In spatele petelor de pe fata pot aparea mai multe probleme, printre care se remarca rozaceea. Sa aflam ce este si cum sa remediem problemele cu rozaceea.

Cand te trezesti brusc cu pete pe fata, senzatia nu este niciodata placuta. Pe langa problemele estetice evidente, se declanseaza semnale de alarma care pot genera o anumita anxietate. Din fericire, in majoritatea cazurilor, problema este pur estetica si nu trebuie asociata cu boli periculoase.

Iata de ce, inainte de a te alarma, este indicat sa consultati un dermatolog bun pentru a exclude probleme mai grave pentru a te concentra pe cea actuala. Printre numeroasele cauze care pot duce la aparitia petelor pe fata, una se numeste rozacee si este mai frecventa in randul femeilor si, mai general, la subiectii cu tenul deschis.

Probleme cu rozacee? Simptomele si ce sa faci cand suferi de ea

Rozaceea este o forma benigna de dermatita cronica, cunoscuta si sub numele de cuperoza. Arata ca o retea subtire de vase de sange care apar brusc la suprafata dand un aspect mai roz (de unde si numele) pielii.

De obicei, zonele afectate sunt obrajii, fruntea si nasul. Dar nu poate fi exclusa posibilitatea ca problema sa apara si pe stern.

Desi inca nu exista un singur motiv in spatele acestei probleme, se crede ca sunt implicate predispozitia genetica, modificarile hormonale si aportul anumitor medicamente. Printre senzatii, insa, exista de obicei o mai mare perceptie a caldurii (uneori chiar arsuri) in zonele afectate.

Din pacate, astazi nu exista un remediu real pentru problemele rozaceei daca nu o atentie mai mare acordata pielii si vaselor de sange care o afecteaza. Din acest motiv, odata ce a fost obtinut diagnosticul (de obicei de catre medicul dermatolog) este important sa se evite frecarea pielii. De asemenea, poate fi necesar sa folositi reflectoare de lumina vara si creme astringente iarna.

Exista si medicamente experimentale care actioneaza ca vasoconstrictoare. Dar in acest moment sunt considerate slab indicate din cauza numeroaselor efecte secundare care sunt mai grave decat rozaceea in sine. Pentru ele, si in asteptarea perfectionarii lor, posibila utilizare a laserului poate fi inlocuita pentru a inchide cele mai evidente vase si astfel sa minimizeze impactul estetic.

Inainte de a te descuraja, totusi, este important sa ne amintim ca exista multe actiuni mici care pot fi facute in viata de zi cu zi. Actiuni care pot ajuta la reducerea cat mai mult posibil a problemei.

Printre acestea se numara si folosirea unor produse cat mai delicate pentru pielea fetei. Alegerea produselor cosmetice lichide si fara crema. Obiceiul de a demachia mereu cu produse naturale si delicate si acela de a evita schimbarile bruste de temperatura. De asemenea, este important sa ne amintim ca utilizarea cortizonului poate inrautati rozaceea.

Trecand la remedii naturiste, masca cu miere este foarte utila la care ii poti asocia ulei de lavanda pentru a fi aplicat ca tonic dupa curatarea fetei. Chiar si ceaiul verde si musetelul, folosite des, pot ajuta la limitarea roseata, evitand si agravarea problemei. In fine, te poti ajuta si cu alimentatia, de exemplu integrand Omega 3 cat mai mult posibil.

Ca intotdeauna, sfatul in cazul problemelor cu rozacee este sa consultati cu medicul. Si totul pentru a gasi un mix de solutii de implementat si care se dovedesc a fi potrivite pentru persoana dvs. si orice probleme asociate.