Serviciile de E-banking reprezinta solutii care sunt din ce in ce mai folosite de catre un numar din ce in ce mai mare de persoane din intreaga lume. Acest lucru se intampla din mai multe motive.

In primul rand, bancile nu mai trebuie sa plateasca multi angajati care sa se ocupe de tranzactiile de la ghisee. Cei care au obligatia de a administra platformele on-line cu ajutorul carora au loc schimburile nu pot fi foarte multi, astfel incat se poate face o economie de bani importanta. Apoi, clientii sunt din ce in ce mai multumiti de aceste servicii, intrucat ei economisesc astfel timp pretios. Oamenii nu mai sunt nevoiti sa stea la cozile de la ghisee, iar comisioanele pe care le platesc in cazul in care fac tranzactiile on-line sunt mult mai scazute. In plus, multi dintre acestia prefera sa-si plateasca facturile sau sa-si alimenteze cardurile folosind calculatorul, intrucat este mai comod si chiar mai simplu decat daca ar face un drum la banca pentru aceste lucruri. De asemenea, nivelul de stres care se poate acumula este minim.

Exista mai multe categorii ce intra in cadrul serviciilor E-banking. In primul rand, vorbim despre Internet banking. Acesta este unul dintre cele mai facile moduri prin care va puteti verifica datele din contul dumneavoastra bancar, asta doar din fata calculatorului. Aveti nevoie de o conexiune la Internet si de un abonament la o banca ce permite utilizarea acestui serviciu. El este impartit in mai multe subcategorii, dintre care cele mai importante sunt extrasele de cont, ordinele de plata si diverse alte informatii financiare. La fel ca la celelalte servicii, principalul avantaj il reprezinta timpul economisit.

Home banking-ul reprezinta un serviciu care este utilizat pentru aflarea de informatii detaliate in legatura cu toate conturile dumneavoastra, atat cele de depozite, de debit sau de card. In plus, puteti accesa si tranzactiile facute de-a lungul timpului.

In fine, ultimul tip de serviciu E-banking este cel mobile, care reprezinta o modalitate de a mentine legatura dintre clienti si banca folosind doar telefonia mobila. In ultimii ani, din ce in ce mai multi clienti apeleaza la mobile banking, intrucat oferta este foarte bogata. Tot mai multe banci utilizeaza serviciul acesta deoarece este foarte usor si accesibil, iar contractele pe care le semneaza cu marile companii de telefonie mobila reprezinta un motiv in plus pentru a face asta.

Dupa cum spuneam mai sus, comisioanele care se aplica pentru cei care decid sa utilizeze Internet banking-ul sunt mai reduse. Astfel, in cazul unei banci precum ING, puteti plati cu pana la 60% mai putin pentru comisioane, iar la Raiffeisen cu pana la 50% mai putin. La BCR, in doar cateva luni de la aparitia serviciilor de E-banking, cateva zeci de mii de clienti au fost inregistrati, iar valoarea medie a tranzactiilor a urcat constant. Totusi, daca ar fi sa comparam situatia din tara noastra cu cea din tarile din vestul Europei, lucrurile nu stau la fel de bine, asta din cauza ca la noi numarul de case in care se afla un calculator este semnificativ mai redus decat in tari precum Franta sau Olanda. In cazul bancilor Raifeissen, potrivit declaratiilor managerilor, aproximativ 15% dintre clienti folosesc in mod constant serviciile de E-banking. Conform prognozelor, este de asteptat ca numarul acestora sa se dubleze in urmatorii ani, intrucat rata de utilizare a acestora a crescut deja gradual, in fiecare luna.

O migrare din ce in ce mai accentuata si mai rapida spre mediul online poate aduce beneficii si pentru functionarii de la ghiseele bancilor, asta pentru ca ei nu vor mai fi la fel de solicitati ca inainte. Totusi, nici remuneratia lor nu va mai fi la fel de mare ca inainte. In alta ordine de idei, cheltuielile necesare pentru administrarea platformelor online sunt si ele suficient de rezonabile, incat sa nu existe probleme din acest punct de vedere.

Totusi, ce putem face mai exact cu aceste servicii de E-banking? Daca in trecut nu aveam decat optiunea de a verfica conturile noastre folosind un calculator, acum ne putem administra creditele, putem efectua plati atat in lei, cat si in monede straine si chiar putem face schimburi valutare. In ultimii ani, distribuitorii de energie electrica si de gaze isi fac conturi la bancile importante, tocmai pentru a permite clientilor pe care-i au sa-si platesca facturile in acest mod si sa evite astfel eventualele complicatii. Mai mult decat atat, la unele banci exista optiunea de plata lunara a facturilor.Toate aceste lucruri au devenit posibile datorita dorintei de a micsora numarul de tranzactii bancare la ghisee si a de a favoriza o mai mare legatura indirecta dintre clienti si banci.

La nivel global, peste 40% dintre clientii bancilor folosesc servicile de E-banking. De asemenea, printre principalele motive de satisafactie ale oamenilor in relatia cu bancile este reprezentat de aceste servicii. Pe viitor, este de asteptat ca aceasta industrie sa se dezvolte din ce in ce mai mult.