Nivelul ridicat de colesterol are ca rezultat reducerea fluxului in fluxul sanguin, provocand riscuri de infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Nivelurile ridicate ale colesterolului nu au in general simptome. Poate fi tratat cu o dieta sanatoasa, medicamente si exercitii fizice.

Exista diferite cauze pentru a determina aparitia nivelurilor ridicate de colesterol. Este foarte important sa cunoastem aceste cauze, simptomele colesterolului ridicat si cum sa-i scadem nivelurile in mod eficient, ceea ce ne poate afecta grav sanatatea. Din acest motiv, vom examina aceste puncte mai jos.

Ce este colesterolul ridicat?

Colesterolul este o adipozitate (o substanta asemanatoare grasimii), care se ataseaza de celulele corpului nostru.

Organismul nostru produce colesterol in mod natural, cantitatea de care are nevoie. Colesterolul poate fi gasit si in alimente, cum ar fi galbenusul de oua, carne. De asemenea, puteti include produse lactate precum branza, iaurt, inghetata si lapte de vaca.

Acum, daca un individ are prea mult colesterol in sange, acesta fuzioneaza cu alte substante adapostite in el, formand o placa. Daca cantitati mari de placa se pot depune in artere, aceasta se poate umple pana la punctul de rupere. Acest lucru ar forma un cheag de sange, si un astfel de cheag poate bloca fluxul de sange dintr-o artera coronara.

Trebuie luat in considerare faptul ca aceasta patologie poate afecta organismul moderat sau grav, deoarece nivelurile ridicate de colesterol vor trece prin sange. Amintiti-va ca sangele este principalul transport al proteinelor din organism, iar toata saturatia cauzata de colesterolul crescut poate fi distribuita prin sange catre fiecare organ, afectand direct diferitele sale functii.

Cand este considerat colesterolul ridicat?

In mare parte, colesterolul ridicat la oameni nu aduce simptome. Pentru a sti daca ai un nivel ridicat de colesterol, ai nevoie de un test de sange. Acest test este recomandat la fiecare 5 ani pentru a controla corect colesterolul din organism.

Colesterolul este considerat ridicat atunci cand nivelul de colesterol este peste 200 mg/dl.

Tipuri de colesterol

Exista asa-numitul „colesterol bun” care se refera exact la colesterolul HDL ( Lipoproteina de inalta densitate ). Semnificatia sa este „lipoproteine ​​de inalta densitate”. Este cel mai mic, cel mai dens si cel mai influent deoarece contine mai multe proteine ​​decat lipide, astfel ii primim numele.

De asemenea, avem LDL (Lipoproteine ​​cu densitate joasa), numit si „colesterol rau”. Functia sa este de a colecta colesterolul din artere, de a-l duce la ficat, unde este reutilizat sau, in lipsa, aruncat.

Care sunt simptomele colesterolului ridicat?

Dupa cum am discutat anterior, in cea mai mare parte, colesterolul ridicat nu prezinta simptome in organism cu ochiul liber. Dar dintre cazurile in care, daca poate aparea orice simptom, avem:

  • Durere de cap
  • Umflarea extremitatilor
  • Indigestie
  • Urticarie
  • Ameteala
  • Vedere incetosata
  • Dureri in piept
  • Infarct (cele mai extreme cazuri)

De ce creste nivelul de colesterol? Cauze

Principala cauza a colesterolului ridicat se datoreaza unei alimentatii proaste. Aportul mare de produse procesate si prajite, grasimile trans gasite in unt si margarina, de asemenea, in prajituri, prajituri, gogosi, carne si produse lactate. Pe de alta parte, lipsa activitatii fizice, precum: exercitiile fizice, mersul pe jos, plimbarea si sedentarismul influenteaza cresterea colesterolului.

O alta cauza a colesterolului ridicat este varsta, deoarece nivelul de colesterol poate creste pe masura ce o persoana imbatraneste. Este mai putin obisnuit ca o persoana tanara sa o prezinte, cu toate acestea, cu totii suntem predispusi la colesterolul ridicat.