Pneumoniile reprezinta afectiuni inflamatorii nesupurative ale tesutului pulmonar, dar nu afecteaza bronhiile si traheea. Evolutia este diferita in functie de varsta, modul de reactivitate a organismului si de tipul de microb.

Ele pot fi asa – zisele pneumonii tipice (pneumonii cu manifestari clasice si sunt date de streptococ, stafilococ auriu, klebsiella pneumoniae) si pneumonii

atipice (care au manifestari care uneori sunt minime, pacientul nebanuind ca ar putea suferi de pneumonie – si sunt date de: mycoplasma, virusul gripal si mult mai rar de ricketsii, chlamydia, legionella).

Iata cateva caracterisitici ale acestora:

1. Pneumonii tipice

A. Pneumonia penumococica – este data de streptococ betahemolitic grup A si apare cel mai frecvent dupa o faringo-amigdalita sau infectie purulenta de la nivelul pielii (erizipel). Pacientul are o stare generala proasta si febra mare. Debutul este cu un singur frison puternic, ce dureaza o ora si cu un junghi in regiunea submamelonara stanga ce iradiaza in spate si tulburari de respiratie, iar dupa 24 de ore apare tuse cu expectoratie ruginie, vascoasa. Multi pacienti au herpes, obrazul pe partea de plaman bolnav devine rosu aprins, iar febra persista inalta cateva zile.

B. Pneumonia cu stafilococ – este data de stafilococ auriu, cel mai adesea apare dupa ce pacientul a avut gripa, sau daca este internat in spital pentru o alta afectiune (practic “ia” microbul din spital – asa zisa infectie nozocomiala). Se manifesta prin stare generala proasta, frisoane, febra nu foarte mare si nici persistenta, tuse cu expectoratie purulenta. Acest tip de pneumonie evolueaza grav fara tratament corespunzator.

C. Pneumonia cu Klebsiella – apare mai frecvent la alcoolici, fumatori sau bolnavi de alte boli cronice de plamani, in decada de varsta 40 – 60 de ani. Este o forma de pneumonie grava si se manifesta cu tuse cu expectoratie gelatinoasa, cu mici firisoare de sange, iar starea generala a pacientului se agraveaza rapid fara tratament, putand ajunge la soc toxicoseptic, delir psihic. Rata mortalitatii este de 40% din pacienti, mai ales ca multi dintre acestia nu ajung in timp util la medicul pneumolog.

2. Pneumonii atipice

A. Pneumonia cu Mycoplasma pneumoniae sau pneumonia atipica primara – se manifesta prin debut lent cu cefalee, febra (care poate dura pana la doua saptamani ), tuse seaca sau expectoratie minima, chinuitoare. Rezervorul de infectie este omul bolnav si apare mai frecvent in colectivitatile de tineri (internate, camine ). Se poate complica fara tratament cu meningita, artrita, gastroenterita.

B. Pneumonia gripala – apare dupa o infectie cu virusurile gripale si apare in izbucniri epidemice (se imbolnavesc multe persoane din aceeasi familie, colectivitate). Debutul este brusc, cu feba care dureaza 4 – 5 zile, stare generala alterata cu dureri musculare, apoi pare ca se amelioreaza, dar de fapt simptomatologia de afectare pulmonara (tuse, cianoza marcata – pielea devine vinetie in unele zone) apare dupa cateva zile. Evolutia fara tratament este grava.

C. Pneumonia ricketiana (febra Q) este dat de un microb aflat in tubul digestiv al capuselor. Apare mai ales la agricultori, iubitorii de natura (padure de foioase mai ales ) si la cei care consuma laptele de vaca crud. In afara de tuse, febra, pacientul prezinta manifestari digestive, imposibilitatea de a tine ochii deschisi la lumina.

D. Pneumonia cu Legionella – mai este denumita si pneumonia veteranilor, deoarece a aparut prima data descrisa la un grup mare de fosti militari, in cadrul unei intalniri comemorative. Legionella este un microb ce sa gaseste in tuburile de la aparatul de aer conditionat si in tevile si robinetii de apa. Simptomatologia cuprinde febra, ameteli, dureri musculare generalizate; dupa 4 zile apare tuse seaca si cu grave tulburari respiratorii. Tratamentul cu antibiotice este foarte important.

E. Pneumonia cu Chlamydia psittaci este denumita si pneumonia ornitotica, deoarece izvorul de infectie sunt pasarile (papagali, porumbel). Se manifesta printr-o stare tifica, cu durata de 2 – 4 saptamani (febra, tuse, scaderea ritmului inimii, tulburari digestive).

In concluzie, mergeti la medic pentru orice tuse cu expectoratie si febra ce persista mai mult de patru zile, si nu apelati la automedicatie, puteti suferi de pneumonie si necesita tratament corect cu antibiotice!