Persoanele care se afla in cautarea unui loc de munca in strainatate pot accesa Serviciul de Angajare European, denumit EURES. Acesta a fost creat pentru a facilita libera circulatie a lucratorilor pe spatiul european, punand la dispozitia celor interesati informatii cu privire la posturile vacante, la CV-urile candidatilor, precum si detalii despre ce anume trebuie sa stie daca vor sa locuiasca si sa munceasca in strainatate. Daca, pana acum cativa ani, romanii se ingramadeau sa ocupe un loc de munca in Italia sau Spania, de ceva tinp acestia au inceput sa se instaleze si in alte tari. 

In reteaua EURES, tari precum Germania, Norvegia si Ungaria au disponibile posturi de manager de restaurant, bucatar, patiser sau sofer pentru transport international, iar salariile oferite sunt cuprinse intre 300 si 2.000 de euro pentru fiecare luna lucrata.

Astfel, un restaurant cu specific japonez din Oslo, Norvegia, angajeaza un bucatar-sef care sa aiba un nivel ridicat de pregatire a preparatelor japoneze si a serviciilor. De asemenea, acesta va mai fi responsabil si de functionarea sigura si eficienta in bucatarie, de planificarea si desfasurarea activitatii in conformitate cu reglementarile restaurantului.

Pentru acest post se ofera un salariu brut de 39.000 euro pe an, insa si cerintele sunt pe masura salariului. Candidatii trebuie sa aiba calificare si experienta vasta de preparare in bucataria moderna si a preparatelor traditionale japoneze, capacitatea de a lucra cu o echipa mare si sa fie in masura sa demonstreze si calitati financiare. Acelasi restaurant mai angajeaza si un patiser calificat, dar si trei bucatari. Tot in Norvegia mai este cautat un senior inginer electric cu cel putin sapte ani de experienta in proiectare electrica, caruia i se va oferi un salariu cuprins intre 41.000 si 82.000 euro brut pe an.

Si hotelul Marriott din Frankfurt, Germanial, este in cautare de manageri de restaurant si personal serviciu banchet. Sunt disponibile zece locuri pentru aceste posturi, iar candidatii trebuie sa aiba un aspect ingrijit si bune maniere, dar si calificare si experienta in domeniu.

Romanii care vor sa munceasca mai aproape de tara mama isi pot incerca norocul la Compania Gartner Intertrans Hungaria KFT din Ungaria, care angajeaza 75 de soferi de transport international cu camion frigorific si camion cu prelata. In Belgia sunt disponibile posturi de manager proiect, analist programator, iar in Italia se cauta un ingrijitor de copil.