O persoana care vorbeste mult prea repede atunci cand trebuie sa sustina un speach in public, nu este intotdeauna orientata catre terminarea unei prezentari. Ci, in cele mai frecvente cazuri, este o persoana care se confrunta cu teama de esec si care dezvolta teama de a vorbi in public. Acelasi lucru se intampla si in cazul persoanelor care se incurca frecvent, care repeta lucruri, fie la persoanele care realizeaza in mod subit ca au uitat ce aveau de spus.

Teama cu privire la vorbitul in public este tot mai frecventa, iar ea ne poate afecta calitatea vietii si planurile de cariera. Iar acest lucru trebuie sa te motiveze in gasirea unor solutii. Iti vom oferi si noi cateva, in cele ce urmeaza.

Exerseaza vorbitul in fata oglinzii

Un truc la care poate apela oricine pentru a-si imbunatati atat dictia, cat si pentru a depasi teama vorbitului in public este insasi discutia derulata in fata oglinzii. Pozitioneaza-te periodic in fata acesteia si imagineaza-ti ca reflexia ta este o persoana pentru care trebuie sa sustii un speach. Practicand in mod frecvent acest truc, vei reusi in cele din urma sa fii mai increzator in fortele proprii si vei reusi mai simplu sa-ti expui gandurile si in fata unei multimi de oameni.

Imagineaza-ti ca vorbesti cu apropiatii

Chiar daca psihicul tau stie ca vei sustine o prezentare in fata unor parteneri de afaceri, a unor angajori, profesori etc. nu inseamna ca nu-ti poti face mintea sa lucreze pentru tine, nu impotriva ta. Stresul si teama de a gresi ne fac sa fim anxiosi si, ca prin urmare, vor aparea reticente cu privire la vorbitul in public. Insa, daca vei reusi cel putin pentru cateva secunde sa te relaxezi si sa-ti convingi psihicul ca vorbesti cu prieteni care au fost cel putin o data in aceeasi situatie si intelegi ca e normal inclusiv sa gresesti, vei face un prim pas catre evitarea temerii de a vorbi in public.

Evita gandurile care nu-si au rostul

Inaintea oricarei prezentari, avem inclusiv tendinta de a ne imagina o serie de lucruri precum: ce vor spune ceilalti despre cum arati, cum vorbesti, despre mimica etc. In foarte multe dintre cazuri, cei din jur apeleaza curajul unei persoane care se pune in centrul unei incaperi pentru a-si spune punctul de vedere si o sustin cu tarie. Nu inseamna ca nu exista si exceptii, dar nici ca ar trebui sa raportezi situatiile viitoare la cele din trecut si, sa-ti faci diferite conceptii care-ti vor consuma energie si vor duce la instalarea stresului.

Scapa de oamenii toxici

Pentru a rezolva situatia, ideal e sa determini cauza care, de cele mai multe ori, poate fi data de prezenta unor oameni toxici in viata tare care iti atrag mereu atentia intr-un mod negativ. Renunta la acesti oameni si, treptat, iti vei recastiga increderea in tine.

Chiar daca aceste sfaturi sunt mai usor de povestit decat sa le pui in practica, noi avem incredere in tine. Iar odata cu trecerea timpului si cu practica, vei reusi in mod cert sa scapi de teama de a vorbi in public.