Care sunt cei mai buni scriitori englezi din toate timpurile? O astfel de lista este inevitabil subiectiva, avand in vedere numarul mare de mari scriitori englezi, dar am incercat-o totusi. 

Geoffrey, Chaucer 1343 – 1400

Geoffrey Chaucer este un gigant al poeziei engleze si adesea numit „parintele poeziei engleze”. Versul lui se mai citeste si se bucura si astazi, inca predat in scoli. si adesea adaptate pentru spectacole de teatru. Poeziile sale sunt pline de personaje memorabile, inca recunoscute ca tipuri pe care le intalnim in viata noastra de zi cu zi, in ciuda faptului ca au fost inspirate de oamenii pe care Chaucer i-a observat cu mai bine de sapte sute de ani in urma. Capodopera sa este Povestile Canterbury, o poezie lunga, plina de personaje si povesti pline de culoare. Limba este ceea ce numim engleza medie si, desi, destul de recunoscuta pentru noi astazi, deoarece a fost acel dialect special care a stat la baza englezei moderne pe care o vorbim, povestile sunt, de asemenea, foarte placute in traducerea in engleza moderna. Chaucer era un om cu studii universitare si avea o lunga cariera ca diplomat,

William Blake, 1757-1827

William Blake a atins faima atat ca pictor, cat si ca poet, desi nu in timpul vietii sale. El ar fi, de asemenea, pe o lista a primilor zece pictori englezi. Recunoasterea sa a venit abia dupa moartea sa, deoarece era cu mult inaintea timpului sau in ambele arte. Gandirea si opiniile sale, precum si stilul sau poetic, semanau mai mult cu cele pe care le gasim in vremea noastra decat in ​​a lui. Preocuparile lui aveau foarte mult de-a face cu lucruri precum mediul inconjurator, nedreptatea sociala, relele razboiului si alte lucruri care scot protestatarii in masa astazi. Nu este surprinzator, asadar, ca el a fost considerat un excentric, mai ales ca el si sotia lui erau si nudisti, carora le placea in mod deosebit plaja nud in gradina lor.

Jane Austen, 1775 -1813

 Site-ul web al Centrului Jane Austen afirma: „Jane Austen este poate cea mai cunoscuta si mai iubita dintre multi rezidenti si vizitatori celebri din Bath”. 

Jane Austen a fost, de asemenea, unul dintre cei mai mari autori ai Angliei, cu siguranta cel mai mare romancier englez si, dupa cum spun unii cititori, a doua dupa Shakespeare ca cel mai mare scriitor englez. De asemenea, a fost, probabil, cea mai faimoasa femeie care a trait vreodata. Ea trebuie sa fie clasificata alaturi de Shakespeare, Dickens si Chaucer ca fiind cea mai buna literatura engleza de benzi desenate sau umoristice de oriunde. Ea a murit foarte tanara, dupa ce a publicat cinci dintre cele mai bune romane scrise in limba engleza.

John Milton, 1608-1674

Uneori descriem engleza drept „limba lui Shakespeare si Milton”. Poezia lui Milton a fost mirata timp de patru secole, iar Paradisul pierdut si -a luat locul ca unul dintre cele mai realizate si mai frumoase poeme epice scrise vreodata. Influenta sa in gandirea si cultura occidentala este aproape fara precedent, deoarece detaliile sale completeaza ideile noastre despre rai si iad, Adam si Eva si povestea Gradinii Edenului.

Harold Pinter, 1930-2008

Harold Pinter a avut o cariera lunga ca actor, regizor, scenarist si dramaturg. Acesta este un dramaturg pentru care va fi amintit. Piesele sale au schimbat drama secolului XX: a fost un gen cu totul nou de drama, care cu greu poate fi descrisa altfel decat in ​​felul in care a lovit publicul. Piesele dezvaluie si dezvaluie izolarea totala a indivizilor in ceea ce credem ca fiind un mediu social in care fiintele umane sunt considerate animale sociale. Pinter a castigat Premiul Nobel pentru literatura in 2005.

Charles Dickens, 1812 – 1870

Charles Dickens a fost un om cu multe parti. A fost actor, filantrop, reformator social si, mai presus de toate, ceea ce este cel mai bine cunoscut pentru – un romancier si nuvelist. A fost la fel de proeminent in acele alte activitati, dar nu si-a atins faima de durata in acele zone.

A fost autorul unor astfel de clasice precum Oliver Twist , David Copperfield , Great Expectations , A Tale of Two Cities , Bleak House si multe altele, inclusiv una dintre cele mai cunoscute nuvele in limba engleza, A Christmas Carol . Romanele lui Charles Dickens sunt universal binecunoscute, iar personajele sale precum Oliver Twist, Mr Scrooge, Fagin, The Artful Dodger, sunt printre cele mai familiare din toata literatura engleza. Sunt atat de multe altele incat ar fi imposibil sa le enumeram.

John Donne, 1572-1631

Viata lui John Donne a fost plina de culoare si variata. A fost bine calatorit si a ocupat mai multe locuri de munca, in principal administrative, pana cand a luat ordinele sfinte si in cele din urma a devenit Decan al Catedralei St Paul din Londra. El se incadreaza in categoria poetului „iacobean” si este de obicei descris ca un poet „metafizic”. El a fost, intr-adevar, poetul metafizic preeminent.

A fost contemporan cu Shakespeare, dar spre deosebire de multi dintre contemporanii celebri ai lui Shakespeare, precum Fletcher si Webster, nu a avut nimic de-a face cu teatrul. Nu exista nicio dovada ca ar fi cunoscut acei dramaturgi, desi toti au trait si au lucrat la Londra. Sonetele sale religioase sunt de neegalat in ceea ce priveste poezia religioasa.

George Elliot, 1819-1880

Mary Ann Evans a scris sub numele de George Eliot. Ea a scris unele dintre romanele majore ale epocii victoriane, printre care Adam Bede , Silas Marner , Romola , Felix Holt , Daniel Deronda si cele doua capodopere, The Mill on the Floss si Middlemarch . Acestia au fost extrem de influenti prin faptul ca au folosit politica oraselului care a caracterizat societatea engleza in secolul al XIX-lea.

Samuel Taylor Coleridge, 1772-1834

Samuel Taylor Coleridge a fost cel mai bine cunoscut ca critic literar si filozof in timpul vietii sale. A fost unul dintre fondatorii miscarii romantice engleze si, impreuna cu Wordsworth, un poet romantic de frunte. Cele mai faimoase doua poezii ale sale sunt Rima batranului marinar si Kubla Khan .

George Orwell, 1903-1950

Eric Blair a scris sub numele de George Orwell. A fost un om de litere din secolul XX. A fost critic, eseist, jurnalist si comentator social. A fost mai presus de toate un romancier, autor a doua dintre cele mai cunoscute romane englezesti, Ferma animalelor si Nouasprezece optzeci si patru , ambele printre cele mai semnificative si influente romane din secolul XX.