Tremorul esential este cea mai frecventa tulburare a controlului motor. Se caracterizeaza prin miscari involuntare, ritmice, oscilante, stereotipe ale unui segment al corpului.

Este denumit ,,esential” intrucat nu este insotit de alte manifestari neurologice. Trasatura sa caracteristica este reprezentata de tremorul bratelor sau al mainilor, tremor ce se accentueaza in cursul desfasurarii unor activitati voluntare de rutina cum ar fi mancatul sau scrisul. Nu trebuie uitat insa ca tremorul poate prinde, practic, orice parte a corpului.

Cauza aparitiei este inca necunoscuta; la peste 50% din cazuri insa, observandu-se o agregare familiala, ceea ce sugereaza o componenta genetica (daca ai un parinte cu mutatie genetica ce predispune la tremor esential, sansele de a dezvolta aceasta afectiune sunt in jur de 50%).

Din ce se cunoaste pana in prezent sunt doi factori care predispun la aparitia tremorului: varsta – predispusi fiind indivizii cu varsta peste 60 de ani – si componenta genetica – cazurile cu agregare familiala au un debut mai precoce, inregistrand 2 varfuri de frecventa (decada a doua si a patra). Cercetarile au concluzionat ca femeile sunt mai predispuse decat barbatii de a dezvolta tremor al capului.

Simptomatologie – se caracterizeaza prin miscari involuntare, ritmice, stereotipe ce apar si se accentueaza in timpul miscarilor voluntare (tremor intentional) sau in mentinerea unor posturi ce se opun gravitatiei (tremor postural). Afecteaza in special mainile. Poate debuta simetric sau asimetric, se bilateralizeaza insa in timp. Caracteristica principala a tremorului esential este accentuarea acestuia odata cu efortul fizic, ingestia de cafeina, stresul emotional, diferentele de temperatura, glicemie scazuta, administrarea de antidepresive, etc. Tremorul esential cedeaza la administrarea de alcool (ceea ce il deosebeste de tremorul parkinsonian).

Diagnosticul – nu exista metode specifice pentru a diagnostica tremorul esential, incadrarea lui fiind mai mult un diagnostic clinic si de excludere al altor maladii care ar putea cauza simptomatologie asemanatoare.

Diagnosticul diferential include un numar crescut de afectiuni ce au in componenta lor elemente de tremor intentional, postural, de repaus sau combinatii ale acestora. Dintre acestea: boala Parkinson, encefalopatia hepatica, hipertiroidismul, hiperparatiroidismul, hipocalcemia, boala Wilson, neuropatii periferice, etc. Din cauza deselor incadrari eronate ca boala Parkinson trebuie precizate urmatoarele diferente: tremorul parkinsonian este mai accentuat in repaus spre deosebire de tremorul esential care este mai important in timpul mentinerii posturii; tremorul esential nu se insoteste de alte semne neurologice spre deosebire de boala Parkinson; tremorul esential cedeaza la consumul de alcool.

Evolutia – desi la inceput nu are caracter invalidant, cu timpul afecteaza calitatea vietii prin ingreunarea desfasurarii activitatilor zilnice cum ar fi incheierea nasturilor, bautul din pahar, folosirea tacamurilor.

Tratament

 Nu exista tratament curativ pentru aceasta boala, ci doar tratament care diminueaza severitatea acestei patologii. Cele mai bune rezultate au fost obtinute in urma utilizarii de propranolol (60/120mg/zi) si primidona (150-200mg/zi). Se mai pot folosi tranchilizante (diazepam, alprazolam), medicatie antiepileptica (valproat de sodium, gabapentin, topiramat) sau chiar toxina botulinica.

In cazul persoanelor cu tremor puternic, ce nu raspund la tratamentul medicamentos se poate utiliza o metoda chirurgicala. Metoda este denumita stimulare cerebrala profunda si se face la nivelul nucleului ventral intermediar thalamic, aducand o ameliorare spectaculoasa si rapida. Metoda suporta anumite riscuri fiind rezervata celor cu tremor esential grav.