Sunteti printre persoanele care folosesc protectie solara doar vara? Atunci este timpul sa incepeti sa o faceti si in restul anului! Desi este adevarat ca in acest sezon radiatiile sunt cele mai intense, fata este expusa la lumina soarelui si in timpul primaverii, toamna si iarna, motiv pentru care este important sa o protejam mereu. Nerespectarea acestui lucru poate avea consecinte asupra sanatatii pielii tale, asa cum vom explica in acest articol.

Pielea este mult mai mult decat stratul care acopera intregul nostru corp: este un organ – cea mai mare din fiinta umana – in principal responsabil pentru protectia impotriva tuturor agentilor externi care pot fi daunatori pentru noi, cum ar fi elemente chimice, radiatii, infectii, etc.

Cele trei straturi ale pielii

Epiderma : stratul exterior al pielii, compus in principal din keratinocite. Se afla intr-un proces perpetuu de franare si regenerare. Epiderma este responsabila de a lucra ca o bariera de protectie impotriva agentilor externi daunatori si de a preveni pierderea de lichide din corpul nostru.

Derma : strat intermediar, format in mare parte din colagen si elastina, doua componente care joaca un rol fundamental in elasticitatea caracteristica a pielii.

Hipoderma : stratul interior al pielii. Grasimea este depozitata in ea, care protejeaza corpul de vanatai externe si ajuta la reglarea temperaturii corpului.

Importanta protectiei solare faciale

Pielea fetei este un indicator al starii noastre de sanatate si, in plus, aspectul acesteia ne poate influenta stima de sine, deoarece fata este cea mai vizibila si expusa parte a corpului nostru. Acest lucru o face, de asemenea, cea mai predispusa la atac de agentii externi, motiv pentru care trebuie sa depunem un efort special in ingrijirea sa. Este foarte important sa folositi creme SPF in fiecare zi, deoarece pielea faciala este aproape continuu expusa la lumina directa a soarelui si la razele UV. In plus, grosimea pielii din aceasta zona a corpului este mai subtire, ceea ce inseamna ca este mai vulnerabila la radiatiile solare.

Astazi putem gasi diferite tipuri de produse care ne protejeaza de soare , care sunt clasificate in functie de tipul de protectie. In acest sens, putem gasi de la lotiuni si creme SPF, la imbracaminte cu protectie impotriva radiatiilor solare.

Protectiile solare dermatologice sunt produse, de obicei sub forma de crema sau spray, care sunt aplicate pe piele pentru a preveni deteriorarea radiatiilor UV si UVA. In cadrul protectiilor solare dermatologice, exista filtre anorganice care reflecta lumina, impiedicand patrunderea razelor (necesita reaplicari frecvente si dau un aspect de masca) sau filtre organice care functioneaza prin absorbtia radiatiilor ultraviolete, astfel incat sa capteze energie si transformati pentru a-l asigura pe piele (sunt cei mai folositi).

Ce este SPF?

SPF se refera la gradul de blocare a protectie solare impotriva radiatiilor UVB. Numarul de protectie se inmulteste cu cat pielea ramane la soare, fara ca aceasta sa fie deteriorata de radiatiile UVB. De exemplu, o piele care, fara nici o protectie care poate fi la soare timp de 15 minute fara inrosire, va putea ramane de 10 ori mai mult (150 minute) daca foloseste SPF de 10, de 15 ori mai mult (225 minute) daca este SPF 15 sau 20 ori mai mult (300 minute) daca este vorba despre un SPF 20.