Amenajările în stil mediteranean oferă locuințelor un ambient cald, primitor și plin de optimism și voie bună. Este un design îndrăgit de foarte multe persoane deoarece poate fi combinat cu numeroase piese de mobilier, obiecte și decorațiuni în ton cu personalitatea acestora. 

Dacă vrei să descoperi avantajele și caracteristicile acestui stil, atunci consultă informațiile următoare și adu confort și ambient liniștit în casa ta!

Piesele de mobilier

Pentru stilul mediteranean, piesele de mobilier trebuie să ofere eleganță locuinței, alături de confort și funcționalitate. Pentru momentele de relaxare și liniște, optează pentru dulapuri, mese de dining, măsuțe de cafea și canapele reduse de Black Friday, cu spații de depozitare și chiar extensibile.

Majoritatea mobilierului este de dimensiuni mari și cu loc generos de depozitare, însă au un design simplist, care nu aglomerează încăperile, lăsându-le pe acestea aerisite. 

Materialele textile trebuie să fie plăcute la atingere, în design simplu și elegant. Întreaga casă trebuie să emane un aer proaspăt, să fie ordonată și curată. Totodată, decorațiunile sunt minimaliste și concepute din materiale naturale, precum lemn sau piatră.

Zona de dining nu trebuie să lipsească în amenajarea de casă în stil mediteranean. Aceasta poate fi extensibilă, pliabilă sau ca atare. Pentru că designul pune accent pe funcționalitate, masa poate fi folosită și drept blat de lucru sau loc provizoriu de depozitare.

Pereții și pardoseala încăperilor

Stilul mediteranean pune accent pe materialele naturale, precum lemnul și piatra, însă ceea ce pune în evidență acest design este jocul de modele de mozaic, cu forme geometrice diverse și în palete cromatice care se asortează cu restul culorilor din încăperi. Mozaicul poate fi folosit atât pentru pereți, dar și pentru tavan sau pardoseală.

Deoarece stilul impune funcționalitatea locului, majoritatea persoanelor aleg să instaleze sistem cu încălzire în pardoseală, iar deasupra acestuia montează parchet de calitate, podea din lemn sau combinații de mozaic. Nu folosi covoare încărcate cromatic, de dimensiuni mari sau grele, ci alege carpetele din bumbac, iută sau sisal de dimensiuni reduse.

Paleta cromatică a mobilierului și încăperilor

Stilul mediteranean încurajează culorile calde și reci, pastelate, simple, primitoare și plăcute privirii, precum nuanțele citrice, exotice, albastrul mării, violetul deschis al lavandei, galbenul, bejul sau maroul. În general, pereții unei locuințe amenajate în acest design sunt vopsiți în culoarea alb, iar piesele de mobilier și decorațiunile au tonuri mai închise.

Corpurile de iluminat

Stilul mediteranean este adeptul luminii naturale, calde și plăcute, așa că încearcă să amenajezi locuința în funcție de modul în care lumina zilei ajunge în casa ta. Cu toate acestea, pentru perioada serii și a nopții, pentru spațiile întunecate sau pentru un surplus de lumină, alege pentru tavan abajururi cu mozaic sau lămpi minimaliste cu picior lung ce pornesc de pe podea.

Plantele în amenajarea interioară

Plantele verzi, măslinii, portocalii pitici, dar și alte plante exotice sunt un „must” pentru stilul mediteranean. Alege pentru acestea ghivece puternice din teracotă cu modele simple sau cu mozaic. Așază plantele cât mai aproape de lumina naturală!

Formele stilului mediteranean

Formele des abordate în stilul mediteranean sunt curbe, cu suprafețe netede, dar și cu obiecte nefinisate pentru a îmbina modernul cu natura. Cu toate acestea, fiind un design destul de flexibil, poți adăuga o pată personală în decor și să combini propriile dorințe cu caracteristicile de bază ale stilului.

Cu un stil original din țările din nordul Mării Mediterene, casa ta va oferi atât ție dar și musafirilor tăi clipe de confort, simplitate, calm și eleganță. Alege piesele de mobilier, decorațiunile și culorile potrivite pentru gusturile tale și bucură-te de locuința ta!