Marmura este unul dintre cele mai elegante materiale de acoperire, care are o largă utilitate. Marmura poate fi folosită pentru acoperirea oricăror elemente de construcție, de la trepte la blaturi, la pardoseli sau placări de pereți, indiferent dacă lucrările sunt realizate la interior sau la exterior. Marmura are însă nevoie de îngrijire și protecție, așa că îți prezentăm în cele ce urmează câteva sfaturi pentru întreținerea acesteia. 

Cum îndepărtezi murdăria de pe marmură?

Marmura poate fi curățată cu ușurință folosind soluții speciale pentru indepartarea murdariei de pe piatra naturala, pe care le poți găsi în magazine specializate. Este recomandat să nu folosești substanțe chimice foarte puternice care să degradeze suprafețele, cum ar fi acizii foarte puternici.

Marmura poate fi curățată cu ușurință cu apă, chiar și cu aparate cu presiune, în cazul murdăriei dificile, iar alături de substanțele speciale, aceasta este rețeta cea mai potrivită pentru a întreține piatra naturală. 

Cum redai luciul suprafețelor din piatră naturală

Este normal ca piatra naturală să își piardă uneori din strălucire, mai ales dacă suprafețele sunt expuse traficului direct. Totuși, dacă marmura, granitul sau travertinul își pierd din strălucire acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunți la piatra naturală. 

Din contră, acest lucru poate fi remediat cu ușurință cu ajutorul discurilor de pâslă. Acestea pot fi cumpărate din magazine specializate, iar procesul de șlefuire poate fi făcut doar de către profesioniști.

Impermeabilizarea plăcilor de marmură

Dacă vrei să protejezi pe termen lung aspectul plăcilor de marmură, atunci ar trebui să știi că impermeabilizarea este cea mai bună soluție. Acest lucru se face folosind produse speciale menite să acopere în totalitate suprafețele de marmură, oferindu-le acestora o ”îmbrăcăminte” care va proteja piatra naturală. 

Este necesar ca marmura să fie spălată în prealabil cu un șampon special pentru piatră naturală, pentru ca mai apoi suprafața să fie foarte bine uscată. Pasul următor constă în aplicarea soluției de impermeabilizare prin pensulare sau cu ajutorul unui trafalet. Este important ca surplusul de material să fie eliminat și ca la final piatra naturală să fie șlefuită în zonele în care este necesar să finisezi în detaliu. 

Ceruirea plăcilor de marmură

Dacă vrei ca suprafețele placate cu marmură să reziste cât mai bine la zgâriere și ușoare șocuri mecanice, atunci ceruirea s-ar putea să fie o soluție potrivită. Procesul este foarte util deoarece în cazul în care plăcile existente au fost ceruite și s-au matuit în timp, este necesar doar să elimini prin șlefuire stratul vechi de ceară pentru ca un altul nou să fie aplicat. 

Curățarea plăcilor de marmură poroasă și a travertinului nechituit

Marmura poate căpăta în timp un aspect poros, iar acest lucru nu înseamnă înlocuirea. În vederea cristalizării, a impregnării și a ceruirii, ea va trebui curățată cu presiune, pentru a elimina impuritățile și praful sedimentate pe suprafață. Același lucru se face și în cazul travertinului nechituit. 

Travertinul nechituit este o piatră naturală care poate fi folosită într-o varietate de spații. El este preferat de regulă în spații umede, cum ar fi în zona piscinelor, deoarece are proprietatea de a elimina rapid apa de pe suprafețe, datorită porilor. De asemenea, travertinul nechituit poate fi folosit în bucătării, holuri și băi, din aceleași raționamente de utilizare facilă. 

Pentru a curăța un astfel de material, care pare la o primă vedere foarte pretențios, vei avea nevoie doar de un aparat de curățare cu presiune, care să îndepărteze praful și impuritățile din porii travertinului. 

Marmural, la fel ca orice alt tip de piatră naturală, este rezistentă prin definiție la șocuri și zgârieturi. Totuși, materialul în sine are nevoie de protecție, așa că ia în calcul folosirea materialelor speciale de protecție, astfel încât suprafețele pe care le amenajezi să arate cu adevărat extraordinar. 

Sursa foto: https://www.piatraonline.ro/solutii-tratare-si-curatare/detergenti