Melanomul malign (MM) reprezinta o o neoplazie a sistemului melanocitar, intalnita mai frecventa la nivelulul tegumentului si mucoaselor (genitala, nazala, bucala), unde acest sistem este mai bine reprezentat, dar se poate intalni in alte zone (meninge, ochi), deoarece melanocitele sunt prezente la nivelul multor structuri din organism.

Tot mai multi medici atrag atentia asupra cresterii incidentei pe toata suprafata globului, in conditiile unei expuneri exagerate la soare.

De exemplu, in Australia in urma cu doua decenii, numarul cazurilor de melanom malign atinsese cote extrem de alarmante, la varste tot mai mici, si, prin urmare, melanomul malign a devenit o prioritate nationala medicala, cu dezvoltarea uneor ample campanii de informare a polulatiei asupra riscului crescut de aparitie a melanomului dupa expunere la soare. Protectia impotriva radiatiilor solare a fost unul din factorii care au contribuit la scaderea cazurilor cu MM.

Este unul dintre cele mai agresive forme de cancer, fiind un cancer cutanat sever prin polimorfismul clinic si evolutia capricioasa. Netratat, MM produce moartea in 6-18 luni de la aparitie, prin metastazele limfatice, cutanate, sangvine. 

Cu cat pacientul se prezinta mai devreme la medic pentru a se pune diagnosticul cu certitudine si in faza incipienta, cu atat sansele de evolutie favorabila sunt mai mari. Din pacate, multi pacienti acorda o importanta redusa manifestarilor din stadiile de inceput si se prezinta in stadii tardive. Se remarca incidenta tot mai crescuta in randul polulatiei in ultimii ani.

Se intalneste ceva mai frecvent la femei, dar este ingrijoratoare aparitia si la copii, situatii care nu mai repezinta nici pe departe exceptii. Varsta medie de aparitie este in jurul a 40-50 ani.

La femei predomina pe gambe, probabil si datorita expunerii acestor zone la soare, prin purtarea fustelor si a rochiilor. La barbati este intalnit mai ales pe torace, mai ales la acele persoane care lucreaza in expunerea directa a radiatiilor solare si care nu poarta tricou sau camasa.

MM se dezvolta cel mai adesea pe leziuni preexistente, pana la 50%, dar poate sa apara si pe pielea indemna, sanatoasa. Leziunile pigmentate care sufera transformari sunt nevii (alunitele), melanozele. Melanomul aprare mai frecvent la persoanele caucaziene, cu piele alba si ochi albastri, dar la fel de bine apare si la persoanele de culoare, unde evolutia este chiar mai agresiva si mai rapida.

Desi factorul vedeta in declansarea MM este soarele (radiatiile UV care se intalnesc si la solare, practica proscrisa de catre comunitatea medicala), trumatismele au si ele un rol primordial in transformarea nevilor in MM.

Nu trebuie inteles ca orice nev pigmentar se transforma in melanom malign. Exista o foarte mare varietate de nevi si fiecare individ poate avea cateva zeci de asemenea leziuni, dar nu va dezvolta automat un melanom. Atragem atentia populatiei ca in cazul traumatizarii unui nev sa se prezinte la medicul dermatolog pentru un examen clinic si dermatoscopic pentru a actiona cat mai devreme cu putinta. Este preferabil sa te prezinti degeaba la medic decat sa iti fie frica de o veste neplacuta care ulterior iti va afecta viata ta, dar si pe cea a apropiatilor.

Sunt cateva semne clinice care atrag atentia asupra transformarii unui nev in MM si oricine poate sa isi analizeze pielea.

Astfel, cresterea in dimensiuni, aparitia unei culori mai inchise, formarea unui halou brun in jurul nevului, ,,scurgerea” unei pete hiperpigmentate nou aparute excentric de o margine a unui nev , sangerarea, inrosirea zonei, aparitia unor boselari, nodului pe suprafata nevului, imbibarea lengeriei cu o secretie negricioasa , aparitia unei noi pete brun-neagra in vecinatatea unui nev deja existent – sunt factori care impun prezentarea in regim de maxima urgenta la medic. Este foarte adevarat ca prezentarea poate sa fie tardiva daca sunt prezente mai multe din semnele descrise anterior.

Dificultati de diagnostic ridica melanoamele acromice, care nu au culoarea bruna-neagra lucioasa, cea care defineste un MM. Acestea pot sa fie confundate cu o veruca, un neg iritat, un botriomicom, cu localizare electiva pe talpa. In momentul in care apare halou brun sau lizereu melanic in jurul formatiunii diagnosticul este usurat.

Cu evolutie rapida si nefasta este MM subunghial sau periungial. Orice pata bruna sau neagra aparuta sub unghie, in lipsa unui traumatism local, necesita urgent si obligatoriu control medical.

Cea mai buna metoda de a impiedica aparitia unui melenom malign este preventia. Paza buna trece primejdia rea – se aplica si in acest caz. Evitarea expunerii intempestive si prelungite la soare si solar, folosirea cremelor cu factori de fotoprotectie, protejarea unui nev pentru a nu fi traumatizat, rupt sau ars, excizia cat mai repede dupa agresarea unui nev sunt masuri simple dar cu efecte mari si benefice asupra sanatatii.

Excizia chirurgicala a MM ramane cea mai buna alternativa terapeutica.