De cele mai multe ori, un simplu fir de praf patruns sub pleoape produce un disconfort ocular considerabil, aducand un pacient cu ochi rosu, plini de lacrimi pe usa camerei de urgenta. Cu atat mai mult un traumatism ocular sau o substanta coroziva ajunsa la acest nivel constituie o urgenta oftalmologica ce necesita tratament medical specializat. Aceste

situatii constituie urgente de diferite grade, recunoasterea gravitatii lor ducand la un triaj adecvat prespitalicesc, la decongestionarea salilor de asteptare ale camerelor de garda si la un tratament adecvat mai rapid al urgentelor grave, care se reflecta intr-o evolutie mai favorabila.

1. Mi-a intrat o gaza in ochi !

Corpii straini ce patrund la nivel ocular – nisip, insecte, gene, declanseaza un raspuns iritativ puternic ce se acccentueaza cu fiecare miscare de clipire, cu inrosirea ochiului, lacrimare si sensibilitate la lumina. Reactia pacientului de a se freca la ochi, in incercarea de a indeparta corpul strain nu reuseste decat sa produca fixarea acestuia, facandu-l mai dificil de indepartat si creind o eroziune mai profunda a tesuturilor.

Pentru indepartarea unui corp strain pe care il observati pe suprafata ochiului se recomanda:

– Spalarea ochiului cu apa curata, rece, in jet, aceasta actiune rezultand in indepartarea obiectelor aflate superficial pe suprafata ochiului.

Cand corpul strain nu este vizibil pe suprafata ochiului este posibil sa fie ascuns sub pleoape. In acest caz:

– Persoana care acorda ajutorul se spala bine pe maini cu apa si sapun si se sterge cu un prosop de bumbac. Pacientul este plasat sub lumina corespunzatoare.

– Pentru pleoapa inferioara pacientul este rugat sa priveasca in sus. Se trage usor pleoapa inferioara in jos; daca se observa corpul strain se spala cu apa rece, in jet sau se atinge usor cu un tampon de vata imbibat cu apa, corpul straind aderand la acesta.

– Pentru pleoapa superioara – se utilizeaza un betisor auricular ca punct de sprijin pentru a intoarce pleoapa superioara, „ruland-o” practic pe el; se spala cu jet de apa sau cu ajutorul unui tampon de vata se incearca aderarea corpului strain la acesta.

Daca urmarea acestor pasi nu a dat rezultate si corpul strain este inca vizibil pe suprafata ochiului sau nu este vizibil, dar senzatia de corp strain si iritatia oculara persista, atunci acoperiti ambii ochi cu un pansament si prezentati pacientul la un cabinet oftalmologic.

2. Cred ca am sange in ochi !

Traumatismele oculare pot produce sangerare la nivelul globului ocular fie prin penetrarea peretelui globului ocular fie prin lezarea structurilor interne. Traumatismele penetrante produc sangerare activa, usor de identificat, care poate duce la deformarea globului ocular si poate fi insotita de pierderea continutului globului ocular. Traumatismele nepenetrante pot produce o sangerare subtila, ce este descrisa de pacient ca un corp strain ce pluteste in ochi si desi nu este vizibila poate duce la scaderea brusca a acuitatii vizuale.

Pacientul trebuie transportat cat mai rapid la spital, cu capul sprijinit pe perna si ambii ochi acoperiti cu pansament steril fixat ferm la tegument cu benzi de leucoplast

Foarte important este ce NU trebuie sa faceti in caz de traumatism ocular:

– NU incercati sa spalati sangele din ochi cu apa !

– NU apasati pe glob in incercarea de a stopa sangerarea!

– NU incercati sa inlaturati lentilele de contact ale pacientului sau alt corp strain pe care il vedeti pe suprafata globului ocular!

– NU va frecati la ochi!

Toate aceste manevre ar produce mai mult rau pacientului, prin posibila patrundere intraoculara a corpilor straini prezenti pe suprafata acestuia sau prin posibila pierdere a continutului globului ocular.

3. Mi-a sarit acid in ochi !

Orice substanta chimica ce vine in contact cu tesuturile corpului uman poate produce o arsura chimica; la nivelul globului ocular acestea produc arsuri, durere intensa si pot duce chiar la orbire. Cele mai frecvente substante chimice ce produc arsuri oculare sunt: acizii, inalbitorii, amoniacul, vopselele de par, substante folosite la igienizarea bailor si bucatariilor, uleiuri de mobila, alcool .

Arsurile chimice constituie o urgenta oftalmologica ce necesita tratament medical specializat imediat. Pacientul trebuie transportat de urgenta la spital. Primul lucru pe care il puteti face, dupa ce anuntati 112, poate avea o influenta majora asupra evolutiei ulterioare a pacientului.

– Intoarceti capul pacientului in partea cu ochiul afectat ( altfel exista riscul ca substanta coroziva sa ajunga si in celalalt ochi )

– Deschideti usor ochiul afectat cu degetele unei maini, indepartand pleoapele

– Cu cealalta mana incepeti sa turnati apa rece in ochi

– Continuati sa spalati ochiul cu apa pana la sosirea ambulantei