“Pisica mea miroase urat. Pisoiul meu se scarpina insistent la ureche. Urechea are in interior cojite de culoare inchisa. Ce ar trebui sa fac?” Sunt numai cateva intrebari uzuale, la care putem raspunde Numele medical pentru inflamarea canalului exterior al urechii este otita externa. Studiile de specialitate arata ca intre 2 si 6,6% din pisicile care se prezinta la medic au otita.

Semne ale maladiei

In fiecare zi, la veterinar vin pisici cu probleme ale urechilor. Semnele care indica problemele sunt: miros urat la organul bolnav; scarpinat sau frecat frecvent in regiunea capului sau a urechii; scurgeri din ureche; inrosire sau inflamatie a canalului auditiv; scuturari dese ale capului sau inclinarea lui intr-o singura parte cu predilectie; durere in zona urechilor; schimbari de comportament, cum ar fi depresia sau iritabilitatea.

Cauzele imbolnavirii

Problemele cu urechile apar la pisici din diferite motive cum ar fi:

– alergii – paraziti – microorganisme – bacterii – corp strain, tepi de la diverse plante – trauma – anatomia defectuoasa a urechii si excesul de ceara – afectiune ereditara sau stare proasta a sistemului imunitar – tumori

Alergiile

Pisicile care sufera de alergii pot avea probleme cu urechile. De fapt, imbolnavirea frecventa a organelor auditive anunta debutul alergiei. Daca doar tratam infectia, nu inseamna ca inlaturam cauza, ci doar efectul. In acest caz, trebuie tratata alergia pentru ca infectia urechilor sa nu mai apara.

Parazitii

Problemele cu urechile pot fi cauzate si de un soi de “gaze” (otodectes cynotis), in special la puii de pisica. Unele animale sunt hipersensibile la acesti paraziti auriculari care dau mancarimi puternice. Animalul se scarpina atat de tare, incat adesea pur si simplu isi raneste urechea.

Bacteriile

Numeroase tipuri de bacterii cauzeaza infectia urechii la pisici. O ureche sanatoasa, ingrijita corespunzator, beneficiaza de autoaparare impotriva dezvoltarii acestor microorganisme, dar daca mediul din ureche este afectat de alergie sau exces de ceara, bacteriile capata un bun teren de dezvoltare si inving sistemul de aparare natural al animalului.

Corpuri straine

Exista posibilitatea ca pisicii sa-i intre in ureche diverse scame ori tepi de la plante. Obiectul strain cauzeaza iritatia urechii, pisica se scarpina ca sa inlature disconfortul si, inainte sa-iti dai seama, are deja urechea umflata si infectata. Pisicile care au voie sa iasa si in afara apartamentului sunt mai expuse acestui tip de infectare.

Trauma

Urechea se poate inflama de la atata scarpinat si problemele pot degenera in afectiuni mai grave.

Anomalii hormonale

Deficitul sau excesul de hormoni la feline poate cauza atat probleme de piele, cat si cu urechile. Disfunctiile tiroidei pot afecta sanatatea pielii si a urechilor animalului.

Tratamentul

Diagnosticarea pentru orice disconfort al organului auditiv se face la o clinica veterinara si presupune consultul si, eventual, analize pentru a se determina starea generala de sanatate a pisicii. Se discuta istoricul afectiunii, se examineaza fizic animalul si se stabileste daca problema are cauze hormonale, alergice sau ereditare. Se prescriu, de regula, antibiotice eficiente impotriva infectiilor bacteriene si antifungicidele sau a infectiilor cu paraziti auriculari. Glucocorticoide, cum ar fi dexamethasone, sunt incluse adesea in preparatele recomandate pentru a reduce inflamatia din ureche. Problemele urechii cauzate de disfunctiile sistemice, cum ar fi anomalii hormonale sau alergii, se trateaza cu ajutorul unei terapii care se adreseaza intregului organism al pisicii.

Alergiile

Efectul alergiilor (infectia) se trateaza in general prin spalarea atenta a urechii folosind solutii de curatire locale, cu antihistaminice si cu unguente antiinflamatoare. Exista si variante de tratament oral sau injectabil.

Parazitii auriculari

Afectiunea se elimina cu o curatire zilnica a urechii si administrarea de medicamente sub forma de picaturi care elimina insectele. Tratamentul se intinde pe mai multe saptamani deoarece trebuie inlaturate trei generatii de paraziti: oua – pui – adulti.

Infectiile bacteriene

Dau un miros neplacut urechii si adesea un exudat galbui. Daca infectia e severa sau cronicizata, doar curatirea urechilor nu va rezolva problema. Antibioticele sunt aproape intotdeauna necesare. Consultarea urgenta a veterinarului este recomandata. Altfel, infectia prejudiciaza canalul auditiv in profunzime. Cu cat afectiunea este descoperita si tratata in faza de debut, cu atat insanatosirea este mai rapida si suferinta mai mica.