Pentru unii oameni (inclusiv eu), cea mai grea parte a concentrarii asupra unei sarcini care necesita 100% din atentia ta este procesul de pregatire pentru a te concentra. Fie ca ma asez sa scriu, sa antrenez un client sau sa ma concentrez pe crearea unei propuneri de client, daca sarcina in cauza necesita o atentie atenta, trebuie sa fiu pregatita.

Procesul de a ma pregati pentru a ma concentra este putin jenant de dezvaluit. Pare ridicol, cu toate acestea este ceea ce functioneaza pentru mine. Inainte de a fi gata sa ma scufund in munca mea, totul trebuie sa fie corect.

Agenda absurda de pregatire arata cam asa:

 • Am o gustare
 • Eu folosesc baia
 • Am grija sa am un pahar mare cu apa sau ceai la indemana
 • E-mailul meu a fost verificat
 • Biroul meu este liber
 • Temperatura trebuie sa fie corecta
 • Telefonul meu ramane in tacere
 • Notificarile mele sunt dezactivate

Nu exagerez – mintea mea nu se poate concentra daca totul nu este corect – asa sunt cat de agitat sunt cand vine vorba de concentrare. Totul trebuie sa fie in ordine.

(Da, probabil mi-a luat 45 de minute doar sa ma pregatesc sa scriu acest articol.)

Imi dau seama ca suna ca un copil care se lasa usor distras de obiectele stralucitoare. Dar adevarul este ca ma cunosc si voi avea o sesiune de lucru mult mai productiva daca ma simt confortabil si fara distragere a atentiei. Nu am prea multa vointa, asa ca imi este greu sa ma concentrez asupra unei sarcini atunci cand sunt zgomote care ma intrerup sau daca trebuie sa ma opresc din ceea ce fac pentru a obtine un pulover, un pahar cu apa sau trebuie sa ma opresc. foloseste toaleta. Si daca sunt intr-un loc in care oamenii ma intrerup? Uita-l. Eliminarea distragerilor, desi necesita o anumita pregatire, ma economiseste de fapt timp.

Si exista cercetari stiintifice care spun ca nu sunt singur – distragerile ii deraieaza pe majoritatea oamenilor! Gloria Mark, profesor la Universitatea din California, Irvine, a spus ca este nevoie in medie de 23 de minute pentru a reveni la o sarcina odata distras. Ganditi-va la cat timp puteti economisi evitand aceste minute de „rapire de rezerva”, pregatindu-va mintea pentru concentrare.

Desi acestea nu sunt toate modalitati sigure de a elimina 100% din potentialele distrageri de atentie, iata sapte moduri de a minimiza intreruperile pe care le intalnesti atunci cand stai sa te concentrezi.

Pune telefonul pe Silentios

Acesta este pasul unu. Hotarasc preventiv ca nimic nu este mai important decat sarcina in cauza – nu mesajul de Facebook al varului meu, un mesaj de la partenerul meu semnificativ sau un apel de la seful meu. Daca ma asez sa meditez, ma voi intoarce in 30 de minute. Si daca ma concentrez pe o sarcina importanta, aceasta este prioritatea mea hotarata si nu vreau sa fiu intrerupt.

Goliti spatiul de lucru

Daca stau sa scriu, sa antrenez sau sa lucrez la ceva care necesita concentrare, acest lucru este crucial pentru concentrarea mea. De obicei, am lista mea de lucruri de facut, gramezi de hartie si mementouri post-it pe birou. Dar cand trebuie sa ma concentrez, nu vreau ca ochiul meu ratacitor sa se odihneasca pe o alta treaba. Daca se afla in apropierea ochiului, imi poate distrage atentia sau ma poate invita sa-l curat sau sa-l pun deoparte. Am un sertar in care se odihnesc aceste lucruri in timp ce ma concentrez, asa ca nu am scuza sa ratacesc la alta sarcina sau sa-mi curat biroul.

Fii bine hranit

Daca ti-e foame, sau ti se va face foame in urmatoarea ora, vei fi distras de dorinta de a manca un sandvis sau de a face un smoothie. Mananca, apoi concentreaza-te.

Fa-te comod

Asigurati-va ca temperatura este potrivita, ca aveti un pulover in apropiere daca ati avea nevoie de unul si ca sunteti asezat sau stand la birou intr-un mod confortabil. Obtineti tot ce aveti nevoie care va poate face mai confortabil. Aprind o lumanare si asta ma ajuta sa ma transporte intr-o zona confortabila.

Du-te Solo

Daca poti, pune-te intr-o locatie in care esti singur. Daca stati intr-un birou cu altii sau impartiti o casa cu cineva care va poate atrage atentia in mijlocul sesiunii de lucru sau al meditatiei, spuneti-i ca aveti nevoie de o zona fara distractie pentru urmatoarele 30 de minute (sau trei ore). ). Daca cineva se asteapta sa returnati apelurile imediat, poate doriti sa ii spuneti ca nu veti mai raspunde pentru o perioada.

Asigurati-va ca faceti pipi

Asa e… daca nu mergi inainte de a te aseza sa te concentrezi, va trebui sa pleci odata ce ai ajuns in zona. In acest caz, cand te intorci de la baie, ai putea fi distras de orice numar de persoane sau activitati. Foloseste toaleta, apoi concentreaza-te.

Eliminati distragerile fizice

Acesta este, evident, unul mare – se refera la oameni, zgomot si orice ar putea sa va intrerupa fluxul. Acest lucru este important mai ales daca sunteti inconjurat de oameni si nu puteti controla activitatea casei sau a biroului dvs. In acest caz, va trebui sa creati o comunicare non-verbala, astfel incat ei sa stie sa nu va intrerupa…

 • Purtati casti . Spune-le colegilor de birou sau familiei tale ca atunci cand ai castile pe, inseamna ca nu vrei sa fii intrerupt. Nici macar nu trebuie sa asculti nimic; ar putea servi pur si simplu ca un indiciu pentru ca oamenii sa va respecte timpul de concentrare si sa va lase in pace. Castile cu anulare a zgomotului sunt grozave daca lucrati intr-un mediu zgomotos si aveti nevoie de liniste pentru a va concentra.
 • Ascultati muzica : daca aveti nevoie de liniste si imprejurimile dvs. nu sunt, incercati sa ascultati muzica care stimuleaza concentrarea. Pentru mine, asta ar fi muzica clasica sau muzica ambient spa. Unii oameni (in special dezvoltatorii) spun ca muzica techno ii va mentine motivati sa lucreze. Aflati mai multe despre tipurile de muzica care pot spori concentrarea.
 • Activati zgomotul ambiental : daca nu puteti lucra cu muzica, incercati sunete ambientale, cum ar fi zgomotul alb sau sunetele naturii. Preferatele mele sunt valurile oceanului, furtunile sau sunetele padurii tropicale.
 • Dezactivati notificarile : inchideti e-mailul, retelele sociale si alte aplicatii de pe computer daca stati sa lucrati la o singura sarcina. Daca meditezi, speram ca telefonul si computerul tau vor fi deja aprinse.

Chestia este ca traim in era distragerii in masa si nu este usor sa te concentrezi. Indiferent daca aveti nevoie de 20 de minute pentru a medita in fiecare zi, de doua ore pentru a scrie un articol in fiecare saptamana sau de o zi intreaga de liniste pentru a va scufunda intr-un proiect strategic, trebuie sa invatati cum sa minimizati distractia daca aveti de gand sa duceti la bun sfarsit ceva.

Acest articol a fost o lista de lucruri care ma ajuta intotdeauna sa-mi gasesc concentrarea. Ce te pune in zona?