Căldura extremă poate afecta funcționarea perfectă a autoturismelor și, de aceea, nu sunt puțini șoferii care rămân blocați pe marginea drumului, cu triunghiurile reflectorizante aliniate ordonat.

Încă puțin și vom începe să ne plângem, cu toții, de caniculă. Și, unii dintre noi, de impactul pe care îl au temperaturile ridicate asupra propriului automobil. Căldura extremă poate afecta funcționarea perfectă a autoturismelor și, de aceea, nu sunt puțini șoferii care rămân blocați pe marginea drumului, cu triunghiurile reflectorizante aliniate ordonat.

Pentru că nu vrei să fii unul dintre acești șoferi, ți-am pregătit o listă cu eventualele probleme pe care le poți întâmpina, dar și cu metodele corecte de prevenție:

Problemele cu bateria nu au loc doar iarna. De fapt, căldura verii poate avea un impact mai mare asupra bateriei decât înghețul specific sezonului rece. Căldura și vibrațiile sunt cei mai mari inamici ai bateriei și pot duce chiar la defectarea iremediabilă a acesteia. Deși nu poți face nimic în privința temperaturii, poți minimiza vibrația, prin montarea sigură a bateriei.

Un alt risc potențial este evaporarea mai rapidă a fluidului din baterie, care poate duce la coroziunea conectorilor. Curăță orice astfel de scurgere și asigură-te că bornele sunt strânse suficient și că nu se mișcă.

Ca orice alte piese auto și consumabile, bateria are o durată de viață limitată – aproximativ 3 ani. Dacă cea a automobilului tău este mai veche, o poți testa într-un service, pentru a verifica dacă mai rezistă.

Menține motorul rece

Sistemele de răcire pentru motor au rolul de a-l proteja de supraîncălzire și ar trebui curățate corespunzător, cu soluții special destinate acestei igienizări, la intervale regulate de timp, după cum recomandă producătorul autoturismului. Între două igienizări, asigură-te că lichidul de răcire nu a scăzut sub nivelul minim, verificând rezervorul. Dacă este necesar, completează-l cu un mix 50/50 de apă și lichid de răcire. Nu îndepărta capacul radiatorului când motorul este cald, deoarece lichidul de răcire, în condiții de presiune, poate provoca arsuri grave.

Componentele din cauciuc ale sistemului de răcire sunt, de asemenea, predispuse la deteriorare, așadar verifică-le în mod regulat să nu aibă crăpături, puncte moi sau alte semne ale unei condiții necorespunzătoare.

Verifică presiunea anvelopelor

Nu e suficient să ai anvelope de vara, acestea trebuie și întreținute. Atunci când presiunea lor scade, se pot supraîncălzi, iar riscul de explozie crește, mai ales dacă circuli în intervalele de timp când căldura este insuportabilă. Așadar, verifică presiunea pneurilor cel puțin o dată pe lună și include roata de rezervă în această misiune, dacă nu vrei să ai parte de surprize neplăcute. Pentru acuratețe, măsoară presiunea în condiții de temperatură moderată. Ține cont de recomandările din manualul autoturismului și respectă cu sfințenie valorile recomandate, atunci când reglezi presiunea.

Inspectează nivelul lichidelor

Lichidele de motor lubrifiază și acționează în scopul răcirii, pentru a proteja astfel componentele cele mai importante ale autoturismului. Atunci când nivelul acestora scade, efectul de răcire se diminuează, iar asta crește riscul de supraîncălzire. De aceea, este important să verifici lichidele periodic, inclusiv uleiul de motor, pe cel de transmisie, pe cel de servodirecție, dar și pe cel de frână, pentru a te asigura că sunt mereu la nivelul optim. Dacă necesită completare, folosește produsele recomandate de către producător.

Oricât de precaut ai fi, problemele cu mașina în timpul verii nu sunt excluse. Chiar și cu mentenanță preventivă, se pot întâmpla neplăceri. De aceea, asigură-te că ai mereu în mașină un kit pentru urgențe – cabluri, o lanternă cu baterii, triunghiuri de semnalizare, scule și unelte de bază care ți-ar putea rezolva o eventuală problemă minoră, trusă de prim ajutor, dar și provizii de apă și alimente neperisabile, în cazul în care călătorești în afara orașului.

Sursă foto: Pexels