Joi, Asociatia Nationala a Industriilor de Morarit si Panificatie a anuntat o noua lovitura pentru buzunarele romanilor. Pretul painii va continua sa creasca in urmatoarele luni datorita majorarii pretului la grau.

Daca oamenii se asteptau la vesti bune in urma majorarii din ultimele cinci luni cu 20% a painii, din pacate acestea intarzie sa apara.

In urma cu o saptamana, presedintele Rompan declara ca pretul painii va creste cu aproape 25% din luna mai a anului 2008. Acum aflam ca scumpirea ar putea surveni mult mai repede din cauza pretului la grau ce creste in continuare.

Alte cauze ce intervin in majoararea pretului produselor de panificatie mai pot fi si: recolta slaba inregistrata in ultimii ani, productia de biocombustibil si taxele de export impuse recent de Kazahstan, care afecteaza si Romania.

Daca prognozele nationale si internationale legate de recolta de grau se vor confirma, este posibil sa ne confruntam cu costuri unitare crescute pana la 30-40%, care vor duce automat la cresteri de pret ale produsului final, adica a painii, de peste 20-25%.

Se pare ca stocurile de cereale pe care le detine Romania vor fi suficiente doar pentru cateva luni, dupa care explozia de pret este inevitabila.

“Stocurile din recolta proprie ne vor ajunge pana in vara, iar atunci ne vom pune problema importurilor si, implicit, a cresterii pretului la paine, din cauza costurilor suplimentare cu transportul”, a declarat Aurel Popescu, presedintele Rompan.

O alta problema care ar putea determina epuizarea mai rapida a stocului de grau din tara ar fi si faptul ca romanii au inceput sa manance mai mult. Cel putin asa arata statisticile efectuate in ultima perioada. Daca este asa, inseamna ca tara consuma cu mult mai mult decat produce, tinand cont de faptul ca ultimele recolte de grau au fost foarte slabe din cauza secetei.

Aurel Popescu a mai precizat ca rezerva de grau se va termina in urmatoarele luni si ca necesarul va trebui acoperit din importuri sau din rezerva de stat. Dacian Ciolos, ministrul Agriculturii, nu este de acord cu vanzarea graului din rezerva de stat, aceasta fiind destinata situatiilor speciale.

O noua crestere a pretului la paine va depinde si de pretul graului din noua recolta.La ora actuala, graul se achizitioneaza cu 280 de euro pe tona, pe piata interna si cu pana la 300 de euro pe tona, pe pietele internationale.

Astfel, daca se ajunge la macinarea graului de import, cresterea pretului produselor de panificatie este iminenta.