procesul de exfoliere și la îndepărtarea celulelor moarte. 

  1. Exfoliază pielea dimineață

Chiar dacă exfolierea este benefică în orice moment al zilei, dimineața este ideală deoarece peste noapte pielea a trecut printr-un proces de regenerare, care lasă un strat de celule moarte la suprafață. 

  1. Aplică o cremă hrănitoare

După exfoliere, pielea are nevoie să fie hrănită, așa că, în funcție de tipul de ten pe care îl ai, folosește cu generozitate o cremă nutritivă sau una hidratantă. În acest fel, pielea va reține umezeala și va arăta strălucitor. 

  1. Nu neglija buzele

Și pielea buzelor suferă de acumularea de celule moarte și, de cele mai multe ori, de uscăciune. Pe lângă faptul că nu sunt deloc atrăgătoare, buzele uscate și crăpate sunt foarte dureroase. Pentru a le menține sănătoase folosește un exfoliant fizic blând și o periuță de dinți moale. 

  1. Nu exfolia prea mult

Atunci când pielea este exfoliată prea mult, vei trece de celulele moarte și poți ajunge să îndepărtezi și straturi din epidermă. Practic, dacă distrugi celulele noi de la suprafața pielii, elimini bariera de umezeală și riști să te confrunți cu apariția inflamațiilor și iritației.