Ecografia este o investigație care preia imagini de la nivelul structurilor interne, utilizând ultrasunetele. Ecografiile de morfologie fetală reprezintă ecografiile care se efectuează în sarcină și sunt în număr de trei, corespunzătoare fiecărui trimestru. Acestea au un rol important în monitorizarea sarcinii, întrucât evaluează ritmul de creștere și dezvoltare al fătului, ajută la identificarea sexului acestuia, precum și a eventualelor anomalii sau malformații congenitale. De asemenea, ecografia în sarcină evaluează starea placentei și a colului uterin. Ecografia morfologică în sarcină poate fi făcută atât în mod transcutanat (prin deplasarea sondei pe abdomen), cât și transvaginal (prin introducerea sondei ecografice în vagin). Iată care sunt ecografiile care se efectuează în sarcină și care este importanța acestora.

Tipuri de ecografii de sarcină

Ecografiile de morfologie fetală diferă în funcție de calitatea imaginilor preluate. Acestea pot fi 2D, 3D sau 4D. Ce înseamnă fiecare:

  • Ecografia 2D – preia imagini bidimensionale, dinamice în timp real, care nu sunt clare sau explicite. Acestea pot fi interpretate corect doar de personalul medical. 
  • Ecografia 3D – imaginile preluate prin acest tip de ecografie sunt mult mai clare decât cele anterior menționate. Aceasta oferă imagini detaliate ale fizionomiei și corpului fătului, utilizând un software avansat. De asemenea, cu ajutorul acestei ecografii mai clare, părinții pot observa și înțelege eventualele probleme de dezvoltare sau malformații care au fost decelate în cadrule ecografiei 2D. 
  • Ecografia 4D – acest tip de ecografie este o ecografie 3D dinamică și care îți permite să îți vizualizezi bebelușul mișcându-se în uter sau clipind. 

Ecografia de trimestru I

Ecografia de morfologie fetală de trimestru I se efectuează în săptămânile 11-14, de preferat în săptămâna 12. Aceasta are rolul de a stabili vârsta sarcinii și data estimativă a nașterii bebelușului. De asemenea, aceasta identifică numărul de bebeluși, pentru a stabili dacă este vorba de o sarcină multiplă. Un alt aspect important legat de această ecografie este faptul că aceasta măsoară translucența nucală. În acest mod, se evaluează riscul de anomalii cromozomiale (sindrom Down, Turner, Klinefelter etc.), redirecționând viitoarea mămică spre investigații mai amănunțite.

Ecografia de trimestru II

Ecografia de trimestru II se efectuează în săptămânile 20-24 și are mai multe roluri importante. Aceasta ajută la vizualizarea tuturor organelor fătului, a placentei, a lichidului amniotic și a colului uterin. De asemenea, în cadrul acestei ecografii se stabilesc sexul copilului și greutatea acestuia. În plus, pot fi depistate malformațiile congenitale și se poate stabili riscul de anomalii cromozomiale. Câteva dintre afecțiunile care pot fi identificate cu ajutorul ecografiei sunt spina bifidă, afecțiuni cardiace, sindrom Patau, sindrom Edwards, afecțiuni renale și diferite defecte genetice. Ecografia de trimestru II se poate efectua în format 3D sau 4D. 

Ecografia de trimestru III

Ecografia de morfologie fetală din al treilea trimestru se efectuează în săptămânile 30-32. În acest moment, fătul este aproape complet dezvoltat, însă continuă să crească. Ecografia de trimestru III evaluează mai amănunțit starea organelor interne ale fătului, dezvoltarea acestuia și ritmul de creștere. Placenta, colul uterin și lichidul amniotic sunt și ele examinate în cadrul acestei ecografii. De asemenea, estimează vârsta gestațională și greutatea fetală. 

Alte tipuri de ecografii

Uneori, medicul poate recomanda și alte tipuri de ecografii, cum ar fi:

  • ecocardiografia fetală – aceasta preia imagini și informații de la nivelul inimii fătului, atunci când se suspectează o malformație cardiologică; 
  • ecografia Doppler – aduce informații privind fluxul sangvin la făt. 

În concluzie, sunt indicate trei ecografii în timpul sarcinii, câte una în fiecare trimestru, fiecare având roluri distincte. Acestea sunt foarte importante pentru monitorizarea sarcinii, așa că nu uita să te prezinți la programări.