Azi, 2 iulie, se implinesc 16 zile de la 16 iunie si data de 16 iunie este una foarte importanta pentru cititorii feroce. Pe scurt, este data la care Leopold Bloom afla ca il inseala nevasta. Este, de asemenea, data la care James Joyce o scoate prima data la o plimbare pe viitoarea sa sotie, Nora Barnacle. Un inceput de iubire si un adulter in aceeasi zi. O zi importanta atat pentru scriitor cat si pentru personajul sau. : )

Bloom este unul din cele doua personaje principale din Ulysses, cartea de capatai a lui James Joyce. Actiunea cartii are loc intr-o singura zi, in Dublin, pe 16 iunie 1904, intre 8 dimineata si ora 2 noaptea, fiecare din cele 18 capitole acoperind aproximativ o ora. Calatoria lui Leopold Bloom prin Dublin este o parodiei a calatoriei lui Ulise. Si acesta este doar inceputul jocului lui Joyce: stilul literar difera de la capitol la capitol, fiecare fiind asociat cu o anumita culoare, stiinta, arta, organ din corp (!). Joyce s-a folosit de fluxul constiintei, parodie, glume, orice tehnica literara pentru a-si contura personajele.  Ulysses este insa important si pentru alt aspect: Dublinul. Joyce a fost dezamagit de orasul sau adoptiv (se poate spune ca il detesta), dar in carte el exploreaza diverse zone ale vietii cotidiene dublineze, reusind sa creeze prin asta un studiu detaliat al orasului. Atat de detaliat, incat la un moment dat afirma ca daca Dublinul ar dispare ca urmare a unei catastrofe naturale, ar putea fi reconstituit cu ajutorul cartii sale.

Asadar, avem o capodopera a carei actiune se petrece in Dublin si imprejurimi, avem un oras descris in mici detalii, avem un scriitor de talie mondiala si avem o zi in care se serbeaza scriitorul prin opera sa: Bloomsday. In Dublin, 16 iunie inseamna o serie de activitati culturale, toate legate de lumea din Ulysses. Dublinezii se imbraca in haine edwardiene, participa la lecturi publice ale romanului (36 de ore iti ia sa citesti cartea cap-coada), la dramatizari ale acestuia, la asa numite pub-crawls si foarte multi aleg sa refaca calatoria lui Bloom. Mai mult, mesele sunt si ele legate in mod direct de roman: pranzul se ia la Davy Byrne’sPub din Duke Street, acolo unde s-a oprit si Bloom sa manance un sandvis cu gorgonzola, iar Hotelul Ormond, unde Bloom a fost tentat de ospatarite (capitolul Sirenelor) este locul perfect pentru un pint de bere.

Si totusi Dublin nu este singurul loc in care se serbeaza Bloomsday. Activitati culturale asemanatoare au loc si in Genova, Trieste, Sydney si practic orice oras care are o legatura minima cu scriitorul (precum Szombathely, mic oras din Ungaria, locul fictional de nastere al tatalui lui Bloom ) sau care vrea sa-l serbeze. Pentru multi, Bloomsday este o metoda usoara si distractiva de a parcurge lectura dificila a lui Ulysses.

Timp de o zi, lumea traieste capodopera lui Joyce. Si prin asta aduc un omagiu unui mare scriitor modernist.