Diabetul zaharat reprezinta un grup heterogen de afectiuni , caracterizat prin hiperglicemie cronica, asociata unei deficiente absolute sau relative de insulina. Insulina, hormon hipoglicemiant produs de celulele beta din pancreasul endocrin, este o proteina de dimensiuni relativ mici.

Exista mai multe tipuri de diabet zaharat:

1. Diabetul zaharat de tip 1 este o afectiune cronica, ce apare in urma distrugerii autoimune a celulelor beta pancreatice secretante de insulina. Acest tip de diabet prezinta o puternica agregare intrafamiliala, riscul fiind de 6% pentru rudele de gradul intai al pacientilor cu DZ tip 1. La gemenii identici rata maxima de concordanta este de 50 -70%, ceea ce sugereaza si interventia unor factori neereditari (alimentatia – introducerea precoce a laptelui de vaca si a produselor cerealiere cu gluten, carenta de vitamina D; infectiile virale).

Ca si subtipuri ale diabetului zaharat de tip 1 pot fi considerate formele cu distructie neautoimuna a celulelor beta: diabetul neonatal tranzitor si permanent.

2. Diabetul zaharat de tip 2 se caracterizeaza printr-un deficit relativ de insulina, aparut in urma reducerii functiei /masei celulelor beta.

Concordanta la gemenii monozigoti este de 100%, independent de locul de trai si de prezenta obezitatii.

Riscul de diabet zaharat creste exponential la valori ale indicelui de masa corporala (IMC) peste 30 Kg/mp. La un IMC > 40 Kg/mp riscul este de 50%, de 40 – 80 ori mai mare decat la normoponderali.

3. Alte tipuri specifice :

– defect genetic al functiei beta celulare:

Mody cu transmitere autosomal dominanata la minim 3 generatii

– debut la varsta tanara;

– obezitatea este rara;

– mortalitatea scazuta;

– defect genetic al actiunii insulinei;

– afectiuni ale pancreasului exocrin: pancreatita, hemocromatoza, pancreatectomie;

– asociat bolilor endocrine: sindrom Cushing, acromegalie, feocromocitom, hipertiroidism, sindromul ovarelor polichistice;

– medicamente: glucocorticoizi, hormoni tiroidieni, diuretice tiazidice sau de ansa, interferon alfa, substante psihoactive ( litiu, opiacee, alcool, ciclosporina, teofilina);

– infectii: cytomegalovirus, rubeola congenitala, virusul urlian, coksackie;

– asociat unor sindroame genetice: Sindrom Down, coreea Huntington, porfirie, sindrom Turner.

4. Diabetul gestational include atat diabetul cu debut in timpul sarcinii, dar si diabetul preexistent sarcinii, nediagnosticat anterior.