Gatitul cu oala sub presiune este rapid si sanatos. Pe de o parte, se economiseste timp si energie la gatit, iar vitaminele sunt, de asemenea, mai bine conservate, dar trebuie luate in considerare anumite reguli de precautie pentru a preveni accidentele grave.

In mod normal, presiunea iese dintr-un „cos de fum”, care are o supapa care emite un sunet de avertizare. In plus, o alta supapa de siguranta actioneaza lasand sa scape presiunea in cazul in care prima dintre supape nu functioneaza corespunzator in timpul gatitului.

Gatitul cu oala sub presiune sau sub presiune poate avea multe avantaje, deoarece ne permite sa pregatim mancarea intr-un timp mai scurt, totusi nu totul este perfect, exista cateva riscuri de a gati cu o oala sub presiune.

Dar este important sa o folosesti corect pentru a nu suferi accidente care pun in pericol sanatatea si bunastarea familiei. In continuare, va spunem cele mai importante riscuri si cum sa le preveniti.

Cum sa eviti pericolele cand gasesti cu oala sub presiune

Aceasta ustensila de bucatarie a devenit foarte populara deoarece este util pentru prepararea alimentelor cu procese lungi, precum fasolea, nautul, carnurile sau carnea de organe.

Cea mai frecventa urgenta care apare in timpul utilizarii acestor echipamente de lucru este explozia vasului in momentul deschiderii, neavand loc evacuarea adecvata a aburului pe care il contine. Aceasta presiune ridicata se poate datora infundarii supapelor de catre alimentele gatite, impiedicand eliberarea aburului.

Pentru a evita acest tip de accident, este necesar, pe langa verificarea starii oalei sub presiune, sa respectati instructiunile prevazute in manualul de instructiuni furnizat de producator.

 • Verificati inainte de fiecare utilizare ca supapele sa nu fie infundate, facand intotdeauna o curatare buna.
 • Nu umpleti niciodata vasul mai mult decat capacitatea indicata.
 • De asemenea, nu adaugati mai putin de 2 litri la fiecare gatit
 • Pentru a gati alimente care se dilata in timpul gatitului (orez, leguminoase etc.) sau care produc spuma (naut, linte etc.), adaugati alimentele doar pana la jumatate din volumul oalei. Acest lucru va preveni infundarea supapei de siguranta.
 • Nu uitati oala, acordati atentie iesirii aburului prin supapa rotativa.
 • Verificati intotdeauna ca oala a fost bine inchisa inainte de a o pune pe foc.
 • Odata ce aburul a inceput sa iasa din supapa, nu uitati sa reduceti caldura la o temperatura medie.
 • Nu deschideti niciodata oala pana cand nu a fost evacuat tot aburul. Trebuie sa asteptati ca supapa sa scada.
 • Nu folositi oala daca observati ca sunt scurgeri de la rosturi sau capacul nu se inchide ermetic. Ati putea ramane fara lichid in interior si ati arde continutul.
 • Unii producatori recomanda schimbarea cauciucurilor garniturii la fiecare 1 sau 2 ani, in functie de utilizare.
 • Nu lasati oala nesupravegheata in timp ce functioneaza si focul este aprins.

Urmati intotdeauna aceste sfaturi pentru a evita accidente precum arsuri sau lovituri. Bucurati-va de a gati alimente sanatoase si delicioase pentru intreaga familie, fara riscuri.