Cum sa alegi jucarii sigure: sfaturi pentru a cumpara doar jucarii sigure, fara substante toxice sau periculoase.

Cum sa alegi jucarii sigure

Jucariile pot pune in pericol sanatatea si siguranta copiilor. Dar care sunt capcanele ascunse in jucarii ? Printre cele mai frecvente cauze, aminteste Ministerul Sanatatii, inhalarea unor componente mici care risca sa puna viata in pericol. In plus, nu trebuie neglijate ranile produse de jucariile reduse in bucati sau reactiile alergice la componentele acesteia. Pe site-ul Ministerului Sanatatii sunt toate sfaturile despre cum sa alegem jucariile sigure pentru copiii nostri.

Reguli pentru alegerea unei jucarii sigure

Iata decalogul cu sfaturi despre cum sa alegi o jucarie sigura:

Fiecare jucarie trebuie sa poarte marca care garanteaza conformitatea sa cu standardele europene. Marcajul CE este obligatoriu in toata Europa si indica faptul ca articolul este in conformitate cu legislatia in vigoare. Aceasta marca, care atesta conformitatea deplina cu legea 313, este aplicata doar direct de catre producator sau de catre un organism de certificare, acreditat de Ministerul Activitatilor Productive. Chiar daca marca CE nu garanteaza impotriva tuturor riscurilor, achizitionarea de jucarii care nu le detine este puternic descurajata.

Jucariile alimentate direct de la o priza electrica sunt strict interzise. Pentru o mai mare siguranta a copilului este deci necesar sa le alegeti pe cele cu baterie. In cazul jucariilor electrice (trenuri de jucarie, fiare de calcat, cuptoare etc.) acestea trebuie sa poata functiona numai prin intermediul unui transformator extern cu dispozitiv de siguranta de joasa tensiune (maximum 24 Volti). Pe langa marcajul CE, trebuie sa fie aplicata si marca IMQ a Institutului pentru Marca de Calitate. In orice caz, este prudent sa supraveghezi copilul atunci cand se joaca cu aceste mecanisme electrice.

Respectati intervalul de varsta indicat pe pachet. Datorita caracteristicilor materialelor si dimensiunii componentelor detasabile, o jucarie sigura pentru o grupa de varsta, poate fi foarte periculoasa pentru varstele mai mici.

Acordati atentie materialelor folosite. In cazul jucariilor din panza sau de plus, pe langa marcajul CE, este indicat sa se verifice daca materialele sunt de inalta calitate (par care nu se desprinde, ochii si nasul fixate anti-rupere, cusaturi solide, panglici scurte si captuseala care nu se sfarama) si ca nu sunt inflamabile. Copilul supune jucaria la teste de rezistenta maxima si are o vocatie fireasca de curiozitate de a vedea ce contine, asa ca este condus sa rupa ambalajul si sa exploreze continutul acesteia, aducandu-l adesea la gura. Ochii si nasul din plastic dur pot fi inhalati si pot provoca sufocare.

Verificati daca dimensiunile tuturor jucariilor si/sau pieselor detasabile sunt de asa natura incat sa nu poata fi inhalate sau inghitite. Daca este din plastic, verifica sa fie din ABS, mai scump, dar cu particularitatea de a fi neinflamabil. Jucariile contrafacute sunt adesea realizate din material plastic sarac, periculoase pentru leziuni ale pielii si mucoaselor din cauza unor imperfectiuni constructive si usor inflamabile.

Evitati jucariile cu margini sau varfuri ascutite. Daca materialul de constructie este metalic, verificati daca marginile sunt „tivite” adecvat si ca nu exista rugina sau pete de rugina. Verificati periodic starea buna de conservare pentru jucariile deja prezente de ceva timp in casa. Este posibil ca utilizarea lor sa le fi facut periculoase in comparatie cu caracteristicile lor initiale. In acest caz este recomandat sa le eliminati.

Pentru jucariile mecanice, asigurati-va ca angrenajele sunt bine protejate si nu sunt accesibile copilului. Leziunile cutanate si articulare cauzate de „inchisoare” in angrenaje sunt foarte dureroase si uneori cu rezultate functionale importante.

Pistolele de jucarie, destinate copiilor mai mari, trebuie sa utilizeze numai gloante furnizate de producator. Sagetile trebuie sa aiba varful rotunjit, eventual din pluta sau protejate cu o ventuza greu de indepartat. Este indicat sa previi ca aceste jucarii, destinate unei grupe de varsta mai in varsta, sa cada in mainile copiilor mai mici, din cauza riscului de leziuni oculare din cauza folosirii necorespunzatoare.

Corturile si casele din panza nu trebuie sa aiba inchidere automata (de exemplu fermoare sau butoane). In plus, sistemele de sustinere trebuie sa fie din plastic, usoare si usor de asamblat. Stabilitatea casei sau a cortului trebuie sa fie sigura chiar si pentru miscari bruste si violente, asa cum pot aparea in timpul jocului.

Verificati daca pachetul este completat de instructiuni privind modul de asamblare si utilizare. Prin ea insasi, aceasta caracteristica asigura ca jucaria este „in siguranta”.

Cu conditia, e clar, sa le citesti cu atentie impreuna cu copilul, asociind astfel bucuria noului cadou cu cea de a „lansa” noua jucarie impreuna cu un membru al familiei sau un prieten.