Ati auzit vreodata despre amprenta de carbon? Ei bine, amprenta de carbon reprezinta emisiile de poluanti pe care toate fiintele umane le produc zilnic si de-a lungul vietii noastre. Potrivit GEI, este „semnalul lasat de emisiile noastre de gaze cu efect de sera pe planeta”.

Actiunile noastre zilnice sunt cele care maresc sau scad aceasta amprenta, utilizarea zilnica a masinii, consumul de energie, generarea de gunoi etc.

Ce este mai exact amprenta de carbon?

Amprenta de carbon este cantitatea de emisii de gaze cu efect de sera (GES) produse prin efect direct sau indirect de catre un individ, organizatie, eveniment sau produs. Este exprimata in tone de CO2.

In prezent, aproape toate activitatile pe care le desfasuram (mobilitate, alimentatie, procese de fabricatie…) si bunurile pe care le consumam si le folosim (aparate electrice, produse de uz casnic, cazane, frigidere,…) implica consum de energie, ceea ce inseamna sa contribuim la incalzirea globala a planetei.

Pentru a reduce amprenta de carbon, cu totii putem lua masuri, chiar si la nivel personal. Este vorba in principal despre schimbarea anumitor obiceiuri si dobandirea altora care sa fie mai respectuos cu mediul inconjurator si, in consecinta, cu noi insine.

Cum putem face pentru a reduce amprenta de carbon si poluarea pe care o genereaza?

Instructiunile de urmat sunt: ​​evitati cheltuielile inutile de energie si incercati sa faceti consumul cat mai regenerabil. Exemple pentru reducerea amprentei de carbon:

Reduceti consumul de energie

Utilizati in mod constient dispozitivele electronice. Actiuni simple, cum ar fi deconectarea dispozitivelor atunci cand nu le utilizati, pot face o mare diferenta; incarcatorul telefonului mobil, al calculatorului, televizorului etc., consuma mult mai multa energie decat iti imaginezi.

Folositi mai putin masina

Folositi-va masina numai cand este necesar sau impartasiti-o cu colegii sau prietenii. Alegeti sa folositi transportul in comun, sa mergeti pe jos sau sa folositi bicicleta atunci cand distantele pe care trebuie sa le parcurgeti nu sunt atat de mari.

De asemenea, amintiti-va sa va verificati si sa va intretineti periodic masina, reducand astfel generarea de gaze poluante.

Reciclati

Reduceti sau eliminati, pe cat posibil, consumul de produse din plastic, acestea dureaza intre 100 si 1.000 de ani sa se descompuna!

In acest moment, este important sa aveti intotdeauna in vedere cei 3 „R”: REDUCERE, REUTILIZARE si RECICLARE.

Adoptati plante endemice

Plantele din localitatea in care locuiiti nu necesita multa utilizare a apei, iar beneficiile lor sunt mai mari prin absorbtia CO2 din aer.

Dupa cum puteti vedea, actiunile pe care le impartasim cu dumneavoastra nu sunt atat de complicat de realizat daca ne angajam cu adevarat sa ingrijim mediul inconjurator. Totul tine de atitudine!