Pokerul este un joc de cărți pe care mulți îl consideră un sport. Există competiții locale, naționale și internaționale de poker, unde cei pricepuți și norocoși se întrec. Marile turnee au premii uriașe, iar cei mai buni jucători sunt milionari în dolari. 

Fascinația pe care acest joc o exercită asupra noastră se datorează și faptului că nu este un joc care depinde exclusiv de noroc. La fel de importante sunt strategiile, experiența, capacitatea analitică și controlul emoțional. Dacă ești începător, acest joc îți poate părea complicat la început. Pokerul este complex, dar după ce îi înveți regulile și joci de câteva ori, devine o experiență frumoasă.

Cum se joacă poker

Există diverse variante ale jocului, ca Omaha, 7-Card Stud, Texas Hold’em, 5-Card draw, Chicago etc. Cel mai popular este, de departe, Texas Hold’em. Acesta este simplu ca reguli de joc, dar complex din punct de vedere strategic și psihologic. Un joc de texas Hold’em decurge în următorul mod:

 1. Fiecare jucător de la masă primește două cărți, cu fața în jos.
 2. Se așează pe masă, pe rând, 5 cărți pe care jucătorii le folosesc ca să-și construiască mâna.
 3. Sunt 4 runde de pariere, la care jucătorii pot crește miza cât vor.
 4. Jucătorul cu cea mai bună mână sau cel care îi face pe ceilalți să renunțe câștigă. 

Ierarhia combinațiilor de cărți

Diversele asocieri de cărți poartă nume specifice și sunt ierarhizate valoric. Iată care sunt acestea, de la cea mai valoroasă la cea mai slabă:

 • Chintă roială – o secvență de 5 cărți, de la 10 la as, cu aceeași culoare;
 • Chintă de culoare – 5 cărți care au același simbol (treflă, romb, cupă, inimă neagră) și formează o succesiune;
 • Careu – 4 cărți de aceeași valoare (4 ași, de exemplu);
 • Full House – 3 cărți de un fel și o pereche;
 • Culoare – 5 cărți de aceeași culoare;
 • Chintă simplă – 5 cărți consecutive, care nu sunt de aceeași culoare;
 • Triplă – trei cărți de același fel;
 • Două perechi – 2 x 2 cărți de aceeași valoare;
 • Pereche – 2 cărți de aceeași valoare;
 • Carte mare – când nimeni nu are o serie ca cele de mai sus, cea mai mare carte câștigă.

Diferențe între pokerul față în față și cel live

Pokerul se poate juca alături de adversari reali și de un dealer atât la un cazino fizic, cât și la unul virtual. În cazul pokerului live, nu îți vezi adversarii și nu ai cum să interacționezi cu ei. Pe de-o parte, acest lucru face imposibilă utilizarea unor metode precum citirea emoțiilor de pe față. Pe de alta, nici tu nu mai trebuie să te concentrezi ca să nu exprimi ce simți. Pokerul live necesită o conexiune bună la internet și, la fel ca cel jucat față în față, concentrare, control emoțional și strategii bune.

Pokerul online

Pokerul online sau videopokerul este diferit de pokerul tradițional și cel live pentru că adversarii nu sunt reali. Inteligența artificială controlează jocul, astfel că multe aspecte se schimbă. Pentru că se bazează doar pe algoritmi și linii de cod, adversarii nu fac greșeli emoționale. Așadar, trebuie să joci cât mai rațional și să îți păstrezi cumpătul când pierzi. 

Poți juca poker online la orice cazino licențiat, însă există unele platforme care sunt specializate în acest joc. Pokerstars Casino, de exemplu, are cele mai populare versiuni ale jocului și oferă o experiență de joc superioară. 

Pokerul este un joc frumos, care de aproape două secole ne oferă prilejuri de distracție maximă. Oricât de mult îți place pokerul, nu exagera cu timpul și banii pe care îi aloci acestui hobby. Joacă responsabil pentru a te distra din plin.