Reușita unei afaceri depinde în mare măsură de satisfacția clienților, pentru că aceștia nu doar evaluează produsele și serviciile primite, ci oferă și feedback valoros despre oportunitățile de dezvoltare și modalitățile de îmbunătățire a activității firmei. Ca să ai clienți mulțumiți, trebuie să aplici strategii specifice, iar în continuare îți prezentăm cele mai importante metode prin care poți să realizezi acest lucru: 

Oferă programe de fidelizare, reduceri și promoții

Cele mai populare acțiuni de atragere și fidelizare a clienților sunt reducerile și promoțiile. Acestea marchează evenimente importante precum sărbătorile de peste an (Crăciun, Anul Nou, Valentine’s Day, 1-8 Martie, Sărbătorile Pascale ș.a.) și momente consacrate în calendarul de retail, cum sunt reducerile sezoniere, lichidările de stocuri sau celebra perioadă denumită generic Black Friday.

Poți să reduci prețurile la diverse produse, în limita profitabilității, și să oferi pachete promoționale în funcție de nivelul cererii, stocuri sau sezonalitate. Creează un sistem de recompensare a feedback-ului în legătură cu produsele livrate și chiar un club al clienților VIP, cu beneficii speciale, unde pot intra pe bază de adresă e-mail.

Ai un magazin fizic sau unul online, vinzi prin site-ul propriu sau ești listat pe diverse marketplace-uri, strategiile sunt similare: oferă reduceri cumulate (bonusuri în puncte pentru shopping pe site, returnări de sume la atingerea unui target de cumpărături), carduri de fidelitate și beneficii extra pentru clienții fideli.

Îmbunătățește serviciul de livrare a produselor

Oricât de bună ar fi calitatea produselor pe care le vinzi, dacă le livrezi cu întârziere, va scadea satisfacția clienților cu 70%. Apoi articolele greșite sau pierdute, erorile în urmărirea comenzilor sau condiții de retur neclare, poate comisioane mari de transport, toate acestea pot crea clienți nemulțumiți sau chiar nu-i vei mai avea deloc, pentru că vor pleca la concurență.

O metodă eficientă și apreciată de consumatori este să preiei și să livrezi comenzile cât mai rapid și mai corect, iar ei să monitorizeze coletul prin informare pe sms. Ca să realizezi acest lucru, folosește un program pentru trimiterea SMS pe PC și expediază mesajele de pe un număr personalizat, ca să creezi o legătură directă între clienți și brand.

Prin programarea automată de SMS-uri către clienți le vei capta atenția mai repede (peste 95% dintre mesajele transmise astfel sunt deschise și citite în maximum 3 minute de la expedierea lor) și totodată micșorezi numărul de retururi, pentru că eviți întârzieri, neînțelegeri și alte neconcordanțe care pot apărea în procesul de livrare.

Conținutul SMS-ul trebuie să fie clar și complet, adică să conțină toate informațiile necesare pentru realizarea în bune condiții a livrării. Detaliile sunt importante pentru a te diferenția de competitorii tăi, așa că ai grijă să trimiți mesaje personalizate și eficiente.

Diversifică soluțiile de împachetare a produselor

Ca să ai clienți mulțumiți trebuie să arăți că ești un brand implicat în problemele societății și să acționezi concret în acest sens, prin modul în care îți organizezi activitatea.

Poți să diversifici modul de ambalare a produselor, să folosești ambalaje ecologice și reutilizabile, ca să pui în practică preocuparea firmei față de mediu și grija pentru reducerea amprentei de carbon.

Oferă soluții de packaging personalizate, în funcție de standardele internaționale în materie de etichete ecologice. Acest lucru va influența pozitiv percepția asupra brandului și-i va crește notorietatea pe piață, iar clienții vor aprecia comportamentul eco-friendly al firmei și se vor simți solidari cu principiile și valorile ei.

Completează tendința de dezoltare verde prin crearea unei categorii speciale de produse eco și a unor soluții complete de livrare pe principii de sustenabilitate (reducerea costurilor de transport, aplicarea unor soluții mai bune de depozitare). 

Prin aplicarea acestor metode vei îmbunătăți eficiența firmei pe termen lung și totodată vei crește nivelul de satisfacție în rândul clienților.