Pentru prima data de la crearea lor, comorile centenare ale manastirilor de pe Muntele Athos, icoane, manuscrise si obiecte liturgice, au parasit Grecia, pentru a ajunge la Petit Palais din Paris, unde vor fi prezentate incepand de vineri.

Expozitia cuprinde 183 de opere religioase ce dateaza din perioada cuprinsa intre secolele al IX-lea si al XVIII-lea si care vor putea fi admirate si de femei, al caror acces este interzis in partea de nord a Greciei.

“Muntele Athos si Imperiul Bizantin: Comorile Muntelui Sfant” prezinta, in perioada 10 aprilie-5 iulie 2009, opere ce provin de la noua din cele 20 de manastiri ortodoxe de pe Muntele Athos si care au fost selectionate de conservatorii de la muzeul din Tesalonic.

“Este foarte probabil ca nu vom mai vedea aceste opere ani buni de-acum incolo, poate chiar niciodata”, este de parere Raphaelle Ziade, comisarul expozitiei, citata de AFP.

Operele reprezinta donatii ale imparatilor de la Constantinopol sau creatii ale calugarilor si sunt facute din materiale pretioase: matasuri brodate cu aur, lemn sculptat migalos, potire de jasp si de argint aurit. Toate acestea arata bogatia bizantina si pretiozitatea voita a acestei perioade.

A fost reconstituit chiar un iconostas, ale carui usi o reprezinta pe Fecioara Maria, deasupra fiind situata o friza formata din episoade marcante ale vietii Mantuitorului. De asemenea, mai sunt expuse numeroase icoane medievale, dintre care una il reprezinta pe Sfantul Gheorghe, iar cealalta, pe Sfantul Dimitrie, patronul Tesalonicului.

Pe langa documente semnate chiar de imparatii bizantini, expozitia mai propune manuscrise ornate cu miniaturi, printre care se numara si un evangheliar din 1340 ce i-a fost oferit Manastirii Vatopedi de catre imparatul Ioan al VI-lea Cantacuzino. Toate literele manuscrisului sunt din aur, iar miniatura de pe coperta, asezata pe un fundal aurit, reprezinta un copist sfant, invesmantat cu o roba albastra si inconjurat de instrumentele sale (lama, cerneala si pana).

Ca semn al importantei pe care Grecia o acorda acestei expozitii si al “cooperarii stranse si continue” dintre cele doua tari, evenimentul va fi inaugurat de Patriarhul ecumenic Bartolomeu I, de premierul grec Kostas Karamanlis si de ministrul de Externe Dora Bakoyannis.